Настана време за е-винетки: Как ще работи системата, какво въвеждаме?

През 2019 г. и хартиените ще важат, но е добре да се конвертират
Обновена: 17 дек 2018 16:35 | 17 дек 2018 16:30,
36

Закупените днес електронни винетки ще важат от 1 януари. Цените си остават същите, но вече ще има и "Уикенд" винетки, които ще важат от обяд на петък до неделя полунощ.

Предимство на електронните винетки е фактът, че шофьорите не е нужно да пазят касов бон, за да докажат, че е платена таксата, нито е нужно стикер да бъде залепен за стъклото.

Винетките ще могат да бъдат купени от интернет и специализирани терминали, които са разположени в търговски обекти из цялата страна. За шофьорите, които са си купили хартиени стикери, валидни и през 2019 г. остава опцията да конвертират винетния си стикер в електронен, предава Bulgaria ON AIR.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg


На сайта bgtoll.bg и през мобилното приложение с въвеждане на регистрационен номер и до кога е валидна винетката ще може да се направи конвертирането. Това обаче не е задължително да бъде направено и през 2019 г. хартиените стикери все още ще бъдат валидни.

Изключително важно е да се въведат правилно данните в електронната винетка, защото корекция на данните ще може да се прави само в пунктове на АПИ. 

Поне 300 камери ще следат дали имаме платена винетка. Създава се и отделно звено, т. нар. "тол полиция".

И още едно нововъведение - глобите за неплатена винетка ще се плащат на място само с карта.

От днес е активен сайта bgtoll.bg, както и мобилните приложения, чрез които ще могат да бъдат закупени електронните винетки.

Радослав Николов, съветник към Министерството на регионалното развитие и благоустройството, подчерта, че ако ще пътуваме до края на годината трябва да го направим с хартиен стикер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
5
 
! Отговори
КАмерите НЕЗАКОННИ преди 5 години
Съгласно чл32 на Действащата КОНституция - Основен закон на Република БЪлгария КАМЕРИТЕ СА НЕЗАКОННИ.Да се арестуват наглите престъпници нарушаващи Основния ЗАКОН>Заради тежко вредни дигитално терористични камери над милиони деца са тежко увреждани в училища градини и ясли.НЯма защита от опасно вредната видео терористична педофилска техника.
32
1
 
10
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Брей електронни избори не може каза Бойко Ама я електронни винетки Бойко каза може !Бойко за парата всичко прай!
31
1
 
15
 
! Отговори
ЦЦ преди 5 години
Как само с карти бе, умници. По целия свят има устройства за приемане на банкноти че и връщат ресто.
30
3
 
10
 
! Отговори
Jezza преди 5 години
До rastafarБай Пешо ще си я купи както до сега, от бензиностанцията или пощата. За тези които не искат да ползват електронната с-***, няма промяна. За мен обаче има, защото смятам да не ходя никъде и да си я купя през тел
29
3
 
4
 
! Отговори
Мдаа преди 5 години
А що няма на Македонски!! Нали на всички езици на съседите?? Или нея си я броим България вече!! Има да се пули..спасевСКИ..пред терминала!! И само с карти ако е..ще има много които няма как да си купят
28
4
 
8
 
! Отговори
Ааааа преди 5 години
То пътища, "магистрали" НЯМА, снегопочистване НЯМА, а вие искате и винетки - редно е да НЯМА, за такива пътни условия и толкова наляти пари + вечният ремонт на Витиня, не виждам причина да се събират каквито и да било такси..
27
2
 
3
 
! Отговори
Меракши1 преди 5 години
Толкова ли беше сложно да се пуснат и за остатъка от 2018...
26
1
 
11
 
! Отговори
Ала бала преди 5 години
Днес "УЖ" си конвертирах хартиената винетка към електронната чрез сайта на bgtoll.bg. Данните на колата попълних с латински букви.. Обаче ми дава грешка, че е няма валидна е-винетка на този МПС към който направих регистрацията..
25
3
 
17
 
! Отговори
До 23 преди 5 години
Според Конституцията официалния език в България е българския. БДС не може да противоречи на Конституцията.
24
2
 
10
 
! Отговори
До 23 преди 5 години
Бъркаш. Казват, че се използват буквите, които са еднакви на български и на латиница, но за Ямбол използват У на кирилица, а не латинското Y. С други думи не казват коя азбука се използва, а казват, че се използват буквите еднакви в двете азбуки, което е нещо различно.
23
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересна нация сме :)От 2000-та година според БДС всички регистрационни табели съдържат само латински букви. 18 години по-късно някои хора още се колебаят.Това малко като в онзи виц "Революцията е свършила?!? А ние тука още влакове взривяваме"
22
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сайта им въобще не работи! Цялата им работа такава на гербаджии, искат пари а дори не могат да се организират да ни ги вземат!
21
2
 
8
 
! Отговори
??? преди 5 години
До 20 XxxВероятно си прав, но номерата от Ямбол са с У(български), а не с Y(латиница). Затова някак не се връзва, че се използва само латиницата.
20
1
 
3
 
! Отговори
Ххх преди 5 години
Буквите от всички бг номера са от латинската азбука. Затова се въвежда това, което виждате и се пише с латински букви (т.е с английската клавиатура на устройството - телефон, таблет или др.).
19
1
 
6
 
! Отговори
Fullmaster преди 5 години
Аз днес я регистрирах. Нямах проблем. Единствено английски е необходим за да прочетеш I'm not a robot, но това е неободимо за почти всеки сайт, и да сложиш отметка.По-притеснително за мен е, че на пощата, която регистрирах не дойде нищо!
18
2
 
5
 
! Отговори
??? преди 5 години
До 16 АнтонА-у-у-у колко си умен...*До 17 House M.D.Благодаря, но не това ми е въпроса. СВ 2375 РХ (на български) и CB 2375 PX ( на латиница).Изглеждат еднакво, но не са. Как е правилното?
17
1
 
3
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Колега ???, въвеждането е на латиница според както го виждате. Напр. СВ 2375 РХ се въвежда както го виждате, а не SV 2375 RH. Апропо, това го пише и на указателните знаци на зоните.
16
5
 
0
 
! Отговори
Антон преди 5 години
До ???Първата и последната на латински, другите две от номера на кирилица, главни букви.
15
3
 
2
 
! Отговори
??? преди 5 години
Някой знае ли как се въвеждат буквите от регистрационния номер - на български или на латиница? Същият въпрос стои и при плащане на Синя зона чрез SMS?
14
0
 
22
 
! Отговори
. преди 5 години
Тръбите за ел.винетки от 17.12 а сайта не е активен още, служителите в клоновете от където може да се плати винетката не знаят какво да правят.Пълна дезорганизация от всякъде.