Скъпа грешка: Какво да правите, ако заредите грешното гориво

Задължително не палете двигателя
28 ное 2019 17:30, Нели Христова
23
Скъпа грешка: Какво да правите, ако заредите грешното гориво

Зареждането на колата с грешно гориво принципно има негативни последици. При модерните дизелови автомобили чувствителната инжекционна система може да претърпи скъпо увреждане.

Принципното правило е: в момента, в който откриете грешката, спрете зареждането. След това не палете двигателя и изключете от контакт. При някои модерни автомобили при отваряне на шофьорската врата или най-късно при подаване на контакт се активира чувствителната бензинова помпа.

Ако заредите с грешното гориво, прочетете в упътването за експлоатация какви конкретни стъпки трябва да бъдат предприети с вашия автомобил. В следващите редове ще разберете кога резервоарът трябва да се изпомпа и кога е достатъчно внимателно шофиране.
 
Бензин E10 (А95) вместо бензин E5 (А98)?

Този въпрос получава лесен отговор, ако автомобилът може да използва Е10. Въпреки това дори едно зареждане с Е10 може да доведе до повреди. В случай на зареждане с Е10 прочетете съветите на производителя.

Според преценката на експерти на германската асоциация на автомобилните клубове ADAC е достатъчно резервоарът да бъде зареден незабавно с беден на етанол бензин (най-добре Super Plus), за да се смесят двете горива и нивото на етанол да спадне под критичното. Ако резервоарът е зареден догоре с Е10, помага само изпомпване.
 
Бензин вместо дизел?

Ако не сте включили двигателя или запалването, принципно е достатъчно изпомпването на сместа от бензин и дизел от резервоара. Ако двигателят е работил, може да се наложи смяна на цялостната инжекционна система, заедно с помпата за високо налягане, дюзите, горивопроводите и резервоара, а това може да струва хиляди левове.

Ремонтът е неизбежен, ако в горивната система са се образували стружки. Това се дължи на части от помпата за високо налягане, които не са смазвани от мазителния слой в дизеловото гориво, а са промити от бензина. В чести случаи помпата просто спира да работи. Затова и наливането на бензин в дизела за зимата не е валидно правило в днешно време.

Ако автомобилът е по-стар (с предкамерно смесване, а не с директно впръскване), няколко литра бензин в един резервоар с дизел не могат да навредят.
 

Дизел вместо бензин?

Дори при малко заредено количество не включвайте в никакъв случай двигателя. Ако забележите грешката по време на движение, спрете при първа възможност и изключете двигателя. Ако не откриете съвети в упътването за употреба, свържете се със сервиза. В зависимост от двигателя и количеството неправилно гориво може да продължите да карате предпазливо и да допълните правилното гориво, или да изпомпате резервоара. Не са изключени повреди в инжекционната и изпускателната система.

Още по темата четете на сайта на Automedia

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
2
 
! Отговори
Хм преди 4 години
Балкянчуто едно време го карахме с каквото имаше. Каралихсме го с бензин, нафта с бензин, ракия(спирт) и какво ли още не....Цепим двигателя на пътя,чистим и продължаваме...Сега сервиз.... какво развитие....
19
1
 
3
 
! Отговори
One преди 4 години
В България 98 е като 95 на запад, за 95 въобще... Дизелът може да върви с бензин, ама бензина с дизел не. Това с карането леко е пълна глупост. А нашето гориво е скапано така или иначе
18
2
 
5
 
! Отговори
ПорЦелан преди 4 години
Нормалните двигатели не им пука от 95/98. Те си имат датчик за детонации. Да му мислят еко боклучетата 1.2 литра със 130 коня и нагоре. И без да объркаш бензина сегментите стават на юфка от нашият бензин, но това няма значение защото така или иначе веригата се разтяга до 90 хил.км. и двигателя става ***.
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колеги правете разлика междуА98А95А95 Е10.А98 е така нареченият супер плюс.А95 е само супер.А А95 Е10 е с октаново число 95 но количеството биогориво в него е 10% (вместо 5% в нормалния А95). Всички нормални коли ще въврят спокойно и с А95 Е10 просто това води до повреди по мотора рано или късно. Дори при производители които препоръчват карането с Е10 се наблюдават проблеми при постоянното зареждане с такова гориво.
16
1
 
