Глътка свежест от "напушения" ауспух

Журналист изпробва отпадъчния продукт от Toyota Mirai
9 окт 2015 17:37,
3
Глътка свежест от "напушения" ауспух
Снимка: YouTube/Vadim Ovsiankin

Докато автомобилният свят продължава да се тресе от дизеловия скандал на концерна Volkswagen, в Европа протичат първите тестове на първата масова водородна кола - Toyota Mirai. От нейния "ауспух" не бълват азотни или въглеродни окиси, а само чиста вода.

Отпадъчният продукт на Mirai е всъщност толкова чист, че може да бъде консумиран от човек. Това доказа журналистът Вадим Овсианкин, който опита от бистрата течност.

"Добра е, има вкус на натурална вода", заявява Овсианкин, след като отпива от течността. И шеговито пита дали е възможно водата да бъде газирана.

Представената в края на миналата година Toyota Mirai се произвежда в завода на компанията в Аити, Япония. Автомобилът се задвижва от електромотор, енергията за който се добива в резултат от химична реакция между кислород и водород.

Мощността на мотора е 155 к.с., ускорението от място до 100 км/час става за малко над 9 секунди, а доускорението от 25 до 40 км/час отнема 3 сек. С напълно зареден резервоар с водород моделът може да измине 500 км. Самото зареждане отнема между 3 и 5 мин. Цената на модела в Европа е 66 000 евро.

През миналата година друга японска компания - Honda, пусна бутилирана вода, която е добита от ауспуха на водородния модел FCX Clarity.

Видеото на руския журналист вижте в Automedia.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
Друго си е да пийнеш малко водица от ауспуха..
3
0
 
0
 
! Отговори
Спартак преди 8 години
От КАТ ще ги забранят тия коли щото мокрят пътищата и създават предпоставки за ПТП
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тая вода кой ще я плаща,бързо да и сложите водомер на ауспуха :))))
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Искам я