Бързо, нови застраховки! А кой ще върне парите на клиентите на "Олимпик"?

В противен случай могат да загубят книжките си заради липса на застраховка
Обновена: 16 авг 2018 14:46 | 16 авг 2018 12:15, Камелия Цветанова
148

Над 200 хил. собственици на автомобили, клиенти на българския клон на кипърската застрахователната компания "Олимпик", от петък нямат валидни застраховки "Гражданска отговорност" и трябва да сключат нови полици.

Още по темата

Клиентите на компанията вече могат да сключват застраховки с друг застраховател, а брокерите съветват това да стане веднага.

Темата коментираха в студиото на Bulgaria ON AIR представителят на Българското обединение на шофьорите Христо Радков и застрахователният брокер Васимир Радулов.

"От 00:00 ч. на 18 август клиентите на "Олимпик" няма да имат валидни застраховки", съобщи Васимир Радулов.

Според Христо Радков действията на Комисията по финансов надзор са неразумни.

"Знае се още от май месец, но никой не е спрял българските шофьори да си сключват застраховките там. Защо никой не е предприел действия?", реторичен бе представителят на Българското обединение на шофьорите.

По думите му, ако сме застраховани в една компания, не можем да направим същата застраховка в друга компания, защото фондът е заключен.

Той обясни, че през 2005-2007 г. застрахователите са имали силно лоби в парламента, затова в момента има високи санкции към водачите без застраховки.

"Може да бъде отнета книжката и автомобилът да се спре от движение", предупреди Радков.

Васимир Радулов посъветва да не залагаме винаги на най-ниската цена.

"Знаем, че "Гражданската отговорност" е задължителна, не търсим качество, но като клиенти също имаме отговорност. Такива неща се случват не само в България. Всеки притежател на полица трябва да следи за нейната валидност", каза още Радулов и предупреди, че темата е с широки социални последствия.

Според Апостол Апостолов, бивш председател на Комисията за Финансов надзор, в конкретния случай с кипърската застрахователна компания "Олимпик", не трябва да се набеждава надзорния орган – КФН, тъй като са изпълнени всички нормативни задължения и обществеността и държавните органи са били уведомени по надлежния ред.

Казусът с "Олимпик" по-скоро поставя въпроса доколко Асоциацията на застрахователните брокери са реагирали адекватно и дали не са продължили да предлагат застрахователни полици от кипърската застрахователна компания на български клиенти и дали са информирали клиентите си за започналите процедури на застрахователя.

Според Апостолов в случая не трябва да се обвинява КФН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
0
 
2
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Аз питам Бойко защо аз трябва да плащам всички грешки на некадърници. Който е допуснал да стане това той да плаща. Защо все народа трябва да плаща грешките на другите. Да конфискуват имуществото на тези които са допуснали тези грешки. С една оставка Сиде 90000000 лв в джоба на някои. После народа да плаща.
127
0
 
2
 
! Отговори
Жоро Тъпото преди 5 години
Хора забравихте ли, че преди време искаха да премахнат плащането на вноски! Сега щяха да гушнат много повече пари ако нямаше плащане на вноски. Аз също изгорях с майстори измамници от улицата ама така е като се доверяваш на испанци не може да очакваш да не те измамят обаче учудването ми беше голямо когато от прокуратурата казаха, че изнудването и рекета не се престъпление защото те са ми искали и аз съм им ги дал трябвало е да не давам и да ме заколят пък после да се жалвам!
126
7
 
3
 
! Отговори
Joko преди 5 години
Трябва да си голям наивник за да се довериш на гърци (кипърци). Сигурно са ви подмамили с някоя етинджьос сума и сте лапнали въдицата.
125
0
 
8
 
! Отговори
Minuvach преди 5 години
В КФН са най големите заплати в сравнение дръги държавни ведомства. Промениха си закона и вече са нещо като БНБ, но само толкова.
124
0
 
