Реставриран автобус "Чавдар" отива на ретро парад

Уникални ретро автомобили на парада в Бургас на 4 юли
18
Реставриран автобус "Чавдар" отива на ретро парад
Снимка: Ретро бургаски авто-мото клуб

Първият в България реставриран автобус "Чавдар" ще бъде показан на ретро парада в Бургас на 4 юли. Уникатът, произведен през 1979 г. в Ботевград е реновиран в продължение на 2 години от общинската фирма „Бургасбус“.

"Чавдар" 11 М3 ще бъде първият експонат в Музея на транспорта, който предстои да бъде направен в Бургас. 

На парада ще има и други находки на четири колела - напълно реставриран "Щаер" от 1939 година, "Волга" ГАЗ 21 с дизелов двигател на "Роувър", произведена през 1967 година.

Жителите и гостите на Бургас ще могат да разгледат отблизо най-малкото БМВ и рали-легендата "Ланчия 037", печелила Световен рали шампионат през 80-те години на миналия век.

Колекционер от Сливен ще пристигне с изцяло автентичен "Опел Олимпия". Автомобилът е бил подарък от държавата на първия европейски шампион по колоездене.

Голям интерес се очаква да предизвикат единствените модели в България "Ягуар И-тайп", "Пежо 504" купе, както и "Пежо 403" от 1955-та, реставриран от бургаското представителство на Пежо.   

Бургаски колекционер ще покаже напълно реставрирано „Рено Мона Стела“ от 1930 г. с изключително луксозно за времето си купе.

Нови членове на бургаския авто-мото клуб „Ретро“ ще представят колекцията си от Мерцедеси. 

Актьори, облечени в костюми от 40-те години на миналия век ще представят автентичните автомобили. Посетителите ще се пренесат назад във времето и ще имат възможност да разгледат и да се снимат с колите-уникати в компанията на госпожи и господа от онова време. 

Осмото издание на парада събира повече от 100 автомобила и 20 мотоциклета от България, Турция, Гърция и Сърбия.

Началото е точно в 10:00 часа на 4 юли, събота, край Морското казино, а награждаването е от 14:00 часа. Ретро колите ще направят дефиле по алеите на Морската градина, което ще финишира пред хотел "Приморец", който за поредна година е любезен домакин на участниците в парада.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Влязох само да проверя дали Варгито е писал тук. Той чавдари и влакове НЕ ПРОПУСКА.
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще има ли надбягване между автобуси?
8
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да видят дечицата, че едно време в България правехме автобуси и камиони. Ако им го кажа няма да ми повярват, затова нека го видят. Бай Тошо, Бай Тошо, де си да ни оправиш държавата?
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тези бургазлии все копират от някого-я от Пловдив,я от София,а сега от Варна
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До tarbuhНямам нищо против новите думи, хората и обществото се развиват, речта също. Думата реновиран е синоним на реставриран, а посочените от теб думи поотделно не са достатъчни.
5
3
 
10
 
! Отговори
Блядко преди 8 години
До vladyНе му обяснявай на тоя комуноиден ***.Няма да те разбере.
4
6
 
14
 
! Отговори
tarbuh преди 8 години
Защо трябва да казваме "реновиран" вместо ремонтиран, обновен... Аман от *** думи, които измислихте последните 7-8 години.
3
2
 
13
 
! Отговори
майтапчия преди 8 години
Това не е ли същият модел автобус, каквито ползват ЦСКА във В група и платените протестиращи?!
2
1
 
8
 
! Отговори
Невен преди 8 години
И военните и полицаите имат такива Сетри, но номера е че Бургаската е на 40 години, а тези в движение сигурно от края на 80-те. Като малък бях веднъж на практика в ДАПА с брат ми - инкогнито, баш бяха докарали нови Чавдари, ей - голяма радост беше .
1
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това на снимката не е 11М3, а от по-новите 11М4. И какво му е уникалното 11М3 си ги има в движение и сега. По селата не ги знам колко са, но в София има един с военна регистрация, всяка сутрин минава през старата Овча Купел и ходи до поделението на 4-ти километър.