Китайският автобус платформа – измамата на века и позор

Машината събира ръжда в хангар, арестуваха 32-ма души
Обновена: 6 юли 2017 11:18 | 6 юли 2017 09:40,
48
Китайският автобус платформа – измамата на века и позор

Епичната история около една от най-амбициозните китайски разработките през последните години - автобусът-платформа TEB (Transit Elevated Bus), завърши с огромен скандал. Полицията в Пекин обяви, че е арестувала 32-ма души, които са набирали незаконно средства за финансиране на проекта. На свой ред той вече е определян не като "революция", както беше при представянето му, а като "мошеничеството на века" и "национален позор", съобщава Shanghaiist.

Идеята беше да се създаде огромно превозно средство, придвижващо се на релси. Неговият салон се намира на височина от 2 метра, за да може отдолу да преминават двe редици автомобили. Според създателите на превозното средство, то ще бъде по-удобно от всички познати до момента видове обществен транспорт.

Машината трябваше да побира около 1200 души, като нейните изпитания стартираха през август миналата година на специално отделен участът от път в град Цинхуандао, провинция Хейбей. В присъствието на журналисти и пътници, които бяха настанени в салона, TEB дори успя да измине няколкостотин метра, след което беше обявен за сензация.

Това явно впечатли инвеститорите и фирмата Huaying Kailai, която е собственик на компанията TEB Tech, набързо успя да привлече огромни средства от доверчиви спонсори. Само че 4 месеца по-късно готовата машина бе намерена изоставена в хангар, в който събираше ръжда. Представителите на TEB Tech така и не се появиха на мястото, което предизвика подозрения и полицията стартира разследване.

В крайна сметка се оказа, че от събраните над 1 млрд. юани (около 147 млн. щатски долара) за проекта са похарчени едва 200 млн. юана. По-голямата част от 70-те инвеститори в TEB си поискаха парите от Huaying Kailaiу, чийто президент и създател Бай Жимин също е сред задържаните.

Още новини за автомобили четете в Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Китайци, руснаци - евтини копировачи...Нищо тяхно не струва!
39
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 43Не знам дали го е плющял някой гербаджия, най-вероятно е така, ама знам че той е пeдoфил от Шумен, който трябва да лежи в затвора, но поради някаква неясна причина е на свобода и пише по цял ден в интернет. По-добре да пише в интернет отколкото да се занимава с пeдoфилия.
38
14
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До vargшо бе, да не те е изплющял някой гербаджия, че си му толкоз сърдит?
37
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
всичко им е китайско менте , дори не могат да присвоят пари като хората. Да дойдат да почерпят отпит направо от фонтана на знанието ;)
36
5
 
29
 
! Отговори
тоби преди 6 години
Хубава работа,ама китайска ....
35
5
 
77
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 6 години
При злоупотреба с милиони евра китайците директно разстрелват.Може да не е много европейско, ама това е по-добре от абсолютния произвол който се случва тук.Това да фалира КТБ, китайците щяха моментално да изловят 30 виновни.Това е функционираща държава.Нашата държава я закрихме 1989г.
34
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 35 абсолютно си прав. БКП/БСП все още е в парламента.
33
18
 
45
 
! Отговори
varg преди 6 години
По-голямо мошенници от герб няма в българската история.
32
3
 
57
 
! Отговори
Анти ГЕРБ преди 6 години
Каква сензация е това? Какво мошеничество на века? И въпреки всичко има 32-*** арестувани, които със сигурност ще бъдат пратени в затвора. А в нашата татковина от 28 г. се унищожава държавата, разграбват се милиарди народни пари и от еврофондове, упражнява се геноцид на българското население, престъпници шетат със собствени фирми и дори влязоха в парламент и правителство и какво. Да има осъдени? Нашето е измамата на века. Тези в Китай са само скромни предприемачи.
31
8
 
28
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До ...26 Със сигурност руснаците няма да откраднат идеята. Първо да си направят бомбите , после колите и чак тогава такава екзотика.Но няма да е през този век.
30
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като всяка китайска работа, или почти всяка...
29
4
 
23
 
! Отговори
д-р Исня преди 6 години
Бай Жимин всеки ще го познае, че е Бай ***! Ама е...вързаха му се пак!
28
0
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
147 млн са нищо от КТБ изчезнаха 4 млрд пари и никой нищо не знае.
27
0
 
44
 
! Отговори
ZAP преди 6 години
Тези ще си платят цялата сметка плюс лихвите.Не ми го побира акъла как след като гледат екзекуции за корупция се решават да мамят.Сбъркали са държавата.
26
10
 
49
 
! Отговори
Зловещи Тайни БГ преди 6 години
Измамата на века е 'демократична' България и Бойко Борисов който пък се гаври с хората в изгода на чужди държави и служби!Другата тайна е ,че всички политици и банкери са депортирали роднините си извън граница!
25
8
 
50
 
! Отговори
не син преди 6 години
Не проливайте крокодилски сълзи за китайците ! Работят много и се развиват бързо ! Грешат и се поправят, но произвеждат и скоростно се подобряват ! Такива " статии " се поръчват от застрашени монополисти !
24
2
 
31
 
! Отговори
... преди 6 години
Сега някой ще открадне идеята и ще започне масово производство на тези автобуси.
23
0
 
81
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тия пък за 147 милиона окрадени от 1 милиард китайци са арестували толкова много народ и ще ги осъдят даже, тук за колко милиарди(само от КТБ са около 4, ми то кремиковци ми то БАЛКАН, ми то какво ли не) и то окраденои от останали 6 милиона души няма никакъв проблем. Но това е понеже ние държим на технологичното развитие и дребни далавери не са пречка за революционни разработки от наша страна, докато китайците като издребняват за дреболии като измами и крупция ще си изостават.
22
0
 
77
 
! Отговори
рЪжда преди 6 години
Пише се ръжда, а не ражда. Раждат се бебета, а не машини. Кожато машините вземат, да раждат, ще стане страшно.
21
2
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що ли си мисля че,, измамата на века ,,е химическото и бактереологичното оръжие на Садам Хюсейн и атомното на Кадафи . А КТБ = 7, 5 милиарда активи -. То у нас, КТБ не е ,,измамата на века ,,то си беше чист грабеж на банка пред очите ни и камерите и перото на ,,четвъртата власт,,