Автосервизите с е-паспорти: Ремонти, изправност, ПТП-та…

Министерството на транспорта тръгва на битка с войната на пътя
24 апр 2018 07:20,
13
Автосервизите с е-паспорти: Ремонти, изправност, ПТП-та…
Снимка: flickr

Заместник-министърът на транспорта Ангел Попов обяви, че въвеждането на регистрационен режим за всички автосервизи е важна стъпка за подобряването на пътната безопасност.

По думите му, тази промяна е залегнала в проекта на новия Закон за пътните превозни средства, който регламентира изискванията към пътните превозни средства, условията и реда за тяхното одобряване, регистрация и проверка на техническата изправност, както и правилата, по които ще работят техническите служби и пунктове.

Попов посочи, че ще бъде създаден публичен регистър на сервизите с пълна информация за местонахождението, служителите и тяхната квалификация, като е предвидено сервизите да дават минимална гаранция за извършените ремонти.

Още по темата

"Паралелно с това ще се надгради регистърът на техническите прегледи, като ще се създаде електронен технически паспорт, в който автосервизите и техническите пунктове ще отразяват всички ремонти, технически проверки, промени в конструкцията и регистрирани произшествия. Така ще може да се проследи реалното състояние на всеки автомобил", настоя той, цитиран от БТА.

Според него в закона са разписани подробно изискванията за извършването на сделки с автомобили и промяната на собствеността, като се въвежда регистрационен режим при продажбата на нови или втора употреба резервни части.

По думите на зам.-министъра целта на тези промени не е да се затварят сервизи, а всички да излязат на светло и да работят при еднакви правила и контрол, което ще доведе до по-ясна регулация на сектора и ще намали нелоялната конкуренция.

Законодателното предложение предвижда още всички автобуси, които извършват междуселищни превози на разстояние повече от 30 километра да бъдат оборудвани с колани за пътниците.

Към момента изискването е пътниците да слагат колани само ако в автобуса има такива, но по думите му коланите са изключително важни за спасяването на човешки живот и за това е нужно всички автобуси да имат такива.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
hoho преди 5 години
И да разкарат всички барутници и талиги от пътя...дори да въведете такъв режим какво гарантира че няма да има фиктивен технически преглед?
12
0
 
8
 
! Отговори
гого преди 5 години
абе как всичко по западен образец само по беднотия сме си все диви балканци....що там не променят...
11
0
 
10
 
! Отговори
:):) преди 5 години
ето от къде да цоцат още, пък той сервуза от нас ще си го вземе....
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А с министъра на транспорта мнистерството ще вземе ли мерки, че изтепа народа с тези моторни шейни?
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А регистрираните сервизи ще добавят ли и по едно синьо мънисто срещу уроки
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е, и за това нещо не бяха въвели задължителния подкуп ...
7
1
 
15
 
! Отговори
Боко Б. преди 5 години
Купете си от новите стикери на ГЕРБ - "Коректна Фирма!". Стикерите са валидни една година от дата на закупуването. За информация относно цени и условия, обърнете се към най-близкия клуб на ПП ГЕРБ. Със стикер "Коректна фирма" от ГЕРБ, гарантирано ще си спестите досадни проверки ще съкратите времето за издаване на разрешителни и други документи!
6
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така... Сега да ви светна малко по въпроса с автосервизите. Много хора не знаят, че болшинството от сервизите не работят съвестно и качествено,а дори точно обратното...Много аварии и дефекти се отстраняват ,но и много годни части се заменят с такива които са свалени от коли в гаранция с почти изтекъл ресурс на експлоатация. Клиента вече е "готов" за друга авария и без да знае колата му и той стават донори и абонати на съответните "сервизи"...Автомафията е и в сервизите.
5
0
 
18
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Как така: - Всички цени като в ЕС - а заплатите - български?!?
4
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 1 Това регулиране, а не административна тежест! не може *** и пуло да продава некачествени стоки,без да носи отговорност за това!
3
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Правилно! Искаме по-високи пенсии,заплати,поевтиняване на стоки и услуги,а ако се удари чертата,половината от тези бараки-гълъбарници,наричащи се сервизи,не отчитат никакви печалби,а за гаранции за качество да не говорим!
2
2
 
10
 
! Отговори
сигурно преди 5 години
Тези сервизи сега дерат кожи ,а идея си нямаме какво ще стане след това !!
1
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"като се въвежда регистрационен режим при продажбата на нови или втора употреба резервни части."Гербавите нали уж щяха да намаляват административната тежест върху бизнеса? Нови и нови регулации. Нови и нови хубавци идващи с въпроса "А сега какво правим?"