Коронавирусът довърши и продажбите на автомобили

С около 37% са намалели покупките на коли през 2020 г.
20 яну 2021 12:50, Петя Славова
35
Коронавирусът довърши и продажбите на автомобили
Снимка: БГНЕС

Продажбите на нови автомобили в България през миналата година са паднали с почти 37% (36,8 на сто), сочат данните на Европейската асоциация на производителите на автомобили (ACEA). Само през декември 2020-а са те са с 40,3 на сто по-малко от последния месец на 2019-та, съобщава "Монитор".

Новите регистрации в Европа са се свили с 23,7 на сто или с 3 милиона до 9,9 милиона автомобила. Според АСЕА това се дължи на карантинните мерки и на други ограничения, които са оказали безпрецедентен натиск върху продажби на коли в Европа.

Всички пазари отчитат двуцифрено понижение. В Испания то е 32,3 на сто, в Италия - 28 на сто, а във Франция - 25 на сто. В Германия спадът е 19 на сто.

През декември продажбите на нови автомобили в Европа са намалели с 3,3 на сто спрямо същия месец на предходната година, но разликите в резултатите на отделните пазари са много различни. Италия и Испания имат отново двуцифрени спадове, докато Германия бележи увеличение с 10 на сто, а в Испания показателят остава без промяна.

Германският автомобилостроителен концерн Volkswagen е намалил пазарния си дял с 3%, докато PSA Peugeot и Fiat Chrysler, които вчера официално обявиха сливането си, както и японския концерн Toyota са успели да подобрят позициите си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От глад и самоубийства умряха повече хора. Сложиха ви наморници и ви убедиха, че Коронката е поопасно от грипа... 2020 беше само трейлър за филма, който ще ви се прожектира през 2021..
30
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама пък продажбите на колелета скочиха двойно
29
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спад от 37% значи от 50 коли продажбите са паднали 31,5 коли. В България нова кола е мечта, нещо като да спечелиш джакпот от лотария.
28
2
 
31
 
! Отговори
Али Реза преди 3 години
Тъкмо мислех да сменям моята кола, защото и изтече гаранцията обаче....удари коронката и за една година съм минал има-няма 5000 км. За какво ми е да инвестирам в купчина желязо, която си стои в гаража? Последно пълних резервоара в началото на ноември и от тогава съвсем малко е мръднал надолу. Горе-долу така разсъждават и голяма част от хората които са планирали покупка на нова кола.
27
1
 
8
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
А как вървят продажбите на фантома?
26
0
 
13
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Ем, така е - през 2020 си купих 1 влак и 3 камиона. За коли не останаха пари...
25
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За новите ясно,ха сега дайте и статистика с колко е спаднала продажбата и на старите калакотри!
24
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До старшинаЗащото в България и една кола да остане, пред КАТ пак ще има опашка. Ей за тва.
23
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така става като затворят кръчмите в днешно време.
22
1
 
20
 
! Отговори
Сифилисчо преди 3 години
В следващите години ще има и повишение на данъците на автомобилите. В Софето ще трябва да се учим да караме Спарк и с таксита. Ще е по-евтино и по-удобно. Малките населени места традиционно са извън полезрението и мисълта на държавата.
21
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 16 БългаринаКолко мислиш?Довечера Байдън ще се закълне и се почва.Тръмп поне войни не водеше и си изтегли войските.
20
4
 
16
 
! Отговори
старшина преди 3 години
а защо в кат има опашки от сутрин до вечер
19
1
 
19
 
! Отговори
do 18 преди 3 години
Първото нещо което се проверява е с колко цилиндъра е двигателя. :)Няма как спънато магаре да се сравнява с кон.
18
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако не е наложително сега не е много подходящ момент.
17
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имам нова кола с 3 цилиндъра. Лизинга и тече. Струва към 30 хиляди.Отврат е. При 2000 оборота имам усещането че няма мощност и си иска по долна предавка.Следващата ми кола ще е стара, атмосферен двигател, с 4 цилиндъра. Сами ме отказаха от нов автомобил.
16
5
 
19
 
! Отговори
Българина преди 3 години
Светът е точно като във военно време, бързи ежедневни промени с много неизвестни във всички посоки. И като на при всяка война оцеляват страхливите и адаптивните. Глобализма превзема света без бой в този хаос. Да видим колко още ще се издържи без истинска война
15
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За какво ми е кола,ако утре се заразя с корона и се гътна?Ваксина не дават,няма сигурност.Виж биткоин бих си купил и с лихвата като го продам може и да остане за кола.
14
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално е. Масовият профил на човек, който кара нова кола по цял ЕС е свързан с работа от вкъщи (с някакви изключения, разбира се). За какво да се наливат пари в нова кола, освен ако не е време да я смениш, защото изтича лизингът й. Аз, например, винаги взимам нова кола за максимално кратък срок с голяма остатъчна стойност и искам не искам е най-изгодно да я сменям на всеки 2 години.
13
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имаше една тесла пред Метро, мисля модел С - ми тя е по-тясна от Голф и със сигурност не е по-добър автомобил от Лада
12
8
 
37
 
! Отговори
До 10 преди 3 години
Голяма каша ти е в главата :)1. На запад вече си тежко. Не виждате ли в САЩ какво става? От там ще тръгне всичко по надолнището.2. СССР вече си е тук. Това е ООН със всичките му придатъци.3. Русия не и трябва да произвежда смартфони. Те си произвеждат по сриозни неща а смартфоните и другите детски играчки си ги купуват от Китай както всички останали държави.4. Путин и сега си е 192 см. Не физически а като ум. Западните лидери са пълни олигофренни в сравнение с него.