Автомобилният пазар в Русия спря

Евтината рубла принуди дилърите на нови коли да затворят врати
Обновена: 17 дек 2014 14:57 | 17 дек 2014 14:46,
51
Автомобилният пазар в Русия спря
Шоурумите на дилърите на нови коли в Русия останаха затворени за клиенти. Снимка: Ройтерс

Сриващият се курс на рублата спрямо долара и еврото принуди дилърите на автомобили в Русия практически да замразят дейността си, съобщава икономическият сайт РБК.

Двата най-големи дилъра на нови автомобили в Русия Major Auto и "Авилон" преустановиха продажбите на автомобили за неопределен период от време. Първият предлага цели 35 марки автомобили, като разполага с 11 шоурума в Москва и с 2 в Санкт Петербург. Според "АвтоБизнесРевю" оборотът на компанията през 2013 г. възлиза на 45,8 млрд. рубли, а обемът на продажбите - на 33 600 автомобили. "Авилон" има 11 шоурума в Москва и през 2013 г. е продал 33 600 коли. 

Причината за затворените врати на дилърите е проблемният руски валутен пазар, който прави продажбата на нови коли изключително неизгодна, посочва РБК. Във вторник един долар се търгуваше срещу 80,1 рубли, а само ден преди това цената бе с 15,6 рубли по-ниска. При еврото скокът е с 22 рубли до над 100 рубли за евро. От януари рублата е поевтиняла с над 60%. 

Към момента не е ясно кога дилърите ще отворят отново врати. Пред РБК от компанията Major Auto заявяват, че мярката е предприета за период от 1 до 3 дни, но срокът може да бъде удължен до стабилизиране на курса на руската валута. В същото време руснаците предпочитат да вложат парите си именно в нови автомобили, вместо да ги държат в банка, въпреки че Централната банка на Русия повиши основния лихвен процент от 10,5 до 17%.

Източници на 
РБК твърдят, че търговците първо ще преустановят продажбите поради нарастването на валутните курсове. Подобно е било положението през 1998 г., но тогава дилърите са търгували с чуждестранна валута, като по този начин са хеджирали своите рискове. А при кризата от 2008 г. обменният курс не е нараствал толкова бързо.

Почти всички автомобилни производители така или иначе адаптират цените си от ноември насам и се подготвят за основното увеличение на цените от началото на 2015 г. Досега участниците на пазара са очаквали нарастване на цените за автомобилите средно с 25%, но сега, като се има предвид сегашната девалвация и маневрите на Централната банка, те преразглеждат своите прогнози.

През последните дни цените на новите автомобили в Русия скочиха със средно 25%. Настоящата ситуация обаче вещае далеч по-голям скок. Проблемът неминуемо ще засегне и чуждестранните автомобилни компании, които имат производство в страната.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гледам русофобската гилдия е налазила форума както мухите ***.Даже има сериозно подкрепление зад граница.Нормално е.Те русофобите в България са половин файтон ***.Само не разбирам за какво е тая радост.България да не би да е станала вече Швейцария и емигрантите да са се наредили за еднопосочни билети за към родните домове.Каква била работата.Няколко психара празнували някакво въображаемо падение на Путин и на Русия.Все едно хлапета,дето са пуснали току що тото фиш,вече поливат джакпота.
40
5
 
11
 
! Отговори
PD преди 9 години
Имат си "Лада" да си я карат. Като не им харесва да си я направят по хубава. Ние си имаме втора употреба от ЕС. Като не ни харесва можем да си мечтаем за нови, пак от там. Да правим коли вече не можем, нито самолети, нито дори трактори или мотори.Да даваме акъл обаче сме големи. И пророкуваме ли.. пророкуваме, падението на руснаците, щото видите ли, ние този филм сме го гледали. Да точно така. Ние наистина гледахме отстрани, сякаш не се случваше с нас. А дали всички са като нас ?
39
4
 
8
 
! Отговори
БУТАЧА преди 9 години
КОМУНИСТИТЕ НЕ СА ХОРА,ДА СИ ЛЯГАТ ПО ПЕЧКИТЕ А НАЙ-ДОБРЕ В ТЯХ
38
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руснаците трябва да вдигнат цените на Жигулетата изнасяни на Запад за да компенсират срива на цената на нефта. Това ще е новият гениален ход на Путин с който ще удари жестоко ЕС и САЩ.
37
1
 
6
 
! Отговори
Даниел преди 9 години
До Анонимен (8):А ти сигурен ли си, че колите в БГ се произвеждат в Русия ? На мен хич не ми се вярва и то по обективни причини.
36
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Международния Валутен Фонд (МВФ) заключи, че е подходил твърде оптимистично към Украйна, когато в края на месец Април МВФ одобри отпускането на стабилизационен кредит от $ 17 млрд. на страната, които тя трябваше да получи до 2016. затова мислят да им спрат "помощите" !
35
3
 
