На четири гуми само с водород: Напред-назад из центъра на София

Всеки, който има книжка, може да тества водородните автомобили
27 май 2018 18:27,
35

Автомобили, задвижвани от водород превземат центъра на София. Те ще могат да се видят и тестват днес и утре от 11 до 16 часа в района на НДК. Всички желаещи, които имат шофьорска книжка, ще могат да се качат на серийните модели, предлагащи се в редица страни - "Тойота Мирай" и "Хюндай" ix35 Fuel cell, предаде репортерът на Bulgaria ON AIR Даниела Пехливанова.

Автомобилите се задвижват от електричество, което се получава след реакция на водород от резервоара и кислород от въздуха в горивна клетка, като отпадният продукт е вода. Горивните клетки се считат за надежден и гъвкав ресурс, който може да има най-различни приложения - от автомобили, мотоциклети, кораби, автобуси, жилищни сгради до металургични комбинати.

Клетките могат да бъдат захранвани с водород, който се произвежда от 100% възобновяеми източници, каквито са вятърната или слънчевата енергия.

Събитието е част от официалната програма на Българското председателство на Съвета на ЕС. Провежда се с подкрепата на евродепутата Петър Курумбашев, Българската академия на науките, Министерство на образованието и науката, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Столична община и Асоциацията на европейската индустрия "Водород Европа".

Пред НДК ще бъде направена демонстрация и на зареждане на водороден автомобил с гориво от специална станция, като за пет минути той ще получи водород за 500-километров пробег.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Водородните автомобили са неефтивни. ДОКАЗАНО Е много отдавна!! Големи загуби, ниска мощност, трудно и скъпо съхранение, опасност от взрив.Батериите са бъдещето. След 10-15г батериите издържат 2 пъти повече от сегашните и ще се зареждат за 10-15 минути.
31
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом корумбашев се е закачил значи има далавера - нали е собственик на БЕЦ и ФЕЦ.
30
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мойта кола я карам с нафта но ако се наложи може да върви и на ***.
29
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом японците са почнали да го правят, едва ли някой ше слуша панелните православни експерти.
28
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 30ти верно си голям ***. "ако ползвам ток от атомни електростанции за къв ... трябва първо от този ток да правя водород, от който пък водород да правя после ток" и как смяташ да съхраняваш този ток? Батерии? Нали това е идеята на водородната клетка - по-добра е от батериите. Или може би ще караш из града Голфа си със жици отздад като тролейбусс? Да не говорим че електролизата не е единствения начин да си набавиш водород. Марш обратно в 6-ти клас
27
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До КЕКС: Нали този ток трябва първо да се произведе, бе, ***! Или в Япония тока не се прави в атомни електростанции, а расте по сакурите? А ако ползвам ток от атомни електростанции за къв ... трябва първо от този ток да правя водород, от който пък водород да правя после ток? За да пълня гушите на мошениците? Даже и са *** не ставаш, той поне 2 и 2 можеше да събере.
26
4
 
6
 
! Отговори
Handel преди 5 години
"Клетките могат да бъдат захранвани с водород, който се произвежда от 100% възобновяеми източници, каквито са вятърната или слънчевата енергия."Пак поредните ловци на шарани. Нали ако "възобновяемите" източници можеха да задоволят нуждите от електричество, никой нямаше да строи топлоцентрали и атомни централи. Или всеки трябва да си сложи на балкона ветрогенератор. Ами ако не духа вятър какво? Стоиш си в къщи и чакаш да духне?
25
3
 
11
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
След десет години от всяка тераса в БГ ще виси 50 метра кабел!
24
3
 
13
 
! Отговори
КЕКС преди 5 години
В Япония големите автопроизводители правят ударно водородни зарядни станции. Това е защото японците са по-глупави от ***.
23
3
 
15
 
! Отговори
КЕКС преди 5 години
Едно време ceляндурите по същия начин са гледали на автомобилите и влаковете. Опасявали са се, че 50 км/ч водят до непоправими умствени увреждания. И са се перчели с дъртите си магарета "нов внос" от Германия.
22
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 17"Водорода е особено силно избухлив. Виж за дирижаблите там малко прочети." - преди да пращаш който и да е да чете, прочети от какво е бил направен въпросния дирижабъл и после си помисли дали някой ще тръгне да прави резервоар за автомобил от същия материал. Отделно дирижабълът не е избухнал а е горял много бързо (можеш ли да схванеш разликата?). Да не говорим че няма да си заредиш колата с количество водород достатъчно да напълни Цепелин. Излагаш се
21
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всъщност автомобилите не са на водород а са електрически, водорода се използва за зареждане на горивната клетка, която всъщност е батерия и въпреки, че се казва горивна клетка в нея няма процес на горене, а водород може да бъде добиван оо много начини, в Калифорния първите Хонди на този принцип се продаваха с домашна система за зареждане на горивната клетка
20
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименВодорода идва от водата, правили сме го в 8-клас по химия ама ти май си отсъствал. Явно си от кварталните експерти по всичко.
19
0
 
2
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До ТъпанарАз за кво купих 20м шнур
18
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонименводородна бомба не ми я хвалете.------За теб само бензинови бомби, у'шанка.
17
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тва е много хубаво, ако не се интересуваме откъде идва тоя водород. Нали, сипват й нещо на колата и тя върви. За демонстрацията става, ходете да покарате около НДК.
16
1
 
12
 
! Отговори
Тъпанар преди 5 години
До ш.мат.ка"Сега последно на ток или на водород ще джиткаме."Ами отговорът е очевиден - на бензин, нафта и на газ
15
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Водородно автомобилче, не е зле. Само някой да ми обясни какво се случва като ме нацели йоско с джи класата, връщайки се от танци, трезвен, не смъркал и с петдесет километра в час. Сигурно не могат ме събра с лъжица.
14
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Водородът е само енергиен носител, както и електричеството. Той не е източник на енергия, като петролните горива. С други думи, водородът трябва да се произвежда отделно, преди да бъде зареден в амоняк-борон-хидридните частици, а процесът на производство на водорода изисква много енергия.Алтернативите са да се ипозлва водород, произведен като субпродукт, например при паровото преобразуване на природен газ от биомаса.
13
3
 
3
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До 13Водородна бомба!!!Хехе