Цепина: Крепостта, несломена от времето... и от десетките войски

"Колела" ни отвежда до българските крепости
19 ное 2018 15:45, Екип на Automedia.bg
55

Един от митовете на българската история е за това как народът ни, разпокъсан и лишен от лидери, не оказал съпротива на османското нашествие и страната паднала под османска власт без много бой.

Но това е несправедливо за онези водачи, които са заставали начело на българите във вековните борби срещу нашествениците.

Десетки места у нас още пазят спомена за тях - и освен това ви предлагат чудесни възможности за автомобилна разходка през уикенда.

"Българските крепости", новата поредица на Bulgaria ON AIR ни отвежда именно на тези места, с помощта на Volkswagen Touareg.

Първата дестинация са две села, тясно свързани с историята на Алексий Слав, един от първите и най-могъщи независими феодали на средновековна България.

В Паталеница, на 25 километра от Пазарджик, се намират останките от Баткунион - най-големият укрепен град в региона в зората на Второто българско царство. Уви, от величествената някога крепост са останали няколко плочи, обрасли с бурени.

Тук е църквата "Свети Димитър" - също реликва от XI или XII век. Съвсем малко са храмовете от тази епоха у нас в толкова добро състояние - макар стенописите да плачат за спешна реставрация.

Следващата дестинация е крепостта Цепина. Върхът, висок над километър, е бил обитаем още в каменната епоха. При хан Пресиян, областта минала във владение на България, после няколко пъти сменила господарите си, за да бъде отвоювана обратно от цар Калоян през 1205 година.

След смъртта на Калоян властта в Търново била узурпирана от Борил, но Алексий Слав отказал да признае властта му и се отделил като самостоятелен владетел. Оженил се за дъщерята на латинския император Анри дьо Ено и от него получил титлата деспот.

Цепина била първата му столица и там построил внушителна крепост - над 25 декара площ, с 640-метрова стена, висока пет метра и дебела почти два. Под замъка и трите крепости имало водохранилища, предвидени за дълги обсади. По-късно Алексий Слав преместил трона си в Мелник, но Цепина си останала ключова крепост.

Цепина устояла дори на самия Лала Шахин, прославеният водач на османските войски. През 1373 година, след няколко месеца обсада, припасите и водата на защитниците били на привършване, но пашата склонил да сключи договор с тях: да ги остави сами да разтурят крепостта, но да не разорява града около нея и да остави на цялата местност известно самоуправление.

Градът Цепина оцелял чак до средата на XVI век, когато населението го напуснало и основало днешното Дорково. Манастирът на върха бил разорен век по-късно при принудителното помохамеданчване на местните българи.

Снимка: Колела

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
1
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
Фердинанд е имал пълното право и ЗАДЪЛЖЕНИЕ да атакува разбойниците сърби и гърци, които са се облагодетелствали зад гърба ни. България тогава е била по-силна от тях, взети заедно. В щаба на армията руски агенти саботират настъплението, а след това, подбудена от ***, Румъния ни удря в гръб. Поинтересувайте се кой е ген. Радко Димитриев и как свършва живота на това руско *** о типичен полезен ***.
28
2
 
3
 
! Отговори
Исторически факт преди 5 години
Най-правилен подход към наглите северносахарски семити наречени гърци е имал Крум Страшни. Тия са гиганагли и от друго не разбират.
27
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На турските мekepeта оня с косата им прибира децата
26
3
 
5
 
! Отговори
Истински Българин ! преди 5 години
Мале... Леелеее... Аа. Ее... ВъййКолки предатели и родоостъпници имало тука, леле ееее аааа.... Ми кат не сти българи МАРШ ОТ ТУКА
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още има Националния Въпрос да решиме...
24
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българинът е силен и велик!
23
5
 
