Безопасни ли са ел. колите? Tesla се самозапали в Китай от нищото

Колата дори не претърпяла катастрофа, просто била паркирана
Обновена: 22 апр 2019 13:48 | 22 апр 2019 13:10, Нели Христова
78
Безопасни ли са ел. колите? Tesla се самозапали в Китай от нищото
Снимки: Reuters

Седмицата беше взривоопасна за Илон Мъск и двете му компании. В събота Space X претърпя поражение с тестването на двигателите на ракетата Crew Dragon, която тази година трябва да полети с астронавти на борда си. Това може да забави нейното завършване, което и без това вече е отложено няколко пъти, и да доведе до огромни загуби за Space X.

Още по темата

Но предвид факта, че екипът на компанията на Мъск работи заедно с НАСА, това далеч не е толкова голям проблем, колкото видеото, което обиколи всички социални мрежи, показвайки поредното несъвършенство на автомобилите Tesla. Или по-точно – техният "талант" да се самозапалват.

На всички е ясно, че електрическите коли са по-податливи на избухване в пламъци след катастрофа. Но няколко случая на автомобили Tesla, които се самозапалват от нищото вече станаха известни на света.

Този път, колата Model S, просто си стои паркирана в Шанхай, когато пушек започва да излиза от нея и тя експлодира, запалвайки дори превозните средства около себе си.

От Tesla, разбира се, веднага реагираха и съобщиха, че ще изпратят екип, който ще разследва на място.

"След като разбрахме за инцидента в Шанхай, веднага изпратихме хора, които да проверят какъв е случая. Свързахме се с нужните отдели за да разберем по-добре ситуацията. Според информацията, която имаме, няма ранени“, написаха от Tesla в официалния си профил в китайската социална мрежа Weibo.

Инцидентът се случва точно когато автомобилната компания се опитва да повиши продажбите си в Китай, като строи завод в страната. За сега всички автомобили, които се продават там, са внос от САЩ.

Още с представянето на автомобилите си, от Tesla заявяват, че шансът те да се запалят е 10 пъти по-малък от този да избухне кола на бензин или дизел. Не става ясно обаче дали тази статистика се отнася за автомобилите по принцип или за запалване след инцидент.

Но не е тайна, че от 2013 година насам, колите на Tesla от време на време се запалват. Повечето от случаите са в следствие на катастрофа. Но през 2016 година една от колите Model S се запали по време на тест-драйв. През 2018 г. това се повтори с автомобила на телевизионния режисьор Майкъл Морис. Тогава жена му написа в Twitter: “Без да сме се блъснали, от нищото, колата просто се запали...“.

Според експертите, това няма да повлияе на продажбите на Tesla в Китай, нито където и да било по света, но със сигурност трябва да привлече вниманието на големите автомобилни компании върху въпроса: "До колко са безопасни електрическите коли?“

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
2
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 години
Гроздето кисело
68
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е нужно да се самозапалва.Просто при катастрофа. Ще гори като пиратка ! И са си опасни. Както и да ги погледнеш! Не ми трябва подобен (автомобил)
67
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Не мога да разбера, защо с *** Тесла, равнопоставят и другите електрически автомобили?"Кои са другите "електромоболи", който си заслужавата? Шеви Волт?
66
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам... Моят не се е запалил, а е на 2 години вече...
65
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 65Model 3 е всъщност "висок". Зшот е по-добър и евтин в много отношения, продажбите на S с паднаха драстично.
64
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Модел с го има от 6 години на пазара и има вече сууупер много коли на над 500 000км...
63
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прочетете малко после пишете глупости. Тесла е най сигурната кола на планетата и тук говорим за модел 3 даже не за по високите модели. Отделно като динамика и интелигентност тези коли са без аналог колкото и де се напъват швабите...
62
1
 
6
 
! Отговори
до 53 преди 4 години
От 1990 година работя в спешна помощ.Катастрофа с изгоряла кола не съм виждал.Първото което се прави при катастрофа е да се извадят клемите от акумулатора!
61
1
 
8
 
! Отговори
123 преди 4 години
Тесла е един маркетингов продукт, също като въйфоня. Аз ще си карам дизел ихич не се интересувам от недоправени ***.
60
5
 
8
 
! Отговори
До “истината” преди 4 години
Вярно е, много хора не знаят, че Мерцедес и БМВ се сглобяват в Мексико, и откакто това стана, започнаха да дават и много дефекти! Колкото до прехвалената Тесла, то коя кола на краварите е добра? Чух, че и камионите им са същите трошки, но това е друга тема.
59
5
 
9
 
! Отговори
Истината преди 4 години
Не мога да разбера, защо с *** Тесла, равнопоставят и другите електрически автомобили? Не знам една свестна кола, на краварите, а особено прехвалената Тесла, напълно доказа колко са зле автомобилите им! От самото начало прави проблеми, но голямата реклама, и скриването на многото дефекти, засега поддържа техният пазар. Засега само Тойота и Лексус, останаха най-надежните автомобили, но да не забравяме, че се произвеждат в Япония!!!
58
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Многократно стотици повече умират от аллкохолизъм в Русия, отколкото от запалени коли Тесла.Така че Тесла е по-безопасна ;)
57
1
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Дали е свързано със започнатото преди половин година производство на батерии с твърд електролит от Китайската компания Qing Tao Energy Development Co?!
56
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Но не е тайна, че от 2013 година насам, колите на Tesla от време на време се запалват. А като се запалят, не можеш и да излезеш, защото вратите не могат да се отварят ръчно, а само елетрически, прозорците също... Доста хора си заминаха опечени в Тесла, но това не го пише в брошюрите.
55
7
 
18
 
! Отговори
Модерен преди 4 години
Модерно е да си с неориентиран пол, да караш самозапалваща се батерия, да се возкаш с електроскутерче...и най-модерно е да си опитно мишле-изпитател на тия пеНдерастии, но и да си плащаш, дето те ползват като морско свинче. Модерни времена, еййййй......
54
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
....е да де, само трябваше да минат 15 години, та мобилните телефони да станат достъпни и здрави. За последното не съм сигурен.
53
7
 
12
 
! Отговори
дедо с макбук преди 4 години
Прогреса не се връща назад,в тези автомобили е бъдещето и то най-скоро. Хайде сега мрън мрън,скъпо било това било ..онова било. Първите мобилни телефони евтини ли бяха,коко струваше една сим карта-366 лв,колко струваше един компютър? Колко струваше първия интернет? Всччко с времето си .....
52
4
 
4
 
! Отговори
До 51 преди 4 години
Глупости.Момчето не изгаря ВЪТРЕ.Тая кола да не е с бронирани стъкла ,че да не може да излезе ? Момчето умира в следствие от раните му.Освен това няма значение от колата дали е електричка ,бензинова или дизелова.При такъв удар всяка една може да се запали.
51
3
 
13
 
! Отговори
Златко Златното преди 4 години
Екоталибани, световни олиго..френи и разни набълбукани със кредити деби..ли драпат да наложат електромобилите. Защо ? От любов към хората ? От любов към природата ? Ако хората и сега не вдянат че става дума за мнооого пари, значи са деби...ли на висока степен.
50
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди няколко месеца в САЩ след удар в дърво Тесла-та се запалва,вратите се затварят автоматично и вътре изгаря жив 19 годишен младеж!Акумулаторът се състои от 7000 малки литиево йонни акумулаторчета.Един да е дефектен и нещата не са наред!Отделно от това при пожара температурата достига 3000 градуса!