Пил си? Колата просто няма да тръгне!

Seat представи най-безопасния модел в историята си
17 ное 2017 22:22, Красимир Ангелов
38
Пил си? Колата просто няма да тръгне!
Снимкa: Seat

Компанията Seat представи на провеждащата се в Барселона изложба Smart City Expo своя концептуален модел Leon Cristobal, кръстен на покровителя на шофьорите Свети Христофор. Той бе обявен за най-безопасният автомобил в историята на марката, като една от особеностите му е вграденият дрегер за алкохол.

Прототипът е оборудван с 5 системи за безопасност, снижаващи основните причини за пътно-транспортни произшествия.

Според замисъла на инженерите, електронните асистенти трябва да се борят със сънливостта, отвличането на вниманието от пътя, превишената скорост и шофиране след употреба на алкохол. За последното отговаря специален дрегер, който блокира двигателя, ако открие алкохолни пари във въздуха в колата.

Машината е оборудвана и с персонален помощник Drive-coach, който дава персонални препоръки за най-безопасно шофиране. Системата след движенията на очите на водача и по тях може да определи кога той е гладен или иска да използва телефона си. Има специален режим "ангел-хранител", при който се активират всички 15 системи за безопасност.

За Seat Leon Cristobal се предлага и "черна кутия", която събира всички данни по време на движение и при авария ги изпраща на специално избран смартфон. За родителите на начинаещи шофьори в Seat са подготвили приложението Mentor, с чиято помощ може да се контролира скоростта в колата и да се определя нейното местоположение.

От компанията са категорични, че ако половината от автомобилите, движещи се по пътищата, бъдат обоурудвани с подобни системи, то броят на катастрофите ще се намали с 40%.

Още снимки на технологичния модел на Seat вижте в AutoMedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още по темата: Seatпиян шофьорLeon Cristobal
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
3
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Ако съм счупил ракията у багажника пеш ли ще ходя цяла седмица докато се измирише. Понякога не си сменям чорапите с дни инсе къпя веенъж месечно и всичко по мен е вкиснато и втасало... Пак ли пеш.... Тия които карат пили с опасни нива не карат нови коли!
29
0
 
4
 
! Отговори
hmf преди 6 години
a edna kirka v tabloto i trugvash
28
2
 
13
 
! Отговори
Гого преди 6 години
Волво го имат това от няколко години.
27
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами ако си карам на отворени прозорци,ша *** фани ама друг път.....
26
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
няма да се купуват много.
25
7
 
9
 
! Отговори
ВАГ-малоумщини преди 6 години
Е по-гольма малоумщина от тази не успяха ли за открият?Значи отиваме на есторант с жената, аз пия тя не, тя се качва да кара, а аз съм до нея, но колата не тръгва, защото има алкохолни пари в купето.Друга случка:отиваме парти и двамата сме се напарфюмирали. В парфюмите се съдържа алкохол, алкохолни пари и колата пак не тръгва. 3-та случка:детето е паднало и си е ударило крака и лакътя. Вземаме спирт от аптеката да промием раните. Колата пак не тръгва.Да изброявам ли още...
24
3
 
9
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 6 години
Ееее голям майтап бе, то тези коли трябва без пари да ги дават та да ги взимат хората ама и без пари да са кой ша са остави един куфар жици да го командват бе? Ако ги подаряват ша са запиша да чакам ама инак и пет лева за туй не давам
23
2
 
12
 
! Отговори
Тодор преди 6 години
Доста тъпо, значи аз съм трезв като прокурор, жена ми обаче е пийнала две ракии и хоп- ето ти наличие на алкохолни пари в купето.И кво праим? Оставаме на гости, където сме били, така ли?
22
0
 
0
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До шматка 2013г а не 2003
21
1
 
1
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 23Колата ми е 2003г и не е с такива чистачки.Говоря за екстри които да ги има в масовите автомобили.Това че ги има само в премиум класа не помага много за движението като цяло.
20
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шматке,Отдавна, чистачките са със сензори, работят автоматично. Влез в новия век
19
2
 
13
 
! Отговори
PD преди 6 години
Безумие!Ето хиотеза. На вилата подпийнала компания, 5 км горски път и 35 км от най близкия град с бърза помощ. Това вече не автомобил който ти помага да си решаваш проблеми, а контрольор, спрямо който си в подчинено положение. Контрола за шофиране в нетрезво състояние е функция на други служби, и няма място в инженерните решения.
18
6
 
11
 
! Отговори
Галин преди 6 години
българите сме *** народ, ще накараме някой НЕ пил да духне на дрегера и пак ще се качим пияни зад волана.....не сме виновни, до манталитета ни близък до този на Шебек е...
17
2
 
11
 
! Отговори
Айде бе преди 6 години
И кой точно ще даде сума пари за кола дето ще ми казва кога да пали и кога - не?
16
3
 
8
 
! Отговори
ник преди 6 години
Пълна тъпотия- това значи,че не можете да отидете да се почерпите макар че има кой да кара колата и не е пил.
15
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 16Каза балканския селянин който от България не е излизал. Ти ако отидеш в западна европа няма да ти се прибира бе ***.
14
3
 
15
 
! Отговори
Шаран-БГ преди 6 години
Ей тука я оплесках ! Моята каруца няма да тръгне никога.... Аз съм почти въздържател. Обаче..... в течността за измиване на предното стъкло винаги наливам, и първак, и апораки /патоки/. Ако не ми стигне - прося от приятели. Чиста работа - не замръзва, измива джама идеално, на полицая му мирише хубаво и винаги ми дава да надувам нещо си....Ама ядец - аз не пия, и не съм пил, и няма да пия.. Колата няма да тръгне .........Лошо.....
13
2
 
11
 
! Отговори
16 преди 6 години
Ти някога бил ли си в ЕС,България не е ЕС
12
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дрегерът разбира се разчита на софтуер, на който може да му се зададат занижени стойности, които да чете като абсолютна нула. Нещо като да си нагласиш кантара да отчита по-малко килограми. Не знам защо маркетинговият отдел хвърля толкова усилия да ни убеждава, че това е някаква върхова "технология", след като може да се финтира софтуерно или дори чрез елементарни подръчни средства.
11
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има идея в ЕС да оборудват всички нови коли с GPS и 4G, което вече си го има де. Идеята е, ако превишиш скорост, или направиш друго нарушение - влизане в насрещно, спиране на забрана и пр. съгласно навигатора, изпраща автоматично SMS с код на нарушението и автоматично получава кода на глобата. Като пристигнеш на местоназначение, получаваш и рекапитулация за плащане и колата не пали, докато не платиш.