Хонда затваря завода си на Острова с 3500 работни места

Европейската централа на автомобилостроителя обаче остава
19 фев 2019 20:57, Елка Василева
18
Хонда затваря завода си на Острова с 3500 работни места
Снимка: архив, Reuters

Японският автомобилостроител Хонда обяви днес намерението си да затвори през 2021 година завода си в британския град Суиндън, излагайки на риск 3500 работни места и нанасяйки нов удар срещу страната, която е изправена пред труден Brexit, съобщи Франс прес.

Потвърждавайки информацията, която циркулираше от вчера, Хонда оправда внезапното си решение с необходимостта да преразгледа производствения си модел в динамичния контекст на световния автомобилен пазар.

Европейската централа на Хонда ще остане във Великобритания , се уточнява в комюникето на компанията.

"Взимайки предвид безпрецедентните промени, които се отразяват на сектора ни, от съществено значение е да ускорим стратегията ни за електрификация на превозните средства и за преструктуриране на световните ни дейности. Това решение не бе взето необмислено и дълбоко съжаляваме за създадените от него трусове", заяви шефът на Хонда за Европа Кацуши Инуе, цитиран в комюникето.

Заводът в югозападния британски град Суиндън сглобява седана Сивик. Над 150 000 превозни средства се произвеждат там всяка година и се изнасят в над 70 страни.

Хонда ще спре производството на Сивик и в Турция през 2021 година, потвърди Инуе.

Японската компания, която няма друг завод в Европа, ще изнася от Япония.

В началото на февруари друга японска компания, Нисан, предизвика изненада, отказвайки се от производството на кросоувъра Екс-Трейл в завода си в североизточния английски град Съндърланд, като косвено се оправда с Brexit.

В края на януари Еърбъс предупреди за "много болезнени" решения при Brexit без споразумение. Подобно предупреждение отправи и японският премиер Шинзо Абе.

Де факто няколко японски компании от различни сектори вече предприеха в някои случаи радикални мерки заради безпокойства от развоя около Brexit.

Решението на Хонда за затваряне на единствения британски завод не е свързано с Brexit и е следствие от глобалните промени в автомобилната индустрия. Това каза каза днес старшият вицепрезидент на Хонда за Европа Иън Хауълс пред радио Би Би Си, цитиран от Ройтерс.

"За нас това не е въпрос, свързан с Brexit. Решението бе взето на основата на глобални промени", заяви Хауълс.

Той уточни, че Китай, САЩ и Япония са страните, в които компанията трябва да насочи инвестициите си.

"Въпреки че сме били ясни относно позицията ни за Brexit, винаги сме гледали на това като на нещо, през което трябва да преминем", каза той.

Великобритания обяви, че е дълбоко разочарована от решението на Хонда да затвори единствения си завод във Великобритания.

"Великобритания е един от лидерите в развитието на тези технологии и заради това е много разочароващо за нас, че това решение бе взето сега", заяви министърът за бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия Грег Кларк.

"Това е унищожително решение за Суиндън и Великобритания", добави Кларк.

Хонда обяви, че е информирала служителите за така нареченото й предложение за затваряне на завода в Суиндън, отбелязва Ройтерс.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: ВеликобританияХонда
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Чудех се доскоро - защо Хонда и Нисан станаха най-лошите коли в света , след като в детството си мечтаехме за тях ."Бая скапано девство ще да е било, ако мечтаните автомобили са били Хонда и Нисан ....
14
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И как го свързахте това с Брексит?? Нали не се местят в ЕС? За да върви пропагандата ли?
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С твърд или мек Брекзит ефекта ще е един и същ, мекият Брекзит просто удължава с 2 години сегашното положение на нещата а твърдият прекратява изведнъж всякакви договори между ЕС и Великобритания.
12
4
 
22
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 5 години
Чудех се доскоро - защо Хонда и Нисан станаха най-лошите коли в света , след като в детството си мечтаехме за тях . То стана ясно - произвеждали са в Англия от 20 години , а не в Япония .Надявам се да има ново възраждане на марките .
11
1
 
19
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ТОЧНО СА СЛОЖИЛИ 2 ГОДИНИ ГАРАНТИРАНИЯ ГРАТИСЕН ПЕРИОД ПО ГЛАСУВАНОТО СПОРАЗУМЕНИЕ В КОЕТО ОЩЕ ЩЕ СА В ЕС ЗОНАТА!ОПРЕДЕЛЕНО Е ЗАРАДИ ЕС ИЗЛИЗАНЕТО!НО ВАЖНОТО СЕГА Е КОЙ ЩЕ ПЛАЩА ТРИЛИАРДИТЕ ЗАЕМИ НА ОБЕДИНЕНОТО КРАЛСТВО ВЕЛИКОБРИТАНИЯ И СЕВЕРНА ИРЛАНДИЯ СЛЕД РАЗПАДА ИМ!НАЙ-ДОБРЕ Е ШОТЛАНДИЯ И СЕВЕРНА ИРЛАНДИЯ ДА СЕ ОТДЕЛЯТ ОТ АНГЛИЯ А АНГЛИЯ ДА ПОЕМЕ ВСИЧКИ ДЪЛГОВЕ :DКАКТО КРИМ СЕ ОТДЕЛИ, ПРИЛАПА ГО РУСИЯ НО НЕ ПОЕ ГРАМ ОТ ДЪЛГОВЕТЕ НА УКРАЙНА!
10
3
 
11
 
! Отговори
Anonimen преди 5 години
Заповядайте в България :)
9
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Toва е само началото. Японските автомобилостроители са там главно заради европейския пазар. И английския не е малък, но така покриваха Европа. Дори една Русия, която не е чак толкова платежоспособен пазар за европейските храни, като въведе реципрочни мерки и се усети в Европа.След 29.03.2019 ще поскъпнат доста неща, както на Острова, така и в Еропа.ЕС много наподобява СИВ, но за да им е по-евтино голяма част се произвежда в Азия. Че ще има криза, ще има. Средната класа вече почти не съществува
8
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добра новина, сега очаквам баце да излети за Япония и преди изборите прода..жните родни медии да обявят, че заводът се мести в България, както вече излъгаха за Шкода,някой да е видял някъде дори минимална подготовка за изграждане на завод, купените медии като 24 часа разтръбяваха, че едва ли не утре започва строителството, сигурен съм че ще дадат завода на Румъния или Турция
7
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До o/o 1"Това е само началото на един дълъг и болезнен крах за английската икономика."Надежди говежди на лайнареци без одежди!
6
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дааа Велика Британия е свободна от ЕС, а скоро и от Шотландия и Северна Ирландия, че може и Уелс да им намажат ските.
5
20
 
10
 
! Отговори
християнин преди 5 години
Свободата Няма Ценя, колкото и Глобалистите да се опитват да те наказват, за това, че Велика Британия се Освободи!!
4
2
 
13
 
! Отговори
Споко бре преди 5 години
Те ще са оправят бре,ще си произвеждат само за тях бре!
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще има работа за целия китайски народ.
2
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Англия ще отворят още една висша лига по футбол.
1
10
 
54
 
! Отговори
o/o преди 5 години
Това е само началото на един дълъг и болезнен крах за английската икономика.