Селфито – новият кошмар за шофьорите

По-опасно е от шофиране след употреба на алкохол или дрога
27 юли 2015 14:07,
4
Селфито – новият кошмар за шофьорите
Снимка: Instagram

Забраните в различните европейски държави за използване на телефони от страна на шофьорите по време на движение не дават сериозни резултати. Дори напротив – не само, че се увелича броят на водачите, които говорят, докато управляват колите си, но и все повече са тези, които се снимат зад волана.

Проучване на Института за професионално шофиране (IAM) публикува направено във Великобритания проучване, чиито резултати са стряскащи. Оказва се, че всеки пети шофьор смята за необходимо да си направи селфи, докато кара. Любопитното е, че мъжете са много по-увлечени по тази мода – близо 3 пъти повече от жените.

Около 18% от анкетираните водачи използват по време на движение своите смартфони или таблети за сърфиране в интернет, като при шофьорите на възраст от 25 до 34 години процентът достига 34. Всеки 12-и шофьор смята за напълно нормално да използва Skype или някоя подобна система, докато пътува. А 7% от запитаните си признават, че гледат филми или телевизионни предавания, докато са зад волана.

Тези цифри са валидни не само за Великобритания, уточнява Autonews. В Европа само 19% от шофьорите твърдят, че не използват мобилните си телефони, докато карат. Други 19% разчитат на Hands free, докато останалите по един или друг начин отклоняват вниманието си. На всичко отгоре 90% от анкетираните са категорично против ползването на мобилните телефони зад волана, но това явно не ги спира.

В изследването си експертите от IAM са категорични, че опасността от възникване на инцидент при използване на мобилен телефон при шофиране е по-голяма от тази при каране след употреба на алкохол или марихуана. Заради използването на телефона водачът има намалено зрително поле и забавени реакции, което увеличава предпоставките за катастрофа.

Още любопитни новини от света на автомобилите четете в Automedia.bg


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
бай брадър преди 8 години
Аматьори..