E-мобилите ще струват на човечеството $6 трилиона

Цената ще се от всички, предупреждава Goldman Sachs
13 ное 2018 20:45, Екип на Automedia.bg
16
E-мобилите ще струват на човечеството $6 трилиона
Снимка: Nissan

Налагането на електромобилите никак няма да излезе евтино и ще струва на света около 7.5% от брутния му продукт, или приблизително 6 трилиона щатски долара, изчисляват анализатори на инвестиционната банка Goldman Sachs.

При това в тази умопомрачителна сума не са включени разходите по самото им производство и по разработването на батериите.

На практика споменатите 6 трилиона са необходими, за да се коригират днешните несъвършенства на електрическите коли, свързани най-вече с цената и с бавното им зареждане и да се изгради достатъчно широка инфраструктура, така че те да са напълно конкуренти на двигателите с вътрешно горене.

"Ако се питате кой ще плати тази цена, най-вероятно сте го виждали в огледалото", отбелязва по този повод американският журналист Мат Поски. И досега, и занапред по-голямата част от инвестициите за налагане на електромобили идват от правителствени програми и данъчни облекчения - тоест от джоба на данъкоплатеца. Но това далеч не е устойчив бизнес модел, предупреждават анализаторите на Goldman Sachs.

Има достатъчно примери какво се случва, когато тази държавна подкрепа се оттегли. Дания и Хонконг например оттеглиха субсидиите за електромобили, разчитайки, че вече са дали нужния начален тласък на пазара. Това доведе до незабавно сгромолясване на продажбите.

Има и друг проблем, отбелязва Поски: производителите на електромобили страдат от хроничен недостиг на суровини и компоненти. Технологичният напредък също върви по-бавно от очакваното - днешните електрически коли са по-добри от онези отпреди 5 години, но не са толкова добри, колкото се предвиждаше, а и не са станали забележимо по-евтини. И причината производителите да ги налагат само на избрани пазари е не в съмненията им дали ще се продават другаде, а в простия факт, че не са в състояние да произвеждат повече.

Това не означава, че електромобилите са обречени, отбелязва Поски. Просто пътят пред тях ще е по-дълъг и труден, отколкото се опитват да ни убедят маркетинговите отдели и още доста години те ще се нуждаят от държавното рамо, за да вървят напред, смята експертът.

Още новини от света на автомобилите четете в AutoMedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: Goldman Sachsелектромобили
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
!!! преди 5 години
"Цената ще се от всички,"М, дам. Изречението има смисъл само в Журналистическия Литературен Български Език!Хора, поне загавиата си гледайте!
12
0
 
1
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
До Анонимен 11 Само да не почнат да пържат в хидратирани мазнини, че тогава ще ти секне олиото :).
11
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 9. Автомобила е Ланчия Дедра от 1996 година. През лятото я паля директно на олио но през зимата я паля първо на нафта и я оставям да работи 5 минути и след това превключвам на олио. Олиото е в отделен резервоар с отделна филтражна система и подгряване. Които са мераклии да карат на олио да отидат в първият професионален сервиз там ще ви обяснят подробно как дизерларка гори олио и върви по добре от нафта.Тази технология не е от вчера и баща ми е карал на олио през 80 те години.
10
1
 
3
 
! Отговори
пена преди 5 години
6 трилиона са общо взето 1.5 пъти годишния бюджет на САЩ.
9
0
 
6
 
! Отговори
До 8 преди 5 години
Бах мауму, с този марж на печалба сигурно си вече Милионер! Шегувам се, какъв автомобил караш?
8
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз съм напълно независим от петрола и електрокарите. От 15 години карам дизеларката на олио в което са пържили картофки. Моето гориво никога няма да свърши а и цената му няма да се вдигне. Инвестирах 700 лв в системата с която олиото става за гориво и тези 700 лв съм ги избили 10.000 пъти. Ако някой ден хората спрът да консумират пържени картофки горивото ми ще свърши. Но кога ли хората ще спрът да консумират картофки това само Баба Ванга знаеше но вече я няма да я попитам/
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е то не е маловажно да се премине на ел. коли и си струва да се инвестира. Тия все едно да имаш пневмония и да ти кажат много е скъпо лечението и много дълго отнема, по добре се откажи
6
10
 
7
 
! Отговори
seira преди 5 години
БЪДЕЩЕТО Е НА ЕЛЕКТРОМОБИЛИТЕ.НЕИЗБЕЖНО Е.СВИКВАЙТЕ!
5
0
 
13
 
! Отговори
???? преди 5 години
Цената ще се от всички,Ако може помощ...Какво означава това?И тези са завършили журналистика!
4
0
 
6
 
! Отговори
Ибн Ал преди 5 години
- Ауууууу! Ейййййй! Е-еегах, тяхната е-майкя!
3
1
 
9
 
! Отговори
Е-КОн преди 5 години
Велосипедистите са големи ***. Слагайте си ламби и звънчета, вечер е тъмно вече.Пък и винаги можете да вземете е-каруса.
2
3
 
16
 
! Отговори
Дълг на САЩ-25трил. преди 5 години
Заради хартийки, се самоунищожаваме
1
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е една огромна пирамида на гърба на данъкоплатците.