Audi създаде луноход

Компанията представи апарата Lunar quattro
26 юни 2015 20:56,
7
Audi създаде луноход
Снимка: Audi

Audi представи лунохода lunar quattro. Машината ще участва в конкурса Google Lunar XPRIZE, като победителят в него ще получи премия от 30 млн. долара.

Апаратът е построен от група инженери, получила името „Part-Time Scientist”. Някои от експертите в нея са участвали в разработката на болидите на Audi, състезаващи се в „24 часа на Льо Ман”. За разлика от състезателните коли, луноходът ще развива скорост от 3,6 км/ч.

Машината е направена изцяло от алуминий и карбон, като заради разредената атмосфера на Луната задвижването е поверено на 4 електромотора. Те се зареждат от комплект литиево-йонни акумулатори и активна слънчева батерия, която сама се завърта по посока на Слънцето.

В Audi планират техният луноход да се приземи на повърхността на спътника на Луната през 2017 г. и да направи снимки с помощта на стереоскопични камери, които ще вземат и проби от повърхността. Апаратът ще кацне на мястото, използвано от мисията Apollo 17 – последната космическа експедиция, посетила Луната през 1972 г.

Целта на състезанието Google Lunar XPRIZE е да предизвика различни компании или групи ентусиасти да изпратят свой самоходен апарат на Луната. Този, който го направи и успее да изпрати на Земята видеозапис с висока резолюция, ще получи премията от 30 млн. долара. До момента в надпреварата са се включили 18 отбора, като първият от тях ще направи своя опит още през 2016 г.

Всички снимки вижте вижте в Automedia.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Светослав преди 8 години
Атмосферата на Луната е супер Приятна сред компания. Атмосфера на ЛУНАТА
4
0
 
5
 
! Отговори
pulsator преди 8 години
Това е към новата услуга на google: Moon street view :D
3
1
 
5
 
! Отговори
М преди 8 години
Тестовете на апарата се провеждат на Иван Асен и Руски паметник
2
2
 
6
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Много интересно!За първи път чувам,че на Луната имало атмосфера,па била тя и разредена!
1
1
 
6
 
! Отговори
турчин преди 8 години
а при нас с опитите нищо