Пускат на търг шампионско Ferrari на Лауда

С 312Т австриецът печели титлата през 1975
24 юни 2019 22:00, Красимир Ангелов
5
Пускат на търг шампионско Ferrari на Лауда
Снимка: Reuters

Един от най-ценните автомобили в историята на Формула 1 – Ferrari 312T, каран от Ники Лауда през 1975 година, излиза на търг, организиран от Gooding & Company. Собственикът му се надява да го продаде за 8 милиона долара, съобщава AutoMedia.bg.

Още по темата
Покойният австрийски пилот има 3 световни титли във Формула 1, като първата е от 1975 година със "Скудерията".

Колата, която сега излиза на търг, е с номер на шасито 022 и с нея Лауда печели Гран при на Франция, завършва втори в Холандия и трети в Германия. С този автомобил Ники е карал в общо пет състезателни уикенда през 1975, като и в петте австриецът печели първата позиция на старта.

Лауда взима много активно участие в създаването и развитието на 312Т, който идва на мястото на неуспешния 312В, с който Ferrari не успява да спечели нито една титла през първата половина на 70-те години на миналия век.

А през 1975, освен титлата на Лауда, Скудерията печели и световната титла при конструкторите – за първи път от 1964 година.

Ники Лауда почина на 21 май тази година на 70-годишна възраст.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
После на търг ще се продават гащите, чорапите, каскета, ботушите...Някой ще напише две-три биографии и те така се прави бизнес от нищото. Идолопоклонници!
2
0
 
7
 
! Отговори
Дедо преди 4 години
Той не е истинал още и почнаха да разпродават алчните роднини!
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дори Ники Лауда се оплакваше от наглия Сена. Лауда беше казал в интервю, че в раните години на Сена във Формула 1 Сена му е показвал средни пръсти. Лауда е бил доста възмутен от поведението на бразилеца.