GM, Jaguar Land Rover и Audi спряха продажбите си в Русия

Причината е колапсът на рублата, който носи големи загуби
19 дек 2014 21:01,
8
GM, Jaguar Land Rover и Audi спряха продажбите си в Русия
Снимка: Ройтерс

Няколко големи автомобилни компании, сред които General Motors, Jaguar Land Rover и Audi спряха временно продажбата на автомобили в Русия. Причината е колапсът на рублата, която от юни е поевтиняла с 40%, съобщава Bloomberg.

Големите дилъри на автомобили в Русия, която изживява най-голямата финансова криза от 1998 година насам, затвориха врати още в началото на седмицата. А сега това сториха и самите производители на коли.

През последните седмици руснаците инвертират спестяванията си в различни продукти, най-вече автомобили, които ще запазят стойността си в бъдеще. Това определено раздвижи пазара на автомобили, но неспиращият спад на рублата буквално изяжда печалбата на дилърите и производителите, някои от които дори вече работят на загуба.

Именно затова няколко компании прекратиха временно дейността си в страната. General Motors, притежаващ марките Chevrolet, Opel и Cadillac, прекрати продажбата на автомобили още на 16-ти декември. От компанията заявиха, че ще продължат с доставките на вече платени коли, но няма да осъществяват нови продажби преди да преценят рисковете, които носят те.

По същото време продажбите си прекрати и компанията Audi, от която заявиха, че трябва да коригират ценовата си листа. Друг производител на луксозни автомобили - Jaguar Land Rover, предприе аналогична мярка днес, 19-ти декември.

Toyota също коригира цените на колите си, но няма да прекрати продажбата им.

Една от малкото компании, изнесли анализ за възможните загуби от обезценяващата се руска валута, е BMW. Германската компания изчислява, че може да загуби между 100 и 150 млн. евро от приходите си през четвъртото четиримесечие. В BMW обаче не планират да спират продажбите.

При компании като Daimler, Volkswagen, Renault и Hyundai Motor Co. загубите могат да бъдат дори по-големи, твърди Арндт Елингхорст, анализатор от Evercore ISI.

От Volkswagen заявиха, че все още няма да спират продажбите си, но следят ситуацията със загриженост.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
3
 
! Отговори
морски преди 9 години
Дано ги спрат и у нас!!!
4
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Tea_marian***yahoo И с какво ще си поръча един руснак Ауди от Германия? С обезценен и рубли ли?
3
6
 
7
 
! Отговори
Tea_marian@yahoo преди 9 години
Audi , ще преразглежда листата с цените си . Е не може да увеличавате цените на колите си до безкрайност . Най добре е да се чупирате от руския пазар . А който иска да си купи Audi , ще си го поръча ! Малко или много всички дават някакви дефекти и се изработват некачествено , не отговарят на изискванията за по-голяма сигурност при удър ! Качеството се занижава , но не и цените !
2
1
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Не инвертират, а КОНВЕРТИРАТ...спестяванията си.
1
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руснаците ще пускат Москвича и ЗАЗ , ясно е.