Rolls-Royce-ът на Джон Ленън се завръща в Англия

Легендарният Phantom V е в Америка от 1970 година
21 юли 2017 17:15, Красимир Ангелов
3
Rolls-Royce-ът на Джон Ленън се завръща в Англия
Снимкa: Rolls-Royce

Rolls-Royce организира в Лондон изложбата "Осем велики Phantom-а" и като част от нея ще е завръщането на  Phantom V на Джон Ленън. От 1970 г. колата е в Америка, а освен това появата й в британската столица ще съвпадне и с 50-годишния юбилей от излизането на албума "Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club" на The Beatles.

Ленън купува тритонната лимузина с дължина почти 6 метра през 1965 г., като колата излиза от фабриката на Rolls Royce в черен цвят. Но звездата от Beatles веднага започва да поръчва доработки: сгъваемо легло, хладилник, телефон, тонирани стъкла и т.н. Самият Ленън не е имал шофьорска книжка и редовно е ползвал шофьори под наем или приятели, за да го возят, въпреки че е притежавал доста коли.

С този Phantom V, все още в заводския му черен цвят, The Beatles в пълен състав се появяват на премиерата на филма "Help!" през 1965 г., а няколко месеца по-късно използват същата лимузина, за да стигнат до Бъкингамския дворец, за да получат връчените им от кралицата ордени на Британската империя.

4 години по-късно Ленън използва същия Phantom V, но вече пребоядисан в цветовете, с които е известен в цял свят, за да се разходи отново до Бъкингамския дворец, за да върне своя орден в знак на протест срещу войната във Виетнам. Пребоядисването на лимузината се случва през 1967 г., като идеята е на Ринго Стар.

Ленън поръчва промяната на групата холандски художници The Fool, а идеята е колата да бъде оцветена "в духа на циганските катуни". А и тези цветове съответстват на костюма на Ленън, с който той се появява на обложката на албума "Sgt. Pepper’s".

През 1970 г. Ленън и Йоко Оно се местят в Щатите и колата заминава с тях. Там легендарният музикант почти не ползва лимузината, но често я преотстъпва на свои колеги: The Rolling Stones, Moody Blues и Боб Дилън. През 1977 г. Ленън се разделя с този Phantom V, който е конфискуван заради данъчни задължения – с него Джон погасява дълг в размер на 250 000 долара.

Автомобилът минава през няколко музея и накрая стига до канадския Кралски музей на Британска Колумбия. Престоят на автомобила в Лондон няма да е дълъг – от 29 юли до 2 август, като колата може да се види в галерията на аукционната къща Bonhams на "Ню Бонд Стрийт".

Още снимки на уникалната кола на Джон Ленън вижте тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: Rolls-Royceджон ленънThe Beatles
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари