Спокойни и уверени, но зад волана на електрическа кола

Според учените електромобилите са полезни за психиката
20 май 2018 13:37,
80
Спокойни и уверени, но зад волана на електрическа кола
Снимка: архив Reuters

Както се знае, електрическите превозни средства имат редица предимства в сравнение с автомобилите с ДВГ. Токът е по-евтин от бензина и дизеловото гориво, електромобилите не вредят на околната среда, повредите при тях се по-редки, а ремонтът излиза по-евтино.

Сега обаче учените твърдят също така, че електромобилите са полезни за нашата психика, като оказват много по-малко отрицателно въздействие върху човешкия мозък, отколкото колите с ДВГ.

Проучване, проведено от д-р Дънкан Уилямс от Университета в Йорк във Великобритания, показа, че водач, управляващ електромобил, е много по-малко уморен зад волана. При отсъствието на "ръмжащи" звуци, човешката психика не е подложена на влияние от обсебващи шумове и съответствено издържа на по-големи натоварвания.

Това било установено благодарение на електроенцефалограма: на шофьорите на лондонските таксита по време на движение били записвани електрическите импулси на мозъка. В продължение на няколко дни те карали електромобили, а след това дизелови коли, като били свързани с електроенцефалограф.

В крайна сметка се установило, че водачите на електрически автомобили са били по-фокусирани върху пътя, показали концентрация и спокойствие, по-малко се уморявали и ядосвали. А при шофьорите на дизелови коли тези показатели били значително по-лоши.

Това проличало особено ясно на натоварените кръстовища, в задръстванията и в очакване на зеления сигнал на светофарите. Освен това при шофьорите, които били зад волана на електромобили, честотата на сърдечния ритъм била почти винаги постоянна, докато при тези с дизеловите или се забавяла, или се увеличавала значително.

В анкетата след тестовете шофьорите потвърдили, че зад волана на електрическите автомобили физическото и психическото им състояние било по-добро. Те били концентрирани, не чувствали агресия и се наслаждавали на тишината.

Д-р Уилямс също така отбелязва, че медицинското оборудване регистрирало висока умствена активност и повишено внимание при шофьорите на електромобилите. С други думи, липсата на шум от дизеловия двигател им позволило да се съсредоточат по-добре върху пътната обстановка и да бъдат спокойни. Което, според доктора, доказало още едно от предимствата на електрическите автомобили.

Още за автомобилите четете в Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
1
 
1
 
! Отговори
ИСкат ликвидация преди 5 години
природата вероятно ще започне да експериментира оръжия з а ликвидация на нагло вредни зверове с радиоактивни очи з а каквито са обявени автомобили с новите лед скенери..Търси с е оръжие и з а ликвидация на хората беЗ да с е засегне останалата флора и фауна.ЗАКОНА ЗАБРАНЯВА увреждането на Земята с включени фарове ДЕНЕМ..НАркомани на власт ползват КАТ За да тероризират ЗЕМЯТА..
63
1
 
0
 
! Отговори
ОПасни са засега преди 5 години
Да монтират доказано безвредни традиционни фарове на тези автомобили.Иначе сега ги следят като исключително в редни.Страшно вредни са автономните автомобили.Облъчват както с радиоактивни фарове така и скамери радари и обемно прецкаваща техника
62
1
 
0
 
! Отговори
Стретегия преди 5 години
Да Ви обясня какво ше се случи скоро, в рамките на 20 год.1. Ще забранят Вашите Ганьовски коли(бензин и дизел).2. Цената на ел. колите ще се вдигне и 90% от Вас няма да могат да си позволят автомобил.3. ГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ НЯМА ДА Е ТОВА, КОЕТО Е ДНЕС. Мутрата няма да може да вдига цените на билетите ден преди съда да обяви, че увеличение-ФЪНДЪЧКА е незаконно. Масово хората ще се движат с градски транспорт. Улиците ще бъдат с минимален трафик.
61
3
 
3
 
! Отговори
Xx преди 5 години
Края на петролния и газовия век. Какво ще правят петролните държави ми е много интересно....
60
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какво стана сега, докато сме карали дизелови и бензинови коли сме били неспокойни и неуверени ли??? Кой *** е писал това? По този елементарен просташки начин няма как да се убеждават хората.
59
4
 
10
 
! Отговори
Вангу преди 5 години
Почна Зомборането на народаЧеститоЕй сега вече ще проклинаме що сме се родилиЕврома пълна с африканци,в гаража имаме електрокар,ядем пласмаса,пием хапчета със шепи,децата ни наркомани....Да живее америсано-европейската-католическа демокрацияА да ни е честитоВиди му се краят
58
1
 
1
 
! Отговори
до 64 преди 5 години
"Бум!"
57
3
 
3
 
! Отговори
peposhi преди 5 години
За всички, които искат да видят накъде отиват нещата. Много простичко обяснено с факти и примери:https://tonyseba/portfolio-item/clean-disruption-of-energy-transportation/Има негови презентации и в Ю-тюб.Да, някои ще скочат - Ама, тва е само на запад!!!. Всъщност ще се случи навсякъде много скоро и то по чисто икономически причини (освен, ако САЩ и Русия не си спретнат една война, за да причинят забавяне скростта на развитие на технологиите)
56
7
 
5
 
! Отговори
хаха преди 5 години
аз лично познавам един *** дето кара колата зад която трябва да пускаш фаровете за мъгла за да видиш нещо и ми обяснява как бил чувАл от друг ***, че ел. колите замърсявали, а той бил БИО и затова тия *** не ги искал :) Защитна реакция на малък човек... гроздето било кисело !
55
6
 
8
 
! Отговори
peposhi преди 5 години
батериите, ще се постигне все по-голяма независимост от енерго-преносната система...Много е лесно да се отрича нещо, което не си ползвал. Най-добре е да притежавате или да карате такъв автомобил известно време и тогава да изразите обективно мнение.
54
5
 
6
 
! Отговори
peposhi преди 5 години
За близо 80 хиляди изминати километра само на ток мога да потвърдя, че наистина е много по-ненатоварващо и спокойно да шофираш електрически автомобил в сравнение с такъв с двигател с вътрешно горене. Това обаче не е главното предимство. Една електричка е в пъти по- ефективна в оползотворяването на енергията необходима за придвижване, има 100 пъти по-малко движещи се части, при което поддръжката е почти несъществуваща, а с все по-ефективното използване на слънчевата енергия за зареждане на ....
53
4
 
0
 
! Отговори
Др. Уотсън преди 5 години
... и със специален софтуер, за да ти излиза смяната колкото половината цена на колата. После, държавите ще губят огромни пари от липсата на приходи от акцизите. Цената на тока няма как да я разделят отделно за автомобили , и отделно за домакинства, макар че не се знае, можи и да измислят нешо и в тази насока. Има много инфрастуктурни проблеми, във връзка с монтажа на зарядни станции, особено в градовете, и т. н.
52
3
 
3
 
! Отговори
Др. Уотсън преди 5 години
Всичко е една голЕма игра. Като се замислиш реално, без да броим цената на батерията, разходите за производсто на ел. автомобил със сигурност са по-ниски от разходите за такъв с ДВГ. Има много по-малко части, и трябва да е много по-надежден. Но, големите играчи гледат да оберат каймака, т.е. да продадат възможно най-скъпо на тези които имат пари, докато още няма конкуренция. Да не говорим и за отпора от петролната мафия, и други фактори. Нарочно правят батериите да се монтират много сложно...
51
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голем смех. Било тихо. При тези усилватели които имат по 200 вата мощност тишината е убииствена.
50
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може и някога да станат ел колите масови. Ама от тука пишещите, едва ли ще го доживее някой.
49
1
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 5 години
to zatova palno s elektri4eski koli po saitovete za prodajba vtora upotreba 6toto sa mnogo xubavi na po 2-3 godini kato zamine bateriqta xuknat da gi prodavat
48
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да ги въвеждат масово - екологични са, тихи.Яростен отпор ше има на безинджиите по целият свят!
47
5
 
15
 
! Отговори
Го4о преди 5 години
"Електромобилите са полезни за психиката" на психарите! Нормалния човек е доволен и на Лексъс с ДВГ!
46
6
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Електрическите коли са шумно рекламирани , но това е измама ! Докато не се създаде батерия , различна от сегашните , лека и с много по-голям капацитет , всичко е ала-бала ! При смартфоните се получи така - супер техника със супер възможности , но трябва цял ден да виси на зареждачката !
45
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По село виждам доста спокойни и уверени водачи зад юздите на магарешки каруци...