Н2Обичам: Шофьори, пийте повечe вода!

Дехидратираните водачи са толкова опасни, колкото пияните
1 юни 2015 21:44,
12
Н2Обичам: Шофьори, пийте повечe вода!
Експертите препоръчват да се приемат поне 1,5-2 литра течности на ден. И да се избягват прекалено горещи или студени напитки. Снимка: Н2Обичам

Бутилката с вода в колата е особено важна, тъй като дори минимална дехидратация може да причини главоболие, умора, сънливост и понижена концентрация, което е особено тревожно при шофиране, твърдят експерти. Именно затова Съюзът на българските автомобилисти стартира кампанията Н2Обичам, чиято основна цел е да насочи вниманието на шофьорите към значението на водата.

Инициативата вече стартира в София, където шофьорите получиха бутилка вода и полезна информация със съвети как да приемат повече течности по време на път.

"Добрата хидратация е един от факторите за добра концентрация, особено през летния сезон, затова призоваваме шофьорите да обърнат сериозно внимание дали приемат достатъчно вода, докато са зад волана", каза председателят на СБА инж. Емил Панчев.

Дори и леката дехидратация – в рамките на 1-2%, причинява симптоми като главоболие, умора, сънливост и понижена концентрация, което е особено тревожно при шофиране, допълни експертът. И даде за пример наскоро проведено британско научно проучване, което е констатирало, че дехидратираните шофьори са толкова опасни, колкото и тези с 0,8 промила алкохол в кръвта – т.е. причиняват еднакъв брой ПТП.

Дехидратацията засяга и зрението на шофьора, което води до забавена реакция при червен сигнал или стоп светлини и грешна преценка на разстоянията, разкри още експертът. Данните на МВР за периода 1990-2014 г. показват, че в България най-много катастрофи с фатален изход се случват именно в топлите месеци от годината.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
4
 
! Отговори
Ястреб Велики преди 8 години
Аз пия само шльокавица
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да, вода трябва да се пие. така е. не е смешно. при дехидратация кръвта става по-плътна.
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За духовитите:Само опитайте една седмица да пиете повече от 3 литра вода на ден,след това ще се чудите на себе си (да не казвам по-силна дума) как евъзможно да пиете алкохол.
4
4
 
8
 
! Отговори
Тиквата преди 8 години
Освен че светите безполезно като гламави през деня, сега ще ви накарам задължително да си монтирате поилки в колите .Отново с цел безопасност, уж.
3
7
 
3
 
! Отговори
Абориген преди 8 години
А колко бири мога да издрънкам докато си хвърча по цариградско с 200 ?? Напишете точната бройка да си спазваме някви граници все пак!
2
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абсолютно подвеждаща статия. Не шофьорите, а всички хора като цяло трябва да пият това минимално количество вода за деня.
1
3
 
18
 
! Отговори
знайко преди 8 години
пълни глупости нема по опасен шофьор от некадърния