Опасни ли са ароматизаторите за автомобили?

Някои водят до здравословни проблеми
31 мар 2020 00:15, Нели Христова
12
Опасни ли са ароматизаторите за автомобили?

За много шофьори те са част от стандартния инвентар на превозно средство, други ги намират за просто неудобни – дръвчетата Wunderbaum висят в колата и се предполага, че осигуряват "освежаващ" въздух и атмосфера. Но ако вярвате на различни изследвания, висящите освежители не са толкова безобидни, колкото се твърди, пишат от Automedia.

 Освежителите обикновено се състоят от абсорбиращ картон, напоен с различни, изкуствено произведени аромати и други „помощни средства“. За да се регулира потока на ароматите, освежителите за въздух често са поставени в пластмасова кутия. За употреба в началото трябва да се отстрани само малка част от обвивката, за да се предотврати прекомерното изтичане на химичните вещества.

Информацията на опаковката обаче често се игнорира и пластмасовият филм се отстранява напълно още от самото начало. По този начин големи количества аромати достигат до интериора на автомобила за кратко време, което може да доведе до главоболие, но в по-лоши случаи дори до високо кръвно налягане, дразнене на лигавиците или астма.

Освен неправилната употреба на освежителите за въздух, самите съставки в много случаи са причинители за здравословни проблеми. Независимите тестове на продукти редовно установяват, че повечето от тестваните ароматизатори надвишават многократно пределно допустимите стойности за летливи органични съединения, изпускани във въздуха. В някои от тестовете превишението е с до 20 пъти. В хода на проверките са открити и причиняващи алергия съставки, както и пластификатори, за които се подозира, че могат да увредят детоксните органи като черния дроб или бъбреците.

 Ароматизаторите могат да бъдат опасни в комбинация с цигарен дим. Заедно с газовете от ароматно дърво могат да се създават смеси, които са многократно по-канцерогенни от цигарения дим. Фините прахови частици се свързват със съставките на цигарения дим и могат да се „утаят“ добре в човешкото тяло (източник: Германска професионална асоциация на отоларинголозите).

Още по темата четете на сайта на Automedia.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жена ми ми направи една розичка от 100% памучен плат, топя я в розово масло, изстисквам я и си я слагам за ароматизатор. Издържа два месеца и не е вредна.
6
2
 
3
 
! Отговори
Ген.майор Муфтеф преди 4 години
Опасни са и пренасят " вируса", ще си ги душкате през целофанчето.
5
1
 
3
 
! Отговори
Борче преди 4 години
Зимна течност за чистачки с метанол мирише най-добре, и на опаковката пише, че е безопасно.
4
0
 
13
 
! Отговори
... преди 4 години
До Анонимен3Не фи измислят, копират ги от чуждди сайтове. Нали некадърни и не могат да направят една смислена статия и копират чужди. То и с управлението на държавата е така - нищо измислено и смислено няма. Всичко е копирано отвън. То затова сме и на това дередже.
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДЗАМИ: говоря платени тъпотии, плащам за реклама и продавам ароматизатори дето ви убиват, ама ми се кефите , така че да живее короната, *** чалгари
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На дзами са тия,,, дето се кефите чалгарите на вицовете му.. 1+1 = необразовани чалгари сме
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи не са опасни самите ароматизатори, а техните ментета, неправилната употреба и пушенето. А Wunderbaum е еталон за качествен ароматизатор, само дето скъп ми идва, а и ги няма много.