С две зимни и две летни гуми: Защо това е грешен подход?

Така "обут" автомобилът поднася на завои дори със скорост от 40 км/ч
14 дек 2018 18:00, Красимир Ангелов
45

Някои шофьори вярват, че за безопасно и комфортно каране през зимния сезон зимни гуми могат да се поставят само на задвижващите колела (ако не сте с автомобил с 4х4). Твърди се, че това е достатъчно, за да стои колата добре на пътя. Авторите на канала Tire Reviews в YouTube обаче нагледно доказаха, че това е много голяма заблуда.

Това, което хората често забравят е, че след като започнете да се движите и да завивате, колата разчита на четирите колела много  по-равномерно, което може да доведе до изключително опасни ситуации, ако на сняг те са "обути" с различни гуми - летни и зимни.

За експеримента специалистите от Tire Reviews използваха кросоувъра BMW X1 със задвижване на предните колела, които "обуха" в зимни гуми, а задните - в летни, с еднакъв размер, и тестваха автомобила на заснежения полигон.

Както се вижда в клипа, колата поднася дори при ниска скорост - 40 км/ч. Защо се случва това е пределно ясно: зимните гуми осигуряват много повече сцепление със снега в сравнение с летните гуми. И ако при ускорение и спиране колата се държи нормално с такива гуми, при завой водачът губи контрол поради силната разлика в сцеплението. И не го спасяват никакви електронни помощници.

Още вижте в следващото видео на AutoMedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
4
 
5
 
! Отговори
Петков преди 5 години
Карам със зимни. Гуми не сменям. През лятото при дъжд зимната гума се държи 100 пъти по-добре. Изкарват 45000 км за 4- 5 години.И сменям с нови.
40
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гуми не сменям!
39
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колеги хората не напразна са измислили зимни и летни гуми.Това е едно от най важните неща за автомобила гуми и спирачки!А до тия където говорят може с летни гуми,мога да ви кажа че вие ако не искате да се приберете при семейството си другите хора искат!Затова като си с летни гуми в гаража или пред блока докато мине зината
38
1
 
13
 
! Отговори
Светлин преди 5 години
Те такова животно като българина нема.Той знае и може всичко,той е най големия тарикат,другите са балъци.Истината е,че няма пари,иначе щеше да кара нова кола и да има нови гуми(летни и зимни)И най важното нямаше да ръси глупости.
37
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пешо......тоя май некара със 40км,...,
36
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
хората дето карат зимат с летни гуми, предполагам че вземат завоите както Зидан бие дуспа - затваря очите и какво стане...
35
2
 
2
 
! Отговори
Гост преди 5 години
До "Голям спец&quoНе, карам "***" едногодишен автомобил Фиат Типо с предно предаване. Няма да споря със специалисти, защото нали знаеш кой отстъпва :)
34
0
 
7
 
! Отговори
"Голям спец&quo преди 5 години
До ГостТи четеш, ама файда "йок". Понеже съм "теоретик" и нищо не разбирам от практика, написаното от мен ( не съм го измисли аз) важи за автомобили с ПРЕДНО предаване. Случайно го открих след шестнайсет години активен стаж на пътя... Вече не се учудвам, защо всеки ден стават тежки катастрофи ( явно станаха много " спецовете" като теб на пътя). ПС- сигурно караш някое двайсет и кусур годишно беемве и си як "дрифтаджия"...
33
5
 
3
 
! Отговори
Гост преди 5 години
До "Голям спец&quoТова за кое предаване? Предно или задно? Като чета караш само задно на някоя Ладичка
32
1
 
9
 
! Отговори
"Голям спец&quo преди 5 години
До "спец"Понеже си ГОЛЯМ "спец" и нямаш даже понятие от теория, маалко да те светна - на теория, че дори и на практика в завой се ВЛИЗА с отнемане на газта и сега добре го прочети и ако ти позволява капацитета на "спец" даже го проумей - от завой се ИЗЛИЗА с ПОДАВАНЕ на газ... И пак ти препоръчвам да си скъсаш книжката, преди да си навредил на самия себе си ( да не говорим за останалите). А при зимни условия или аквапланинг нещата стават още по-сложни, ама това е за по-големи спецове от теб!
31
0
 
9
 
! Отговори
Милен преди 5 години
До МорскияИ ти ли беше един от тия с новите летни гуми дето закъсваха и ги бутах преди седмица?
30
1
 
9
 
! Отговори
Сняг преди 5 години
Зимни гуми - 4 броя задължително,при сняг и карането трябва да е под ограниченията, в зависимост от условията, ако трябва и да се пълзи. Само защото са нови зимни не значи че във всякакви зимни условия колата ще е стабилна.Ако са летни - колата в гаража, докато има сняг и заледявания.През зимния сезон при сух асфалт става и с добри летни / не някои 15 годишни /, но плътно спазване на ограниченията и без рискови изпреварвания и дистанция.С 2 зимни и 2 летни = 4 летни на извънградско.
29
6
 
3
 
! Отговори
"спец" преди 5 години
Явно опитът ти като шофьор не е много голям, но за теорията никой не може да те пипне, там си цар.
28
1
 
10
 
! Отговори
"Голям спец&quo преди 5 години
До "спец"Само ако знаеш каква разлика има от завой до завой... и колко фактори като ъгъл на завоя, наклон на завоя, място на завоя ( северен, южен...) и още поне пет, шест различни фактора оказват влияние върху поведението на автомобил стъпил върху четири точки... Веднага ще си скъсаш книжката на която е написано "спец".
27
11
 
6
 
! Отговори
"спец" преди 5 години
При подаване на малко газ на излизане от завоя никога няма да се занесе.
26
0
 
30
 
! Отговори
Абе преди 5 години
*** е спец.Гуми не сменя,мигачи не ползва,фарове не пуска(ако пусне,ще ти извади очите ),всякакви други уидорми.Само стой и му слушай глупостите.
25
1
 
9
 
! Отговори
Лято преди 5 години
Дали през зимата или през лятото ефектът при различни гуми върху предни и задни колела е сходен... Май месец, проливен дъжд, кръгово движение с обратен вираж ( да живеят строителите на нова България), аквапланинг. Предни летни, задни зимни - при ускорение от 40 км/ч. Колата се превърна в шейната на Дядо Коледа! Само ЧУДО ни спаси от удар в мантинелата и обръщане през таван от пет метра височина! А онези, големите "майстори" нека си лаят.
24
4
 
8
 
! Отговори
Ала бала преди 5 години
То че има разлика има ама гумата няма да те направи безопасен шофьор
23
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ако някой има две зимни и две летни на колата,просто трябва да изпусне до 1,8 атмосфери летните а зимните на 2,3 атмосфери да кара, за да изравни горе долу сцеплението,също е вариант ако няма пари за четири еднакви ,и разбира се разумно шофиране според състоянието на пътя
22
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чисто нова кола с летни гуми я взех февруари месец. Казах си кво да купувам зимни то зимата свърши. Обаче прехвърча сняг и при най-малкия завой стана пълна шейна. Наложи се да си купя зимни веднага на най-близката гумаджийница. Просто разликата си беше очевидна. И вече никой неможе да ме убеди, че с каквито и летни можеш да караш зимата на сняг. Зимни нямат алтернатива зимата.