Най-великите автомобилни дизайнери за всички времена

В елитната компания влизат италианци, американци и французин
20 апр 2015 20:20,
5
Най-великите автомобилни дизайнери за всички времена
Saab Phoenix. Снимка: Saab

Автомобилите са нищо без инженерите, работниците, пилотите и най-вече без дизайнерите си. Именно последните са най-важните в бранша, а тези 10 човека, които ще ви представим, действително знаят как да си служат с молива. И са създали редица легендарни модели.

Джейсън Кастриота

Докато работи за ателието Pininfarina, Кастриота не е направил кой знае колко серийни автомобили, тъй като се труди предимно над концепти и единични бройки като Ferrari P4/5. Все пак сред неговите творения е и забележителното Maserati GranTurismo.

През 2010 г. той е назначен за главен дизайнер на Saab и при по-добро развитие на нещата можеше именно неговите творения да спасят шведския производител. Създаденият от него Saab Phoenix е сред най-впечатляващите модели, които някога са излизали.

Ед Уелбърн

Този човек е автор на дизайнерския език на Cadillac - "Език и наука", който е сред основните в съвременната автомобилна индустрия. В момента Уелбърн е вицепрезидент и шеф на дизайна на General Motors, а сред работите му са модели като Buick LaCrosse (2010), Chevrolet Camaro (2010), Chevrolet Malibu, Cadillac CTS и Buick Enclave.

Американецът може да се похвали и с участието си в създаването на концептуални автомобили като Cadillac Converj, Cadillac CTS Coupe, Chevrolet Camaro Coupe, Chevrolet Camaro Convertible и Buick Invicta Concept.

Пол Брак

Той не само, че проектира елегантни автомобили за компании като Mercedes-Benz и BMW, но и е един от пионерите в областта на автомобилната безопасност. Неговият Pagoda SL е първият автомобил, разполагащ със зони за деформация. Вдлъбнатината на покрива на машината помага за защитата при преобръщане, като комбинацията между красота и безопасност допълнително свидетелства за таланта на човека, проектирал колата.

Интересното е, че Брак е французин, като започва кариерата си в местното студио на Филип Шарбоне. По-късно отива в Mercedes, където работи върху модели като 600, 230SL/250SL/280SL coupe, 220S coupe, 250, 220D, W108 и W114 coupe, както и върху W115. Сред неговите произведения са също така Peuegeot 604 и 505.

Бил Мичъл

Човекът, който посвети целия си живот на General Motors. И под чийто молив са излезли някои от най-великите американски автомобили за всички времена. Като цяло Мичъл е участвал в създаването на автомобили, които са продадени в тираж от над 72,5 млн. Сред тях са Cadillac Sixty Special, Cadillac Coupe DeVille, Chevrolet Bel Air, Buick Riviera и много други.

Именно американският дизайнер е причината светът да види Corvette Stingray през 1975 г.. А като цяло престоят му в GM и до ден-днешен се нарича "Ерата на Бил Мичъл".

Джовани Микелоти

Това е един от най-интересните и плодовити дизайнери на спортни коли през XX век. Той играе сериозна роля за развитието на марки като Ferrari, Lancia, Maserati и Triumph. През кариерата си е работил още за BMW и British Leyland, а също така е проектирал камиони за DAF и Volvo.

През богата си кариера си е сътрудничил също така с Alfa Romeo, Lancia и Fiat. Сред най-забележителните му работи е Alpine A110.

Харли Ърл

За него твърдят, че е най-влиятелният дизайнер на своето време, като именно той изпраща General Motors в авангарда на автомобилната промишленост. Това става благодарение на многото нововъведения, които внедрява в автомобилите на концерна.

Сред проектите на Ерл са първият Chevrolet Corvette от 1953 г., както и Buick LeSabre.

Батиста Фарина "Пинин"

Този италианец е направил автомобил като Alfa Romeo Giulietta Spider и е дал името си най-великото дизайнерско студио в света. Автомобили на легендарни марки като Ferrari, Peugeot, Maserati, Fiat с гордост носят логото на Pininfarina, което е най-яркото доказателство за таланта на Фарина.

Последният проект на дизайнера е превърналата се в икона Alfa Romeo 1600 Duetto, която е показана само няколко дни преди смъртта му. Делото на Батиста продължава синът му Серджо, а племенникът му - Нино Фарина, е първият шампион във Формула 1.

Марчело Гандини

За класата му достатъчно красноречиво говорят автомобили като Lancia Stratos, Lamborghini Miura и Countach. Гандини е част от триумвират, в който влизат Джорджето Джуджаро и Леонардо Фиораванти. Именно тези хора са в основата на дизайна на италианските спортни автомобили от средата на миналия век.

Марчело е създал още автомобили като Citroen BX и първата генерация на BMW 5-Series. Има свои проекти за вътрешно обзавеждане на жилища, както и на нощни клубове. Една от последните му работи е дизайнът на хеликоптера Heli-Sport CH-7.

Върджил Екснер

Американецът става известен, благодарение на работата си върху модели на Chrysler и Studebaker. Той се отличава с прогресивния си поглед върху дизайна и любовта си към комбинацията между естетични линии и аеродинамични елементи.

Любопитното е, че започва работа в General Motors, където е привлечен от Харли Ърл. В концерна Екснер първоначално отговаря за външния вид на моделите на Pontiac. По-късно отива на работа в Studebaker, след което преминава в Chrysler. Освен това работи съвместно с италианския дизайнер Луиджи Сегре, както и за компанията Carrozzeria Ghia.

Джорджето Джуджаро

Само като се вгледате в списъка с автомобилите, които е създал (има също така фотоапарати, пистолети, влакове, мотори и дори часовници) и веднага ще ви стане ясно, че това е най-великият дизайнер за всички времена. Сред проектите му (извън автомобилизма) има още паста за зъби и офис-мебели.

Но да се върнем към колите - именно Джуджаро е автор на впечатляващи коли като Ferrari 250 Berlinetta, Delorean DMC-12, De Tomaso Mangusta, Iso Grifo и Maserati Ghibli. Освен с италиански компании, той е работил още върху модели на Audi, Aston Martin, BMW, Lexus, Lotus, Mazda, Porsche и др. Негов е и първият VW Golf!

Още статии с автомобилна тематика четете в Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Свалям шапка пред всички тези велики творци, които са много,много по-значими за обществото от разните фудболисти, певци и какви ли не шоу-***, но се прекланям пред БИЛ МИЧЪЛ!Само този, който е галил невероятните форми на американските красавци от преди половин век може да ме разбере.
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А кой е конструкторън на "*** " в автомобилният дизаин -ЗАЗ?Някой сибирски алкохолик?