6
 
! Отговори
Спас преди 4 години
До E10 (А95) vs E5(A98)Човек, в САЩ сяра има и в дизела. Ауди много лошо изпищяха там с никасила на цилидрите.А тази простотия с етанола започва да дразни. Е10 е бензин с 10% етанол, а Е5 е с 5% етанол. Етанолът си е етилов спирт. Слагат го в бензина, за да има за какво да изкупуват пшеницата на зърнената мафия. Та бензинът Е10 има гадния навик да поема вода от въздуха.Ако стои една зима в карбуратора се отлага лепкава слуз, която се чисти много трудно. А в дизела има 7% рапично олио.
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То затова в белите държави, сам си зареждаш колата... После да няма коѝ ми такова в гащите
14
1
 
3
 
! Отговори
Do roro преди 4 години
Това некоя китайска талига ли е за 7К ремонта? На германка, италианка и французойка нищо и нема от това. Нищо!
13
2
 
10
 
! Отговори
гого преди 4 години
До Спец :Пистолета на дизела не влиза е гърловината на бензинов резервоар. Това е на коли от преди 2000 даже ..... .......... не влиза ли ????? Брат да ти кажа само нещо колежката ми зареди дизел догоре на бензинова кола служебна и ремонта струваше над 7 хиляди лева
12
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
по тъппа статия не бях чел наскоро....
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На мен ми се случи, наляха ми 20 ? бензин, и след 3км двигателя взе да трещи, върнах се, доляха ми още 20? дизел, след 200 км пак долях и тъй . от тогава съм минал 40 000км и нищо й няма на дизеларката.
10
2
 
7
 
! Отговори
Да, де... преди 4 години
До ViТо има ли някой идЕот, който да прави друго в тази ситуация. Дори да я е предизвикал сам? На натоварените бензиностанции много хора сами си сипват гориво.Проблемът е ако не забележиш какво е станало.
9
1
 
7
 
! Отговори
E10 (А95) vs E5(A98) преди 4 години
Няма такъв проблем. GL 450 бензин V8, 340 к.с. Вече 100 000 км. карам с А95, чат-пат с А98. Няма никакъв проблем. Проблемът е ако сте в САЩ. Там имаше някаква тема със сярата в горивото, който е наясно да пише повече.Колата е поддържана само в Балканстар, после в Силвърстар. Изрично са питани техниците, не е проблем да се кара и с A95.пп: От октомри 2018 г. се промениха кодовете на различните видове гориво. Проверете си ги.
8
2
 
10
 
! Отговори
Ко речи? преди 4 години
До Анонимен 4 и 7 Абе ти добре ли си?За какво е статията , а ти какво пишеш? Да не обърка прахчета за настинка с белия прах от хомеопатичната аптека на доктор Ескобар?
7
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А пропо държа да подчертая че последния път ми стана лошо от мазата на първия етаж какво е това безобразие не знам честно казано и не искам да знам
6
3
 
14
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Смешковци Е10, А98..... карал съм с пълен резервоар А95 вместо 98. И си върви. Що само лъжете ората та да се шашкат?!
5
0
 
29
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Такава грешка не е изключена, но е много малко вероятно. Специално у нас много повече проблеми с двигателите има заради качеството на горивата, а не от объркването им.
4
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Господин полицаи в Ловеч интересно ми е Цветелин Тотев Ботев докога ще се занимавате с нас подчертавам смятаме се за изрядни държа да подчертая това че вие мислите е точно обратното неенваш проблем вие сте закон имате работа да ловите престъпници а не да слушате Тони Николов Гетов и разни други благодаря за разбирането искрено ваш един добър приятел съвет от мен в блока смърди от мазата ви на одеколон предполагам всяка сутрин отварям да проветрявам та питам аз с какви глупости ще се занимаваме
3
2
 
15
 
! Отговори
Vi преди 4 години
Не палете двигателя, качете автомобила на пътна помощ и искате да ви осребят фактурата за ремонт и пътна помощ от веригата бензиностанции.
2
3
 
16
 
! Отговори
селянин преди 4 години
Вече пробвах преди време неволно вместо дизел налях 0.700 грама бензин,след като се усетих долях 10л. дизел и газ. даже прочисти горивната система но в случая става въпрос за дизелов мотор 1.9, 110к.с модел 1997г.
1
2
 
42
 
! Отговори
Спец преди 4 години
Пистолета на дизела не влиза е гърловината на бензинов резервоар. Това е на коли от преди 2000 даже