7
 
! Отговори
до 20 преди 5 години
Прав си за Солун.Но вината не е на българкия народ,а изцяло на немското *** Фердинанд,докаран за български цар от Стамболов.Той иска да владее и Истанбул и Солун,вижда себе си като император на Балканите.Той заповядва ненужни атаки срещу Истанбул,Солун и напада своите съюзници-Гърция и Сърбия.Като преди това преговаря с тях само от позиция на силата и им налага ултимативни условия.Иска да завладее еднолично Балканите и въвлича българския народ в своята игра.
22
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искам само да намерите снимката на Ильо Войвода в Интернет. Хвала на таквиз български войводи беее... с тюрбан на главата и беломорска народна носия! ;)))
21
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Начи Салих Мехмедченския, българо мохамеданин, ако рече тогава, че всички българи в днешно време, които попадат в границите на съществувалата някога за супер кратко време, т.нар. Тъмрашка република... са българо мохамедани... кво праЙм тогаз?
20
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Солун никога не е бил български.Кое не е ясно?Вярно,през 1913 българите много искаха да го вземат.Имаха цялото Беломорие,но нападнаха гърците за Солун.След това бяха разпердушинени от всичките свои съседи и така и никога не се съвзеха напълно,териториално и ментално
19
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Целта на този пpoпаднал сайт е да се обиждат всички Българи и всичко БЪЛГАРСКО АМА ОНЯ ОТГОРЕ ГЛЕДА - нали ***"С кое те обидиха бе чедо?
18
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стефан Неманя и Мануил I Комнин се спукват от смях като четат коментари за изцяло българското население...
17
2
 
8
 
! Отговори
Василис Мaлякис преди 5 години
"Също както и Солун никога не е бил български, но е имал огромна българска общност."Не! Сакън! Щом не е бил Солун български никога, значи и населението там си е 100% нашенско гръцко! Така рекох язе фашaгата с гръцко фашистко възпитание!
16
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И по тая логика, дали си българин или грък, хахаха, ясно е също, обаче на българските шовинисти им се иска всички попадали в земи, които НЯКОГА са били владяни от българи (попадали в границите на България), да бъдат задължително българи.... Да, ама не. В една дузина градове е имало например гръцки колонии (Асеновград, Пловдив, Петрич, Поморие, Несебър, Бургас, др.). Също както и Солун никога не е бил български, но е имал огромна българска общност.
15
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименБолярите,които са се обособили като феодални владения са били роднини на българския цар,бе!Какво не разбираш?
14
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"При идването на османците на Балканите,90% от населението на Балканския полуостров е било българско."Няма такова нещо. И за да разбереш, че не си прав, веднага ти давам за пример държавата в Рашка (сръбска). Там царе стават разни българчета от знатни родове, но населението е смесено (сръбско-българско) и кой какъв е точно си е ясно, но на кой принадлежи, се е определяло от това, къде господарите ти ще решат да преместят границата на владенията си, за да си събират данъците и къде ще попаднеш.
13
6
 
3
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
До 7Царство , болярство все тая. Разкъсва държавата. Винаги е имало и ще има недоволни и несъгласни. Защо Англия е силна и непобедима. Защото кралската фамилия управлява хиляда години. Там да не би да е мед и масло всичко.
12
1
 
6
 
! Отговори
Народна Просвета преди 5 години
предполагам, не е много трудно да напишат къде е крепостта, и след като е в заглавието, поне в началото на статията да става дума за нея, вместо сто думи разтегане на ластици без особено значение. даже е добре да присъства, като ключова дума в първото изречение. крепост без проблеми ще устои на десетки войски. крепост, устояла на десетки войни, е друга работа.ЧИТАЛИЩНА РАБОТА!!! седнете си, геврекаджии. две.
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименЦар Борил също е бил роднина на бългаските царе,просто не са го харесвали българските аристократи.Може би,защото е узурпирал властта,а може би,защото не се е справял добре с управлението.
10
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едните ми били узурпатори, другите били истински българи, ама бащите им, които с убийства и насилие наложили християнството, им извадили очите в тъмницата и/или ги удушили. Страшни царе, чак за гордост ги взима обикновеният българин. Ха-Ха!