16
 
! Отговори
V преди 5 години
Потребителя трябва да е информиран каква по националност е компанията и какви дълготрайни активи притежава на територията на бг. Иначе как да се ориентира потребителя?
123
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако олимпик са нямали право да сключват нови и удължават стари застраховки след 10 май, защо има такива? И след като не са внасяли в бг гаранционен фонд, сега кой ще изплаща настъпили щети от водачи застраховани при тях? Агайн да си подписва оставката, заедно с другите членове и кой откъде е!
122
0
 
10
 
! Отговори
Привет от космоса преди 5 години
Докато не станете Хора така ще е.
121
1
 
14
 
! Отговори
Skk преди 5 години
Тука се опитват някой да обяс яват как са били евтини тия засъраховки. Не е бяха. Бяха си на нормалната цена януари 180 лв. Обаче ги предлагаше един брокер I&G те ги набутвах на всеки, даже юли ми званяха за вноската. Сигурно са им давали добра комисионна. А това че е гръцка и имала проблеми, аз ли трябва да се интересувам?
120
1
 
22
 
! Отговори
Въпрос преди 5 години
Пак ще питам - за какво тогава плащаме вноска в тази "бездънна яма" наречена гаранционен фонд, като щом някой си фалира хайде народа да го духa?
119
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой да не се лъже да си прави друга застраховка при положение, че вече има такава...Никъде няма официално изявление с което да ви задължават да си правите нова...
118
1
 
21
 
! Отговори
Мухаха преди 5 години
ОВЦЕТЕ РЕДОВНО СЕ СТРИГАТ ДО КОЖА ..... щото нити една не е протестирала до сега за това а всяка една блейка тихо и кротко си чака реда .
117
1
 
5
 
! Отговори
ROCKY преди 5 години
А аз имам каско и гражданска...,супер ,хапнах летвата
116
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТАКИВА НЕЩА СЕ СЛУ4ВАТ САМО В БЪЛГАРИЯ ПРЕКУПЕНО ОТ ГЪРЦКИ ПЕР4АЛНИ А НЕ КАТО ВОДЕЩИчт СЪС СПОРТНИ ЧОРАПИ И ОБУВКИ НА ТОК :(((( СЕЛЯНИН ПОРЪ4КОВ
115
4
 
24
 
! Отговори
Бързо преди 5 години
плащайте роби, че Барабойко трябва да прави голф игрище на острова. Хайде, бегом към касите, червеи
114
5
 
33
 
! Отговори
Шефа преди 5 години
Какво може да очакваме от Правителството на Мафията?Естествено обслужване на мафиотските интереси!Въведоха задължително застраховане ?????и сега ни доят като овце!Къде по света застраховането е задължително , освен при кредитиране от банкова институция?Борисов да не призовава пострадалите за моментална нова застраховка , а де се омита НЕЗАБАВНО!
113
1
 
18
 
! Отговори
При Олимпик преди 5 години
Я малко назаден. Полицаи нямало да глобяват, а ?! Щото след съдебните дела няма да има пари за заплати :)
112
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държавата щом е позволила да стъпят на Българския застрахователен пазар да понася щетите... Застраховките не може да са не валидни заради неплатежоспособност на някаква си фирма. То, по принцип, тогава в таз държавица всеки може да тръгне да събира кинти за гражданска застраховка и да ги крадне чрез офшорка или чрез безимотен клошар. И като не важат застраховки днес, кой ще гарантира, че утре други няма да обявят фалит и пак фалит???
111
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Златно правило плащайте на тримесечие и лешоядите няма как да ви ограбят. Не ги финансирайте авансово.
110
2
 
20
 
! Отговори
брех преди 5 години
Някой пак прибира милионите а народа си *** шушоните. ЧОРБАжийте никога не губят, защото казиното е тяхно.
109
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да, винаги гражданите са виновни!И никога гербавите крадци!Никога!Понеже има така разсъждаващи българи, затова "държавата" е на тоя хал.