Франция проверява всички автопроизводители

Жребий определя кои модели ще бъдат подложени на екологичен тест
Обновена: 5 окт 2015 13:43 | 5 окт 2015 12:47,
0
Франция проверява всички автопроизводители
Снимка: Ройтерс

Властите във Франция стартираха избирателни проверки на автомобили на различни производители, които трябва да установят дали посочените нива на вредни емисии отговарят на реалните, съобщава AFP.

До това се стигна, след като Volkswagen бе уличен в манипулиране на софтуера на свои дизелови двигатели. Първите тестове вече са факт, като са били проведени в сертифицирана лаборатория на Техническия съюз за автомобили, мотоциклети и велосипеди (UTAC).

„Подобно нещо досега не е правено никъде. За първи път в страната се създава система за единен контрол, за да се провери дали автомобилните производители използват в своите модели устройства за манипулиране”, заяви министърът на екологията, устойчивото развитие и енергетиката Сеголен Роаял.

Определянето на автомобилите, които ще се тестват, става с помощта на жребий, в който участват регистрационните номера на колите в страната. Първото проверено превозно средство е било хечбекът Peugeot 208, собственост на една от най-големите транспортни фирми във Франция.

Тестовете се провеждат от напълно независима комисия, в която освен технически специалисти влизат представители на екологични организации и на правителството. На абсолютно случаен принцип ще бъдат тествани 100 нови автомобила, като резултатите ще бъдат публично обявени до края на месеца.

Още за Дизелгейт четете в Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари