Когато 4х4 е прекалено малко следва...

Вижте най-удивителните 6-колесни автомобили в света
24 апр 2017 11:17, Красимир Ангелов
3
Когато 4х4 е прекалено малко следва...
Снимка: AutoMedia.bg

Доста хора ще кажат, че само 2 колела са малко. Ако се съди по печалната история на машини като Reliant Robin, и с три не е кой знае колко по-добре. Какво се случва обаче, ако сметнете, че и четири автомобилни колела са малко?

Британското издание Auto Express се опитва да отговори на този въпрос, селектирайки най-добрите автомобили с по шест колела в историята. Вижте ги:

Land Rover Defender Flying Huntsman

Модата на 6-колесните офроудъри бе наложена от подчератно платежоспособните клиенти от Арабския полуостров. Изтъкнат представител на тази категория е този Flying Huntsman - базата на Defender, доработена от маниаците от Kahn Design. Шасито е удължено с цели 40 см, а задвижването е поверено на 6.2-литров V8 от General Motors, който без особени напъни изкарва 500 конски сили. Цената: около четвърт милион евро, зависи от екстрите.

Hennessey VelociRaptor

Когато 4х4 е прекалено малко следва...
Снимка: AutoMedia.bg

Философията на тексаския тунер Hennessey е да вземе нещо бързо или голямо и да го направи още по-бързо или по-голямо. Не е изключение и този Ford F-150 Raptor. Това е най-продаваният модел автомобил в Америка, но с тази конкретна кола няма опасност да се слеете с тълпата. Освен с очевадните 6 колела, тя изпъква и с 20-цоловите джанти, блокировката на двете задни оси, изцяло промененото окачване и специално пригодения за нея интериор. Цената доближава 300 000 евро.

Tyrrell P34

Когато 4х4 е прекалено малко следва...
Снимка: AutoMedia.bg

Това е без съмнение една от най-странните коли в историята на Формула 1 със своите гигантски задни колела и два чифта миниатюрни предни. Дори и за 70-те години, епоха на всякакви налудничави гледки, това бе шокираща кола. Дебютира в шампионата през 1976, като теорията бе, че двата чифта предни колела ще намалят недозавиването и ще подобрят сцеплението. В Гран при на Швеция двата болида на "Тирел", управлявани от Джоди Шектър и Патрик Депайе, завършиха първи и втори, изпреварвайки Лауда с "Ферари". Но Шектър по-късно си призна, че колата била "пълен боклук".

Останалите удивителни автомобила с 6 колела вижте в AutoMedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: автомобили
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
4
 
! Отговори
МАЙНА преди 6 години
Забравили сте HISPANO SUIZA
1
0
 
2
 
! Отговори
ъ? преди 6 години
Tyrell P34 прилича на асфалтополагач, останалото са коли за скучаещи араби...