За по-чист въздух: Скок в данъка за старите коли под Евро 3

ГЕРБ: Мярката е умерена и няма да е непосилна за плащане
Обновена: 18 окт 2018 14:59 | 18 окт 2018 12:15,
303
За по-чист въздух: Скок в данъка за старите коли под Евро 3
Снимка: Reuters

От догодина скача данъкът за старите автомобили, които най-много замърсяват околната среда. Това решиха депутатите на първо четене с промени в Закона за корпоративното подоходно облагане.

С поправките ще се ограничи и порочната практика хората да посочват повече от едно жилище като основно с цел да плащат по-нисък данък.

Със законопроекта се променя концепцията за определяне на данъка върху автомобилите, като формулата ще включва два компонента - имуществен и екологичен. Имущественият отчита мощността и годината на производство на колата, а екологичният - екологичната категория.

"Въвежда се коренно различен начин за определяне на данъчната основа. Досегашният имуществен компонент, който се базираше на мощността и годината на производство, се допълва от екологичен компонент. В резултат на коефициента на екологичния компонент по-старите коли с евросертификат под 3 ще имат утежнение в данъка в сравнение с по-новите автомобили с евросертификат 5 и 6", обясни шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Още по темата

По думите й мярката е умерена и ръстът на данъка няма да е толкова непосилен за гражданите. Тя обърна внимание и че трябва да има реални мерки за подобряването на качеството на въздуха.

"Стъпката е доста умерена и не повече от 20-30% ще е ръстът на данъка на по-старите автомобили, които и по принцип са с по-нисък данък. Това няма да е голяма сума, която да утежни хората. Но като общество е крайно време да решим дали искаме да продължаваме да се тровим с този въздух и да продължаваме да даваме повече пари за здраве заради това", коментира Стоянова.

Тя обясни и че вече се дава възможност общините да си търсят парите от хората, които са заобикаляли закона и са декларирали повече от едно жилище като основно. Стоянова добави, че това била честа практика, когато имотите са в различни общини.

"Сега прецизираме закона и даваме възможност на общините да си потърсят парите от тези, които досега са заобикаляли закона. Не можеш да имаш 3, 4, 5 основни жилища. Това се случваше, особено когато жилищата са в различни общини, защото общините не си обменят информация", заключи Менда Стоянова.

Въпреки че поправките минаха без дебати в пленарна зала, соцдепутатът Иван Иванов разкритикува законопроекта в отрицателен вот.

"Подложихте на още едно изпитание най-уязвимите. Колко граждани могат да си позволят да купят нов автомобил. От БСП подкрепяме екологията, но кой мисли за гражданите, на които ще им се увеличат данъците?", запита депутатът от левицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


303
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
278
0
 
0
 
! Отговори
3d преди 5 години
А аз не мога да разбера, Стояне, защо не вземеш ти да станеш работодател и да раздаваш едни големи заплати...
277
2
 
0
 
! Отговори
Човек или животно преди 5 години
Вие сте едно средство за работодателя. Той ви тегли парите ви защото секретарката ви има всички айбанобе. И шефа вика ооо я сега да им исмуча заплатите и да кажа че няма пари че още не са ги превели. ГЛ.ПАЦИ!!! Не можете ли да разберете че работодателят ви е исмукал парите бе!!! Той е направил оборот и си смука паричките ви. И си викате бедни сме. ДА! Защото вие сте едно средство. Унижават ви плюят ви. Вие не сте хора вие сте роби пред работодателя.
276
0
 
5
 
! Отговори
Стоян преди 5 години
То и аз искам нова "Тесла" , ама шефчето вика - много пари ви давам.Че много ли са 1500 лв. за шестдневна работна седмица по 10 часа на ден. Тоа ни взема съвсем за балами, *** така е като няма държава и няма кой до му скръцне със зъби - ей го на нито данъци плаща , всеки месец върви в чужбина , па за нас нема заплати, това не мога да го разбера, и все едни БМВ-та кара , все новички, през някой месец все ги сменя.Та с тия пари - отде екологична нова кола?
275
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мерките с това вдигане на данъците са мижи да те лажем - до нищо няма да доведат- Нито отстъпките за новите са драстични , нито увеличенията за старите са така драстични , че да откажат хората да карат таралясници. Не се обръща внимание на ползващите газ, не се запушват вратичките , които позволяват мощни джипове да се регистрират като товарни с данък 20 лв. годишно и т.н. и т.н. Чисто нашенски изпълнения - само да кажат , че правят нещо...И един вой- до небето...
274
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако вдигнат минималната заплата на 4 000 евро месечно, ще можем да караме нови коли и да дишаме чист въздух.
273
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Извинете ама заплатите не се качват автоматично, а се качват когато ги заработиш. Стога с това вдигане на заплати от правителството. Или слушате *** и повтаряте като папагали. Комунистите взимат заеми да си хранят избирателите с помощи и после следващите се чудят откъде да запълват дупките
272
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Подкрепям мярката. Всеки може да се погрижи за изгорелите газове, а не да ми пърхат със спукани гърнета по улицата. В Румъния отдавна са въвели тази мярка. Баста на популизма. Да станем европейци. Заплатите не са оправдание да оси-раме всичко.
271
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Напълно съм Обеден, че увеличение на данъка с 30% ще доведе до 30% по-чист въздух.
270
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега събираемостта на данък МПС е около 60%. При това вдигане на данъка ще спадне къде 45-50% и нищо няма да се получи. След като една държава НЕ МОЖЕ да си събира данъците - каква държава е изобщо , това вдигане е повече от цинично....
269
2
 
8
 
! Отговори
1234 преди 5 години
5 годишен дизел с избушен ДПФ филтър и ЕГР ще плаща по-малко от 10 годишна кола на метан или пропан бутан е това е логиката . С две думи "м...та и на екологията давайте парите". Да не коментираме споменатите регистрации на 3-и ,4-и литурви луксозни джипове и лимузини регистрирани като товарни автомобили плащайки 20-30 лв. данък.
268
0
 
10
 
! Отговори
1234 преди 5 години
Умерено е от 2 до 5 % ,а 20 -30 е УДАРНО. Ктде и кога ще е протеста?
267
2
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Удобно пропускаме да кажем как тези допълнително събрани пари ще бъдат инвестирани в подобряването на качеството на въздуха. То е ясно, че няма да скочим всички в нови мерцедеси, нито ще се върнем на каруци.
266
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Основното причина за замърсеният въздух е, че горите ни вече ги няма , минете през планините ни всичко изсечено и изнесено навънка за пари.За каква екология тогава да говорим когато ги няма зелените дробове в България. Сега старите коли били виновни. Истинските виновници са други тези които изнесоха горите и тези които ни изядоха парите и хазната е празна.
265
2
 
12
 
! Отговори
Не мога да разбера преди 5 години
Защо наричаме скок увеличението на данъка от 15 на 20 лева. При условие, че при новите коли същата кубатура плаща 300. Ако целта е спиране на замърсяването. Липсата на работещ катализатор е по сериозен проблем от годините и кубатурата. И честно казано къде отиват тези данъци, как точно се подобрява въздуха от тях?
264
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Идат избори! Народът ще си отмъсти!
263
12
 
10
 
! Отговори
колоездач преди 5 години
този път ви прецакаха хитро - вместо да забраняват вноса на стари коли или на всички дизели както направиха в Европа, ви вдигат данъка за таралясниците-карайте и плащайте, купувайте старите *** и плащайте.То вече и последният *** си купи кола и джитка из скапаните ни пътища на воля-такава слободия няма никъде.
262
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То това нищо не е! Сега ще ни зарадват с двойна гражданска застраховка от Нова година. Това ще е по-интересно.
261
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Малко е, бе, Менда! Като ще режеш, режи до кокал. Поне 50 процента трябваше.Данчето Фандъкова и досега се тюхка, че вдигна билетчето само на 1,60. Можеше направо на 2 лв. , мрънкането щеше да е същото.
260
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А КОЙ Е КАЗАЛ, ЧЕ ТРЯБВА ДА ИМАТЕ КОЛА?
259
0
 
21
 
! Отговори
Прозрачни преди 5 години
С по високи данъци въздуха няма стане по чист .Заглавната снимка загатва трябва се продават нови автомобили нооо с ниски доходи как да стане омагьосан кръг.