Нотариуси ще секват измамите при прехвърлянето на коли

Ще ги регистрираме без договор за покупка
24 фев 2018 10:00, Александър Попов
40
Нотариуси ще секват измамите при прехвърлянето на коли
Снимка: Булфото, архив

Нотариусите ще действат съвместно с КАТ при сделки с коли, а купувачи и продавачи ще бъдат сериозно облекчени с документацията.

Регистрацията на кола вече става, без да има нужда договорът за покупка да се носи в КАТ. Данните за сделките от вчера се обменят по електронен път между МВР и нотариусите, съобщиха от Нотариалната камара. Целта е да се отстрани възможността за измами при прехвърлянето на автомобили.

Чрез новата система МВР ще получава информация за всички сделки с превозни средства, а нотариусите ще имат достъп до системата. Така те ще получават данни за автомобила и собственика му и ще могат да установят дали са платени данъците на колата, дали е сключена застраховка "Гражданска отговорност" и дали е преминат годишен технически преглед.

Електронният обмен на информация между двете институции беше регламентиран в Закона за движение по пътищата през декември 2017 г. Тогава началникът на Пътна полиция Бойко Рановски обясни, че купувачът на превозно средство в България ще има срок от един месец, за да регистрира превозното средство, припомня "24 часа". Това важи и за български граждани, които купуват кола от Европа. Ако срокът не се спази, ще се налага глоба.

След глобата ще има още един месец, за да се регистрира автомобилът. Ако и тогава това не бъде изпълнено, ще следва служебно прекратяване на регистрацията и колата няма да може да се движи.

Досега при продажба на кола между двама души старият и новият собственик удостоверяваха смяната на собствеността. След това трябваше пред КАТ да се представят куп документи, за да се вземе нов талон.

С промяната документите ще се предоставят в КАТ по служебен път, а шофьорът ще може да получи директно готов талон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
5
 
! Отговори
Димитър Иванов преди 6 години
Всичко по веригата се товари и усложнява,пирамидално расте административният баласт и респективно трудностите и възможностите за млеконадой, превърнаха ни в Монтафонки, колкото е по примитивна страната , толкова е по висока и цената на тенекиите
38
1
 
7
 
! Отговори
Суджук преди 6 години
Баце скоро ще направи и като ходим по голяма нужда да минем първо през нотарията за печат върху ***. Пфу!
37
1
 
4
 
! Отговори
Yudeo= fahist... преди 6 години
NOTARIUS..POP..ADVOKAT.....PALACHITE NA BULGARIYA...VUJETO E RESHENIE...
36
0
 
10
 
! Отговори
НапалмЗаТях преди 6 години
Нотариусите са НАЙ-ГОЛЕМИТЕ измамници в БГ. Следват ги адвокати и прокурори. ТОЧКА
35
0
 
9
 
! Отговори
Никола преди 6 години
България е единствената страна в света където ти трябва нотариус да купиш бракма.
34
0
 
13
 
! Отговори
Некъф преди 6 години
Нотариусите и ЧСИ-тата са най-големите измамници!
33
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само в България нотариусите събират пари. По света, може и без договор. В Германия отидохме със старият собственик и след 5 митути имах талон и номер напечатан пред мен. Попълних формуляра и данъкът немската държава ще го тегли директно от сметката ми. Без да чакам на гишенца.
32
0
 
10
 
! Отговори
Qwerty преди 6 години
Като купувах кола от Холандия отидохме до пощата в един супермаркет. Струваше 10 евро услугата. Веднъж пък в Англия продадохме една кола на един паркинг. Купувача после си я регистрира на негово име сам
31
0
 
10
 
! Отговори
Митко преди 6 години
Ако сложат СРС-та на гишето за проверка на актове и фишове в "сърцето" на КАТ, ще се запишат интересни неща...
30
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С тази наредба се бетонира комисионната на нотариусите, която няма да се учудя ако още следващата година набъбне значително! НИКЪДЕ в света / цивилизованият/ не се иска НОТАРИАЛНА заверка за продажба на автомобил!!!
29
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма нормална държава в която продажбата на автомобил да е с нотариално заверен договор. Хладилници и телевизори за по 5-6 000 лева ,но продажбата не е със нотариален договор, както зае едно голфче за 1 000 лева.Държавна принуда да пълним гушите на частните нотари! Колко кражби на автомобили са пресечени или разкрити чрез нотариалните договори?
28
0
 
0
 
! Отговори
Ха добре, ама преди 6 години
Друг път.
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А за "пълномощните" с които чужденци карат автомобили с българска регистрация в чужбина нещо няма ли да се направи? Много лесно става - приема се закон че всяко пълномищно е валидно максимум 2 години и успех след 2 години чужденеца да успее да издири "интегриращия" на чието име се води колата и да поднови пълномощтното
26
0
 
20
 
! Отговори
Митко преди 6 години
Документи по електронен път и КАТ? Колкото плащането на фиша ми по електронен път достигна до МВР. След това се наложи да се разхождам неелектронно до там, да попълвам и представя няколко писмени документа, за да ми отменят задължението. Повярвайте, с нотариусите и колите ще е още по-тежко. Просто са неграмотни и недорасли за това. И сериозно си мислят, че са богоизбрани, а ние трябва да им се кланяме и да ги гледаме с уважение...
25
0
 
9
 
! Отговори
Менго преди 6 години
Когато си я купил от чужбина от чсно лице как ще я регистрираш и къде ще преставиш договора за покупката на нотарус ли да го регистрира в системата или в кат както е досега
24
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А какво става, когато нотариусът е мошеник?
23
0
 
10
 
! Отговори
хм преди 6 години
Това с пълномощното го оставете..трябва да си сбъркан да вземеш парите и да не продадеш колата, а да направиш пълномощно на "новия собственик". Ако е някой джигит ще те залеят с фишове и актове заради него.Нека да има връзка м/у нотариуси к кат,така поне намялава възможността да си купиш кола със запор, тъй като сега това може да провери само собственика или купувача сам,ако има връзка в кат.А за измамите темата е съвсем отделна
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Точно така имат опит с имотите , сутринта на Асен вечерта на Иван сега ходи търси уполномощения.
21
1
 
6
 
! Отговори
Електро оправление преди 6 години
Как точно един щастливо охранен нотариус и двама гладни катаджии ще облекчат продавача на коли? Те ли ще му търсят клиенти и ще издават документите за продажба?
20
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак недомислици. Защо не го направят както е тук в бялата държава. Купувате автомобил взимате от собственика документите на автомобила и отивате в рай. съвета по местоживеене. Служителката ви прави документи на ваше име плащате 25 евро за нов талон пожелание може да си смените и номерата не е задължително и си тръгвате. Вкарва всичко в компа и сте ок. Процедурата трае 15 минути. Няма опашки няма ядове.