Митовете за коланите в колата, на които мнозина вярват

AutoMedia.bg събра 10 мита, които лесно се опровергават
Обновена: 10 авг 2018 18:34 | 10 авг 2018 18:29, Красимир Ангелов
51
Митовете за коланите в колата, на които мнозина вярват
Снимка: Reuters

Технологиите се развиват бурно, но едно просто решение, каквото са предпазните колани в автомобилите, си остава най-използваното средство за защита на шофьора и пътниците от десетилетия.

Статистиката сочи, че над 70% от оцелелите в катастрофи дължат живота си на него. Използването на предпазен колан намалява 2,3 пъти риска от гибел на водача при челене удар, 1,8 пъти при страничен и 5 пъти при преобръщане.

На фона на това обаче все още някои хора робуват на митове срещу предпазните колани. Ето десет от тях.

Мит №1. Коланът пречи за бързото излизане от автомобила при запалване или потъване

Този тип пътно-транспортни поризшествия не е толкова често срещан, но все пак е възможен. Факт е, че при старите предпазни колани може да се получи проблем, а оттам и забавяне при откопчаването. При новите обаче всичко става само с едно натискане.

Мит №2. При ниска скорост може да не се поставя колан

Да, при сблъсък със скорост до 30 км/ч няма да загинете, но може да получите сериозни травми. Не забравяйте, че вие може и да карате с 30, но ако настрещният автомобил се движи с по-висока скорост? При челен удар с 50 км/ч теглото на човека нараства до 3 тона. Така че, ако шофьорът няма колан, той ще разбие с глава челно стъкло.

Статистиката кочи, че 80% от катастрофите се случат при скорост до 65 км/ч. Ако решите да скочите от 6-ия етаж, тялото ви ще се удари в земята с 60 км/ч. Какви обаче са шансовете да оцелете? Горе-долу същите, като да пътувате без колан със същата скорост и се ударите челно. При 80 км/ч ударът е равен на падане от 9-ия етап, а при 90 км/ч – от 12-ия.

Мит №3. Възрастен с кола може да пътува с дете в ръцете си

Дори при удар със 30 км/ч дете с тегло 7 кг. със сигурност ще излети от ръцете на възрастния, тъй като ще бъде изложено на сила от 135 кг. А да се удържи такава маса е практически невъзможно.

Мит №4. При пътуване на кратко разстояние коланът е излишен

Статистиката сочи, че 75% от катастрофите с фатален край за шофьора стават в пределите на 40 км от дома му. Дори при пътуване до съседната улица съществува опасност от инцидент. Затова не подценявайте дори кварталните улички.

Мит №5. Пътниците на задните седалки не трябва да слагат колан

Това е опасно не само за тези пасажери, а и за хората пред тях. Дори шофьорът да е с предпазен колан, той може да загине, ако бъде ударен от човек, намиращ се зад него, който ще излети напред при сблъсъка. А за излитането и удрянето в предното стъкло вече стана дума.

Останалите митове прочетете в AutoMedia.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още по темата: колапредпазни колани
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
1
 
! Отговори
Борислава преди 5 години
Това е абсолютно вярно,но да го четат и хора,които возят деца и бебета на предната седалка без колан ,без задължителния стол на задната седалка,защото нищо нямало да стане ,че са наблизо . Или пък детето неиска да седи в стол и да слага колан?! Но иначе са отговорни родители ...
47
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЖоНе беше ли 40 в населено място ?
46
1
 
7
 
! Отговори
Ot преди 5 години
Всичко хубаво, ама този, който е писал статията, си няма понятие от правопис. Бъкано е с грешки
45
14
 
7
 
! Отговори
Вечно неудобният преди 5 години
Защо глобата за без колан в САЩ е 20$, а тук при несравнимо по-нисък стандарт е 50лв.?!Да не би ушев да е по-загрижен за здравето ви от американеца. Да, загрижен е, ама за здравето на банковата си сметка.В градски условия не е толкова необходим, справка - пътниците в автобусите...
44
1
 
4
 
! Отговори
ми преди 5 години
коланът не трябва да е задължителен за пияни и дрогирани. нека се трепят. важно е другият отсреща да е с колан и изправен еърбег ако може повече от един за да има някакъв шанс. а за деца на предната седалка не ми се говори. толкова е близо до това да убиеш детето си.
43
4
 
