Дефектни еърбеци на Takata в още 5 млн. коли

Honda и Daihatsu стартират сервизни акции в цял свят
19 май 2015 18:15,
6
Дефектни еърбеци на Takata в още 5 млн. коли
Щандът на Takata на изложението във Франкфурт. Снимка: Ройтерс

Японските марки Honda и Daihatsu ще изтеглят още 5 млн. автомобила, продадени по цял свят. Причината за сервизната акция отново е в дефектните въздушни възглавници, производство на фирмата Takata, съобщава Ройтерс.

Акцията по привикването на машините в сервизите на двете марки ще стартира в началото на юни, тъй като подобно огромно количество въздушни възглавници не може да бъде осигурено по-рано. От Honda разкриха, че ремонтът ще засегне 4,89 млн. машини на марката, като повече от 3 млн. от тях са продадени извън пределите на Япония. Става дума за общо 17 модела, произведени между 2002 и 2008 г.

На Daihatsu, която представлява бюджетно подразделение на Toyota, се падат едва 260 000 увредени еърбега, като всички автомобили са продадени на вътрешния пазар. В момента в компанията уточняват кои модели ще бъдат засегнати от сервизната акция

До момента заради проблема с въздушните възглавници на Takata в цял свят бяха привикани в сервизите повече от 36 млн. автомобила, като половината от тях бяха производство именно на Honda. На проверки и ремонт бяха подложени машини от марките Toyota и Nissan, докато Subaru, Mazda и Mitsubishi все още водят вътрешни разследвания.

Проверките установиха, че възглавниците на Takata са монтирани с дефектен пиропатрон. Когато се навлажни, той корозира и може да се взриви без причина и по този начин да нарани возещите се в автомобила пътници. По последни данни жертви на подобни взривове са станали 6-ма души, а най-малко 105 са получили различни наранявания.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: HondaDaihatsuяпонски коли
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
учуден преди 8 години
Учуден съм откъде накъде еърбег (airbag) става еърбеци в мн. число. Доколкото разбирам от български език би трябвало да става еърбегове. Ако беше в ед. число "...бек" има логика да стане "...беци" (човек - човеци), но на английски не е с "к", а с "г" накрая. Журналисти, учили ли сте български?
4
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Японски несретници, един автомобил не могат да направят като хората!
3
0
 
0
 
! Отговори
airbagger преди 8 години
Dian, naricha se airBAG. Ne znam otkade aribeCITE idwad
2
1
 
2
 
! Отговори
Жибор преди 8 години
Също като в Русия- на хората им поднасят за ядене нови военни технологии и ракети,но те не се лъжат и вместо да се засищат с тях,най- порядъчно си гладуват!
1
0
 
3
 
! Отговори
Капа ви Йота преди 8 години
Дефектни еърбеци е по-лошо от дефектни гюбеци.