Aston Martin съди бившия си дизайнер

Хенрик Фискер е обвинен в плагиатство и подготвяне на измама
Обновена: 31 мар 2015 14:42 | 31 мар 2015 14:40,
1
Aston Martin съди бившия си дизайнер
Снимкa: Galpin Auto Sport

Aston Martin заведе съдебен иск срещу бившия си дизайнер Хенрик Фискер, съобщава агенция Bloomberg. Причината е представеният от датчанина в средата на март концептуален модел Thunderbolt.

Автомобилът представлява преработена версия на купето Aston Martin V12 Vanquish. И британската компания обвинява Фискер в плагиатство и недобросъвестно копиране на фирмения стил, както и в измама на бъдещите клиенти на марката.

Именно датският дизайнер е автор на външния вид на моделите Aston Martin DB9 и V8 Vantage. Първоначално той обяви, че Thunderbolt е експериментална разработка, която ще си остане концептуален модел. По-късно обаче американската компания Galpin Auto Sport, която помагаше на датчанина с разработката на автомобила, изрази готовност да произведе няколко бройки от него и да ги продава по предварителна заявка.

Именно това притеснява ръководството на Aston Martin. Според шефовете на компанията бъдещите клиенти ще бъдат заблудени, че купуват автомобил на тяхната марка, а същевременно Фискер и Galpin Auto Sport ще реализират печалби за сметка на Aston Martin.

Още снимки на Aston Martin Vanquish Thunderbolt вижте в Automedia.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От това, което виждам, от Астън Мартин са прави, това на снимката изглежда като стропроцентов Vanquish без емблема. Дизайнът на Vanquish и DB9 може да е дело на дизайнера, но крайният продукт не е негова собственост, а на компанията, за която е работил.