Нов хит сред автоджамбазите: Обезкостени е-мобили заради батериите

Те струват над $15 000 и моментално биват пласирани в чужбина
17 авг 2018 14:30,
73
Нов хит сред автоджамбазите: Обезкостени е-мобили заради батериите
Снимка: flickr

Зачестяват кражбите на електромобили, от които основно се задигат батериите, струващи по над $15 000, констатират от МВР.

Тенденцията се засилвала заради липсата на сервизни услуги за подобни коли у нас, както и на неуредици в застрахователните договори, които причисляват батериите към консумативите на автомобилите и не изплащат обезщетения при евентуални набези.

Последният регистриран случай е на откраднат електрически автомобил, които бил задигнат от столичен квартал, а по-късно бил намерен извън София.

От него не липсвало нищо друго освен част от батериите му.

"Крадат ги, за да ги изнасят зад граница. У нас има прекалено малко подобни автомобили. В столицата не са повече от 100. Затова частите се продават в чужбина", обясняват от МВР пред "Монитор".

В световен мащаб пазарът на електромобили за първи път превиши 1 млн. броя през миналата година.

Най-много електромобили се продават в Китай, който е следван от Европа с дял от 23%, а третият по големина пазар е Северна Америка.

Българите проявяват сравнително слаб интерес към електромобилите и това се дължи на няколко фактора – ниските доходи, липсата на зарядна инфраструктура и на политика за субсидии за крайните клиенти, както и на потребителския манталитет, според специалистите в бранша.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Все още е рано за коли на батарейки За момента по-удачен е един японски 4х4 , смесен (ток/гориво) модел, даващ възможност да го ползваш като авариен агрегат за къщата или пък като отидеш на язовир, да надъниш 200 ватовата уредба с "Рибната фиеста"на МАХ, докато гледаш сапунката на 40-инчовия ТВ, дето си донесъл от вкъщи. P.S. не се сещам точния модел ...
56
0
 
5
 
! Отговори
Професор Тюхчеф преди 5 години
Хам да и слагат позициониране чрез Галилео или GPS и така, Друга работа е колко автомабила са дръпнали шанаджиите, от 100 изчезнал един и хайде на гръмките заглавия за нова м0да в крими средите
55
2
 
7
 
! Отговори
lol преди 5 години
кви 2.5 тона бе ***? проста нация
54
12
 
3
 
! Отговори
cky2kbg преди 5 години
Интересно на теслата батерията е 2,5 тона ... как я крадат ?
53
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До юбералесГрафенови или графинови ? Не знам, само питам :)
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ВескоНе знам, за какво точно говориш, но с 1.80 лева, ако имам търпение за нощната тариха, минавам 100 км. No Gas Mo-fo
51
3
 
13
 
! Отговори
Веско преди 5 години
До опетков 35Вие къде сте получили някакво обазУвание? Значи ако не купуваме бензин и бюджета на + :) А тока с какво се произвежда? Вярвате, че на никого не плащаме за него? Между другото Лукойл не е на братушките. Съвсем капиталистическо акционерно дружество си е и вие може да си купите акции!
50
4
 
4
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
Има яростни защитници на българската простотия. Глава давам крадлива вяра не давам
49
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До // 2Държавата я закрихте 2009 като докарахте примата от банкя на власт.СВИРЕНО!!Сега и да квичите, НЯМА връщане назад.П.П. нали "прецакахте" богатите все пак................ХА-ХА-ХАбАЛАМУРНИЦИ сте това ***, еййй!големи баламурници.
48
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До тук беше с Е-колите.КРАЙ!!
47
4
 
11
 
! Отговори
юбералес преди 5 години
Бумът на е-колите ще е след 2020г., когато на пазара ще се доставят първите големи количества графенови батерии.
46
6
 
0
 
! Отговори
Пустиняк до 54 преди 5 години
Кой викаш, кратунЬо!
45
10
 
16
 
! Отговори
Пустиняк преди 5 години
В Ганьовистан бъдещето е обречено, заради тая пуста крадливост на този малък, но много *** народец.
44
6
 
8
 
! Отговори
ШибиРиби до 49 преди 5 години
А?А f по долу отсече тези коли нямат бъдеще. Апогеят на българската креативна мисъл. ХахахаСигурно затова саудитците купиха парче от акциите на Тесла.Перуне слез на земята и си прибери версиите, остави само траките, прабългарите си имат коне сами ще избягат.
43
23
 
6
 
! Отговори
f преди 5 години
този тип двигатели само на батерии нямат бъдеще
42
5
 
30
 
! Отговори
... преди 5 години
До ДемократТам (на запад) ти крадат лаптоп-а директно от стаята в 4-5 звезден хотел (в Париж). Ако искаш да подадеш оплакване трябва да отидеш до районното и да го напишеш на френски, полиция няма да дойде, а от хотела ти казват ами извинявайте ще видим какво може да направим и забравят за случая! деградацията е пълна и говоря от 1во лице
41
16
 
14
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
Скоро минах през земите български и си припомних незабравимата гледка на жигулка с предпазни гумички на върха на чистачките, ох не мога шса скъсам не можах да обЕсним на приятеля защо вместо чистачки са надянали гумени тръбички
40
13
 
7
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
Нема проблем, има кой да мисли за мен, не се кахъри. От 6-7 милеона мислители стотина си купили електрички и те им ги откраднали за батериите. Хахаха
39
2
 
7
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Това са глупости.Непъкотната цяла кола а изкорубена батерия която се намира в пода на колата и как са я взели.Давам една каса с бира на първият появил се автоджамабинь който пред мене покаже как се взима батерията на електрическа кола без да се обезкости.
38
8
 
15
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
Начи пак да ви обЕсним веригата на еволюцията:В Америка ги измислят и произвеждат, в Европа ги купуват, в България ги крадат.