34
 
! Отговори
Жо преди 5 години
БЪЛГАРИНЪТ винаги е голям разбирач по всичкизнание. Има неща, ползите от които са признати в цял свят, но нашенецът е на друго мнение.Нямало нужда от коланите.Нямало нужда от запалените фарове.Нямало нужда от зимните гуми.Нямало нужда от технически преглед при специалист.Нямало нужда от нови чистачки за стъклата.Нямало нужда от подаването на мигач достатъчно време преди маневра.Нямало нужда да се кара с 50 км/ч в населено място.И още и още...
42
3
 
39
 
! Отговори
Селяндур преди 5 години
След две челни катастрофи като пътник:1.в маршрутка без колан със счупен нос и 2.при челен сблъсък между два леки автомобила по над 1.5 тона с колан който ми причини приличен подкожен кръвоизлив под пъпа и няколко дни стягане в гърдите, мога да кажа:Не карам и не се возя без колан, където и да съм седнал... И детето си не возя без подсигуряване... Гаранция 100% няма, но каквото зависи от мен - правя.
41
13
 
7
 
! Отговори
Свободния преди 5 години
Колана със сигурност пази живота, но не решавам ли аз дали да си го пазя?
40
4
 
25
 
! Отговори
Вангу преди 5 години
Чакаме статия за фароветеЗа новите коли ни продухаха ушитеЗа горивата всеки денСега за втора употреба коли,боя,нафта,уредби....якооКво става с мотиките,царевицата.....месото вече се унищожава и ще внасяме Само замразено....Давайте...удрииии,вече сме 5 милиона и то само дърти....
39
13
 
10
 
! Отговори
Вангу преди 5 години
Поредната Манипулация от медиите.Трябва да сте преживели няколко катастрофи за да давате конкретно мнение и да насочвате за задължителни неща.....абе давайте...Да идва метеорита или Иран да ги почва и да се свършва
38
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Картинката няма нищо общо със списката.
37
2
 
1
 
! Отговори
Не бях преди 5 години
виждал толкова правописни и граматически грешки в статия. Да и аз не съм от най-грамотните,но на мен това не ми е професия, която упражнявам всеки ден. Смешна работа Cut-copy-paste.
36
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да сте живи здрави ти,жената и децата дълги години и да правите курбан, и да ме поканите на някой курбан.1986 значи 3 години преди дядо Тошо да зяпне като че ли иска да излапа мухите от цялата зала.Много преди омразният Борисов, много преди.Искам да кажа че нещата от живота се случваха и преди.Информирането беше различно.Представи си как би звучал вашият случай сега.Борисов,ГЕРБ,та тоя, та оня,кой ли не.
35
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
27, кой е казал, че коланът гарантира 100% безопасност? Винаги има риск, който обаче трябва да се минимизира. Това, че има примерно един инцидент на 1000 "счупен врат" означава, че има други 999 спасени живота.В изследване на 40000 инцидента в щатите, само 2% от смъртните случаи са на носещи колани, останалите 98% са били без.Що се отнася до усъвършенстването, има автоматични, с притягане 4, 5-точкови и т.н.Ако пътникът отзад е без колан, пет пъти се увеличава риска за седящите отпред.
34
0
 
2
 
! Отговори
Gorskio преди 5 години
32 - от всичко разбираме... Да дадем акъл сме първи на опашката!
33
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мисля че беше Хонда или бъркам,Но в един от моделите когато еърбека се разпъне ти забива метален бракет в шията,фабричен дефект.Имаше и смъртен случай.Съдиха ги.Исках да кажа, божа работа, не е ли?
32
1
 
38
 
! Отговори
Възрастен преди 5 години
През далечната 1986та на Симеоновското шосе /до Ловния парк/един военен ЗИЛ удари със скорост един Вартбург комби отзад . Обърна го по покрив и той се влачи 25 метра.В него бяхме аз и жена ми с колани.Висяхме надолу с главите и тя беше само порязана по лицето от счупените стъкла.Нищо друго ни нямаше.Коланите ни спасиха!!!,а тогава не бяха задължителни.Беше 28 август и всяка година на тази дата си правим курбан и с децата които тогава бяха малки и щяха да останат сами.Така че помагат понякога.
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Забрави да добавиш:И от строителство.Всички разбираме.
30
3
 
24
 
! Отговори
Gorskio преди 5 години
В БеГе всички разбираме от коли, от жени и от футбол...Затова футбола ни е на дъното, колите са таралясници и жените са ни най-оправените от всички на света...Това във връзка с коланите :)
29
1
 
1
 
! Отговори
Шафиор преди 5 години
До: Анонимен 13:Мога да съставям изречения. Просто има лимит от 500 символа, които могат да се напишат. Искам да вкарам малко "акъл" в главите на децата, които случайно са зачели коментарите. Те четат по различен начин от нас, повярвайте, и много добре разбират, какво съм написал.