Как се отразява атмосферното налягане върху колата ни?

Понякога може да се стигне до повреди
Обновена: 27 фев 2021 18:03 | 27 фев 2021 18:03, Нели Христова
18
Как се отразява атмосферното налягане върху колата ни?
Снимка: БГНЕС

Резките промени в атмосферното налягане могат да бъдат пагубни не само за човешкото здраве. От тях понякога страдат и автомобилите, особено ако те са придружени и със смяна на времето навън. Случва се понякога тези промени да причинят дори повреда на автомобила, като най-заплашени от това са два от основните му компоненти.

На първо место от промените във времето страдат гумите на автомобила, тъй като те са пълни с въздух, а той е газообразно вещество, което има свойството да се разширява при нагряване и да се свива при охлаждане. Излиза, че ако температурата на въздуха падне, налягането в гумите също намалява.

Тук трябва да отчетем един много важен факт - голяма част от шофьорите не проверяват редовно налягането в гумите си. Те сменят гумите си (поне повечето от тях) в началото на сезона и карат така до края, без дори да ги поглеждат. Реагират само, ако гумата се спука или видимо спадне, докато малките промени в налягането не им правят впечатление.

Ако приемем, че че средната разлика на температурите през зимата е около 25 градуса - от минус 10 до плюс 15, то излиза, че през този сезон налягането в гумите спада с 0,35 атмосфери, а това оказва влияние върху управляемостта.

Не бива да се забравя, че понякога сериозните температурни аномалии се получават и в рамките на няколко чака. Вечерта, когато оставяте автомобила си, навън може да е плюс 5, а на сутринта - минус 10. Това означава, че гумата може да спаднала с още 0,13 атмосфери. Излиза, че ако в началото на зимата тя е била напомпана с 2 атмосфери, в един момент налягането може да е достигнало 1,5 атмосфери, което е доста ниска стойност.

Още по темата четете на сайта на Automedia.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 3 години
пропуска се важен мумент в рабутатъ на двигатела влиянието на пълнолунието
7
0
 
9
 
! Отговори
стар пожарникар преди 3 години
На таблото съм си монтирал барометър. Следя атм налягане постояно. При всяка промяна, вадя помпата и надувам или отпихвам. Шипка я минавам за 6 часа през лятото. Вече трета година карам с едни и същи гуми. Видинки, пазя ги от едно време
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-добре си е в гараж.
5
2
 
11
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
нещо не разбрах,ама то не ми е за пръв път..Уж заглавието е за влиянието на "АТМОСФЕРНОТО НАЛЯГАНЕ", а в статията се говори за..ТЕМПЕРАТУРНИ РАЗЛИКИ!!!..
4
1
 
9
 
! Отговори
Разузнавач преди 3 години
До русенецРусенци са си киселяци и вечно нямат пари....
3
1
 
11
 
! Отговори
. преди 3 години
По същия начин като и на нас - слабост, главоболие...
2
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Атмосферното налягане се отразява най-вече на облаците и валежите.На места ще превали на други места няма да превали.
1
1
 
22
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
"...в рамките на няколко чака."Език мой - враг мой!!!А как се отразява ситуацията на полско-китайската граница върху размножаването на кенгурата?