Бъдещият "рейс №280"! Що пък не?!

Mercedes-Benz пусна на пътя автобус без шофьор
18 юли 2016 16:52,
22
Бъдещият "рейс №280"! Що пък не?!
Снимка: Mercedes-Benz

Германската автомобилна компания Mercedes-Benz показа как ще изглежда градския транспорт в близко бъдеще. Той ще разчита на автономни машини, които не се нуждаят от шофьор, благодарение на което ще стане по-безопасен, надежден и точен.

Всъщност Mercedes-Benz е не само готова с технологията. Компанията я демонстрира по улиците на Амстердам, Холандия, където бе проведена първата демонстрационна обиколка на футуристичния автобус.

Той носи името Future Bus и разполага с технологиите, които Mercedes-Benz представи за първи път преди 2 години с камиона Future Truck 2025. При автобуса системата за автономно управление е адаптирана за използване в градска среда, като може да управлява сама машината при скорост до 70 км/час.

Към момента Future Bus е само прототип, но е напълно функционален. Автобусът е преминал безпроблемно 20-километров курс, като се е справил с всички препятствия по маршрута - светофари, тунели, трафик, изпреварвания и др. Той е спирал самостоятелно на всяка от спирките, като е отварял и затварял вратите за пасажерите, сочи информацията от Mercedes-Benz.

За да бъдат покрити настоящите законови изисквания за безопасност, зад волана е имало шофьор, който обаче не се е намесвал в управлението на автобуса.

Future Bus е оборудван с радари и камери, които засичат обекти на близко и далечно разстояние. Налична е и безжична система за комуникация с градската инфраструктура, благодарение на която автобусът разполага с информация за сигналите на светофарите. Така той може да предвижда "зелена вълна", спомагайки за намаляване на задръстванията.

От Daimler Buses уточняват, че за да бъде възможно използването на такива автоматизирани автобуси е необходима специална инфраструктура. Именно затова Future Bus е предвиден да може да се движи както автономно (при наличие на такава мрежа), така и с помощта на шофьор.

Към момента няма информация кога можем да очакваме сериен такъв автобус. Видно е обаче, че технологията е в голяма степен готова. А това вероятно означава, че някой ден ще видим Future Bus и в България. Все пак повечето автобуси у нас са именно Mercedes-Benz.

Още снимки и видео - в Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е кат няма шофьор кой ще псува на всеки сфетофар и ще плюе семки през джама, а ако не дай си Боже му поискаш билетче ще те изгледа, сякаш ей ся си му изял обяда и ще ти изсъска кат съсел - Точни пари !!!
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За да повториш Ница само трябва да хакнеш софтуера...
11
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Последния топ ид.иот който се довери на автопилота, загина смачкан в Теслата си.
10
0
 
5
 
! Отговори
каре катаджии преди 7 години
Ако го спрем за проверка ще дава ли двайсетачки или друг вид банкноти на въпроса "кво праим сега"
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя автобус е за германските пътища.Тук ще пропадне в първата дупка и ще счупи я полуоска, я шарнир! В софтуера му едва ли са заложени дупки...
8
2
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
Преди време гледах руски филм в който показаха немски танк през ВСВ , който им прави големи поразий.Когато успяват да го унищожат , танка се запалва.Всички очакват екипажа да излезе, но никой не излиза.Когато всичко приключва се оказва че танка няма екипаж.Дали това е истина или само сюжет не зная.Но защо ще го правят?
7
7
 
6
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Господа, когато този автобус убие хора, което неминуемо ще се случи, кой ще е виновен? Много удобно за властимащите, няма виновни няма, битов или трудов инцидент. Отделно че тези автобуси ще станат най уязвимите. Слагам една чанта при буса и тоя цял ден ще стои и няма да тръгне. Щото няма да я заобиколи или да я махне
6
1
 
6
 
! Отговори
Мнение преди 7 години
Ако това стане няма да има билетче , а ще се плаща по друг начин.Няма шофьор, няма контрольор и цените трябва да са значително по-ниски.
5
3
 
3
 
! Отговори
Басмачов преди 7 години
До Анонимен 2Интересно ми би било да разбера пък до къде биха подобни "елементи" като васдокарали държавата, ако като *** се излежавате в къщи по диваните,ползуващи се от максимата:"Тати носи, мама меси . . . да живей труда" !
4
2
 
10
 
! Отговори
Кака Лара преди 7 години
Интересно ми би било да узная как немската техническа мисъл би се справила при този супермодерен автобус предназначен за градския транспорт в екстремни условиякакто в България, когато ще трябва да го ползуват повечегратисчий, отколкото . . . РЕДОВНИ ПЪТНИЦИ !?
3
0
 
8
 
! Отговори
Оа преди 7 години
колкото и нацепено да е рейсчето , пак ще изкочи от накъде някой пиян , наеван или *** който да направи проблемацията ...
2
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тва нещо не е за България... знаем за възможностите и манталитетът на задкормилните устройства тук.Особено ако са тунинговали с чалга и пиене.И са с голф или бмв..
1
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Очаквайте такива в България...през 2116! :)) Ако имате късмет и някой не е откраднал парите от бюджета на София.