8
 
! Отговори
Сър Пичук преди 9 години
Е оти се не избиват за Лада ***?
34
4
 
10
 
! Отговори
Tea_marian@yahoo преди 9 години
Същото беше и в САЩ . За около 5 години , жилищната криза , повлече банките ... Много Хора загубиха къщите си. Продажбата на жилища спадна ,,а също и на коли !На руския пазар , завишените цени на чуждестранните коли , също трябва да спадне ! И без това ги продават 5 пъти над производствените им разходи ! Прогнозата им през началото на 2015 г да увеличат цените на колите , няма да стане.
33
8
 
16
 
! Отговори
с. преди 9 години
До DublinЧервените *** съвсем изнагляхте щом стигнахте до там да защитавате Жан Виденов!И нека леко да те светна,че и Жан и Костов са от едно котило и неуморно работиха за господарите си в сянка!Същите тези,които режисираха целия "преход"!А ако се чудиш къде са парите я вземи и се разходи по Бояна,Драгалевци,Симеоново,Банкя и така нататък и като се понагледаш на палати,ес класи,камери и охранители може и да ти дойде акъла в главата,че май не точно ЕС и американците са виновни!
32
5
 
15
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 9 години
Да очакваме скоро и телевизор Юность и ВЕФ 206.
31
2
 
5
 
! Отговори
Dublin преди 9 години
33 ...dokato svaliha Zan..., a posle doide magiosnika KostOFF i opravi nestata kato s magiceska prucka...Oste li ima zabludeni, ce tova be rezisirano ot vun aktivno meropriatie..?? Kato se ima v predvid -ce pri Zan izplastahme i GLAVNICATA po zadulzeniata-koeto ne se haresa na opredeleni krugove...A za Russia- e silen SPEKULATIVEN udar, kato OSNOVNA zadaca e da udari po imidza na Putin predi utresnata data.Za togava e nasroceno subranie, na koeto ste otgovaria na ? na zurnalisti...
30
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ТЬПИ ВУТЕВЦИЯ ВИЖТЕ СОБСТВЕНАТА СИ *** ДАЖЕ И ПРОИЗВОДСТВО НЯМАМЕ И ЛАЕМ О Т ЗАВИСТте това е типичния *** русофил - дай му да плюе против България.
29
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ай честито на рашистите! Да си карат москвичите със здраве и да хрупат гилзи!
28
20
 
13
 
! Отговори
ТЬПИ ВУТЕВЦИ преди 9 години
НЯМА ПРОБЛЕМИ ТЕ ИМАТ СОБСТВЕНО ПРОИЗВОДСТВО И ГОЛЯМ ПАЗАР А ЗАПАДНЯЦИТЕ ДА ГО ДУХАТ-КОЛИТЕ ИМ СТАВАТ НЕПРОДАВАЕМИ - МЕРКЕЛ ЗАПОЧВА ДА И ЗАВИРА ЧАЙНИКА. Я ВИЖТЕ СОБСТВЕНАТА СИ *** ДАЖЕ И ПРОИЗВОДСТВО НЯМАМЕ И ЛАЕМ О Т ЗАВИСТ
27
4
 
10
 
! Отговори
муньо преди 9 години
Starbucks ама добре ти го казаха .. да ти досипя и аз - тва да се гордееш че работиш в кафене че чак и ник такъв да си сложиш е върха на падението брат .. застреляй се..
26
8
 
22
 
! Отговори
помнещ преди 9 години
Хипер инфлация е положението в Русия .България го изживя по времето на Жан Виденовата зима 96-97 год.Този филм го гледахме и тези които помнят знаят какво е и какво следва.Защитниците на тезата че нищо лошо не се е случило в Русия ,просто да погледнат историята.Само за сведение да кажа че пенсията беше 3 долара,а заплатата 5-6 долара.Сутрин като купиш 1 хляб ,следобед с тези пари купуваш половин хляб.Така е сега и в Русия,затова магазините затварят и спират работа,да могат да оцелеят .
25
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Рубладжийчетаааа, още ли дишате и хабите въздуха на хората, бе....шо не изчезнете с партакешите си в русия и там да си живуркате доволно в 'руско охолство'', ами мърсите интернета тука орално...
24
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
необятен бил руският пазар аа...?пазар от бедняци ,мизерници не е пазар.да го ..ухат алчните западняци дето отвориха фабрики за автомобили!
23
7
 
15
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 9 години
До МукавейАйде , не се грижи за мен.Всичко съм измил и подредил. И се радвам, че не храня червените полекаджии, дето по цял ден висите в тоя сайт,като луланки на сарък. Пълни чувалите с рубли и тичай за Лада.
22
10
 
12
 
! Отговори
Мукавей преди 9 години
До Mr.STARBUCKSТи гледай пода да е чист и чиниите да са измити, че да не те изгонят от работа.