Toyota Mirai – разпродаден

Японската компания готви още водородни модели
2 окт 2015 16:32,
7
Toyota Mirai – разпродаден
Снимка: Toyota

Първият масов автомобил с водородно задвижване - Toyota Mirai, се приема повече от добре на пазара, пише Autocar, базирайки се на информация от японския производител.

Моделът е напълно изчерпан, като броят на желаещите да го закупят надминава прогнозите на Toyota, което налага съставянето на дълъг лист с чакащи, сочи информацията. Само в САЩ са получени над 1900 предварителни поръчки за модела с горивна клетка.

Планът на компанията предвижда през тази година да бъдат произведени едва 700 екземпляра от Mirai. Именно затова в Toyota са предприели мерки за увеличаване на производството, като през 2016 година конвейера ще напуснат 2000 коли, а през 2017 - 3000.

Добрият прием на Toyota Mirai кара японската марка да мисли за разширяване на гамата си от водородни коли. Ръководителят на проекта "Mirai" Йошиказу Танака споделя пред Autocar, че е убеден в бързото налагане на пазара на този тип автомобили. "След 10 до 20 години колите с горивна клетка ще бъдат популярни колкото хибридите днес", смята Танака.

Той не пожела да разкрие подробности за бъдещите водородни коли на Toyota, но все пак сподели, че с такава система може да бъде оборудвана широка гама от модели - от хечбеци до кросовъри. 

Toyota Mirai се задвижва от електромотор, енергията за който се добива в резултат от химична реакция между кислород и водород. Мощността на мотора е 155 к.с., като позволява ускорение от място до 100 км/час за малко над 9 секунди. Зареждането с водород отнема между 3 и 5 мин., а автономният пробег достига 500 км. Цената на модела в Европа е 66 000 еврo.

Още за водородните автомобили вижте в Automedia.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
3
 
! Отговори
Бойко преди 8 години
А значи може изцяло електрически, има технология, има инфраструктура, отворени патенти, готови зареждащи станции на слънчеви батерии, безплатни и тн.. ама дай да мъчим с водорода че далавера, все пак трудно се обосновава таксуване на слънчевата енергия при условие, че слънцето е безплатно за всички
4
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
няма такава грозотия! дизайнера трябва да смени наркотиците или дилъра...
3
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На външен вид е меко казано отблъскваща.
2
1
 
5
 
! Отговори
бъдещето преди 8 години
Слагат една перка и от вятъра и вода произвеждат водород, в подножието на перката FCV станция за зареждане на коли с горивни клетки. Покрива на станцията и навесите над колонките за зареждане са покрити със соларни панели...
1
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пишете ме и мене 3 броя!