ЕС готви задължителни квоти за електромобили

Целта е по-бързо отказване от двигателите с вътрешно горене
53
ЕС готви задължителни квоти за електромобили
Снимка: Reuters

Задължителни квоти за производство и продажба на електромобили и транспортни средства с ниски нива на вредни емисии най-вероятно ще влязат в сила от 2025 г. Те ще засегнат всички производители, предлагащи автомобили в Европа, съобщава изданието Handesblatt, което се позовава на свои източници в Европейската комисия.

Към момента подобно мярка все още се обсъжда в Брюксел, но се очаква да бъде приета рано или късно. Предложението е на ЕК, а целта е ясна – ускоряване на процеса по спиране на производството на транспортни средства с двигатели с вътрешно горене и преминаването към електромобили.

По информация на изданието, идеята за въвеждане на задължителните квоти ще бъде представена в края на годината. Тя ще стане част от нов пакет мерки за "развитието на мобилност, щадяща климата", които ЕК има намерение да предложи за одобряване.

Освен квоти да производителите, в пакета мерки ще бъдат включени и още по-сериозни норми за вредните емисии, изхвърляни от автомобилите. Идеята обаче засега среща сериозна съпротива от страна на представителите на отрасъла в Германия.

"Ние считаме, че въвеждането на подобни принципи е огромна грешка, тъй като производството на електромобили зависи от огромен брой фактори. Сред тях има и такива, на които автомобилните концерни не могат да повлияят по никакъв начин", коментираха от асоциацията на автомобилните производители в Германия.

Още новини от света на автомобилите четете в AutoMedia.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ОчевидноА ти ОЧЕВАДНО си нямаш никаква представа от психология, защото тя определя действието на пазарния принцип :)
11
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ФактОК качвай се на каруцата или коллото да дадеш личен пример.
10
5
 
4
 
! Отговори
Очевидно преди 6 години
До АнонименЯвно си нямаш никаква представа от пазарните принципи....
9
2
 
9
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Проблемът не е само в автомобилите с ДВГ,а в колите изобщо!Идеята всеки да има автомобил е пълна лу.дост!Много по-добър би бил друг вариант-всеки да има удобен и евтин достъп до автомобил,когато му е наистина нужен!Броят на превозните средства би трябвало да се намали в пъти(най-малко тройно),за да има истински полезен ефект.
8
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако всичко беше оставено на произвола на пазарния принцип, щяхте да карате още Трабант - евтино и за купувача, и за продавача. Дали замърсява - на кого му пука, щом е евтино. Това е пазарният принцип. Развитието никога не се е движело от пазарния принцип - там се търси просто евтиното (някой производител да не се мине да се охарчи за разработване на нещо ново и по-съвременно, което изисква голям първоначален капитал).
7
4
 
7
 
! Отговори
Хм преди 6 години
До zeusДа бе,ЕС все повече заприличва на едновремешния СССР!Остава само да закачат плакат:"Цялата власт-на Брюксел!"* и са готови....Лу.да работа!*По аналогия с "Цялата власт-на Съветите!"
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблемът е много сериозен. Електромобилите имат в пъти по-малко части от досегашните автомобили, което значи заличаване на стотици хиляди работни места.
5
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
хаха квоти, къде отиде пазарният принцип?ето съседната статия, купили електрически автобус, значи някъде някой е сметнал че е удачно и си струва.Докато не направят колоте с пробег 600+км няма как да я взема електрик за извънградско колкото и да се пънат тези горе. Отделно като ги мина трябва някъде да зареждам и зареждам и зареждам.Изключвам суперчарджа на Тесла, щото като всеки има кола, се сещате че те няма да имат 100 колонки на едно място и да имат капацитет за всички накуп. ;)
4
7
 
21
 
! Отговори
zeus преди 6 години
СССР не успяха, обаче ЕС ще докарат комунизма :)
3
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пълна глупост после не искам да ми говорят за пазарна икономика и т.н.
2
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко задължително е шайсе.
1
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
2025 е много късно...