Какво не бива да правим, докато сме зад волана

AutoMedia.bg събра 10-те най-големи грешки при шофиране
18 окт 2016 12:37, Красимир Ангелов
12
Какво не бива да правим, докато сме зад волана
Снимка: Reuters

Всички сме наясно колко е важно да се сменя редовно маслото, ремъците или износените гуми на автомобила. За да ни служи вярно той, трябва да го поддържаме.

Има обаче редица действия, които съзнателно или несъзнателно повечето шофьори правят ежедневно и с това увреждат своята машина. А резултатите от тях могат да доведат до сериозни ремонти.

Ето 10-те най-често срещани грешки на хората зад волана

Оставяне на ръката върху лоста за скорости

Ако не сте водач, който обича да сменя често предавките, няма никаква причина ръката ви да стои върху лоста за скорости. Тя осигурява единствено по-голяма тежест върху втулките и синхронизаторите на трансмисията, като ги износва допълнително. Затова веднага след като смените предавките, поставяйте ръката си на волана.

Неизползване на ръчната спирачка

Пренебрежителното отношение към ръчната спирачка води до това, че цялата тежест на автомобила в спряло състояние е върху заключващия механизъм на скоростната кутия. А той е едно малко парче метал в трансмисията. С времето този елемент се износва и в един момент излиза от строя. Затова използвайте ръчната спирачка при всяка възможост. Не е толкова сложно.

Превозване на излишен товар

Колкото по-лек е един автомобил, толкова по-добре за него. Това не означава, че трябва да изхвърлите шумоизолацията и задните седалки, но пък е добре да премахнете всяка излишна тежест от него. Всеки допълнителен килограм влияе на разхода на гориво и на управляемостта, а също така натоварва излишно окачването и спирачките. Затова е добре в автомобила да има само предмети, които наистина са ни необходими.

Останалите съвети вижте в AutoMedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 7 години
Какъв точно е проблемът с ръката на скоростния лост, че не разбрах. За да обясня и на по-дъртите в семейството, които от n на брой години все така карат. Айде, аз за мойте 20 години стаж сигурно съм млад шофьор, та имам още да уча.
9
1
 
4
 
! Отговори
Автоматик преди 7 години
Автоматични скорости, автоматична ръчна спирачка и 2/3 от съветите тук отпадат автоматично, но лъсва липсата на съвети за кола с автоматични скорости.
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
т.2. Явно се отнася за автоматици. Още повече че на 1-ва та точка е снимка на ръчка, а 2-та е със снимка на автоматик.Иначе статията е добре, проблема е че многознайковците вече ги знаят, а безхаберниците, няма и да ги прочетат съветите.
7
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Определено знае за какво говори автора, стигнах до заключващия мехънизъм на скоростната кутия и толкова. Хубаво ще е да прочете малко за скоростните кутии и начина на работа, на механизмите като цяло. Определено си няма идея, за какво изобщо говори. Определено бих препоръчал на автора да се информира за нещата, които коментира, а не да преписва статии от лаици. Както вече са написали хората, ръчната спирачка може да е полезна, но не винаги, особено през зимата.
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе интересно - на мен ръката ми винаги е върху скоростния лост. Дори като съм на 6-та и не съм сменял от 30 минути скоростите. Така явно съм свикнал, де да знам. Колата досега не се е оплакала...
5
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе, не мога да разбера. При моложение, че българите знаят ВСИЧКО ЗА ВСИЧКО, къде се бутате с подобни съвети?!Не вярвате, че е така - погледнете мненията под мен :))
4
0
 
30
 
! Отговори
dsdsda преди 7 години
Ползвайте ръчната спирачка ПРИ ВСЯКА възможност, ОСОБЕНО зимата, особено на стари коли.....съвет за милиони!
3
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз винаги държа ръката на скоростния лост или ръчната. Така съм свикнал.
2
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всеки скоростен лост е свързан със система от щанги и шарнири със скоростната кутия. Като на тях няма да им стане нищо, ако си държите ръката отгоре.
1
4
 
26
 
! Отговори
Дедо мъди преди 7 години
Абе това да не го е писал някой който няма шофьорска книжка?