"Умна" дреха, създадена от Ford – приятел на колоездачите

Ще могат да подават мигачи и да използват навигация
Обновена: 18 юни 2018 18:12 | 18 юни 2018 18:10,
6
"Умна" дреха, създадена от Ford – приятел на колоездачите
Снимка: Ford

Компанията "Ford" представи прототип на "умна" връхна дреха, която ще позволи на велосипедистите да пътуват по-сигурно. Благодарение на нея те ще могат да подават мигачи и да използват навигация, без да отделят вниманието си от пътя.

Дрехата може да се включи към смартфон и така нейните ръкави се превръщат в мигачи. В нужния момент те започват да вибрират и да подават светличен сигнал. Освен това, на гърба на куртката се поставят и светещ стоп-сигнал, който показва на останалите участници в движението, че велосипедистът спира.

"Умна" дреха, създадена от Ford – приятел на колоездачите
Снимка: Ford

Технологията е създадена с помощта на компанията за производство на велосипедно оборудване LUMO и с фирмата Tome, като в нейната основа е именно навигацията. Идеята е, че голяма част от колоездачите избират маршрута, по който ще пътуват предварително. Ползването на навигацията обаче е неудобно и опасно, дори тя да е оборудвана с функция за гласово подсказване.

За да действа новата система е нужно дрехата да бъде синхронизирана със специално разработено приложение за смартфон. То настройва така маршрута, че да бъдат избегнати магистрали и натоварените пътища. Самият смартфон се поставя във водонепромокаем джоб на ръкава, като няма нужда от свързване с кабел до ухото на колоездача. Ролята на проводник играе самата дреха, която издава нужните вибрации и така сигнализира.

Засега куртката е само прототип и не е ясно кога ще се появи на пазара. Нейните създатели смятат, че тя има още по-голям потенциал, който тепърва ще се види. Една от посоките, в които ще се развива технологията, е общуване с други велосипедисти на пътя.

Повече подобни новини четете в Automedia.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
умни вещи за глупави хоратака позволяват на глупостта да ескалира още повече
4
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това на главата му го снабдете с електрошок- да го бие тока, ако извади ножа да реже гуми на линейка.
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А защо си е нахлупил купа за салата на главата?
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 1 За тебе е безмислица . За други който са на колело всеки ден е комфорт. Ами измисли нещо друго по умно Патентовай го , вземимо парите . Зарадвай хората
1
8
 
7
 
! Отговори
Българ преди 5 години
Какви ли не безмислени неща се измислят вече..