Заради катастрофата, убила двама, Мъск загуби близо $6 млрд.

Tesla отрича автопилотът на автомибила да е бил включен
20 апр 2021 20:15, Нели Христова
72
Заради катастрофата, убила двама, Мъск загуби близо $6 млрд.
Снимки: Twitter

Илон Мъск загуби около 6 милиарда долара от нетната си стойност в понеделник, след като акциите на Tesla се сринаха заради смъртта на двама души в автомобил, зад чиито волан не е имало шофьор.

Още по темата
Акциите на Tesla поевтиняха с 3,8% към 15:45. EST в понеделник, изтривайки $5,6 милиарда от богатството на Мъск, съобщават от Forbes. Сега неговото състояние е в размер на 174,1 милиарда долара, което го прави третият най-богат човек в света - зад главния изпълнителен директор на Amazon - Джеф Безос, чиято нетна стойност е 195,9 млрд. Долара, и френския магнат за луксозни стоки Бернар Арно, който притежава 180,3 млрд. долара.

Акциите на Tesla паднаха в понеделник на фона на новината, че двама мъже са загинали, след като техният Tesla Model S се е блъснал в дърво северно от Хюстън в събота вечер. Местните власти заявиха, че смятат, че превозното средство се е движело без да има човек на шофьорската седалка, като едната жертва се е намирала на предната пътническа седалка, а другата - на задната седалка на автомобила. Превозното средство е пътувало с висока скорост, преди да се отклони от пътя и да избухне в пламъци около 23:25 часа, съобщиха от полицията.

Полицаят от окръг Харис, окръг 4, Марк Херман каза пред медиите в изявление, че на аварийните екипи им е отнело около четири часа, за да потушат пожара в автомобила и дори се е наложило екипът да се свърже с Tesla за помощ, тъй като батериите не спирали да се разпалват. Докато електрическите превозни средства не са непременно по-опасни от автомобилите, работещи с газ, литиевите батерии с високо напрежение като тези, използвани в Tesla, могат да се запалят дори след първоначален пожар, според Националния съвет за безопасност на транспорта.

Катастрофата повдига и допълнителни въпроси относно функцията за автопилот на Tesla. Властите все още не са сигурни дали автопилотът е бил активен по време на катастрофата, при която загинаха двамата мъже, съответно на 59 и 69 години. Но по-късно самият Мъск публикува в Twitter опровержение, че функцията за автопилот на Tesla е участвала в катастрофата. Регистрирани данни от инцидента "показват, че автопилотът не бил активиран" и че колата не е била оборудвана с Пълно самоуправление (FSD). "Освен това, стандартният автопилот ще изисква наличие на лентови линии, които тази улица не е имала", пише още Мъск.

Независимо от това полуавтоматизираната система за управление на компанията се сблъсква с нарастващ контрол след поредица от инциденти с участието на автомобилите на Tesla през последните месеци. Националната администрация за безопасност на движението по пътищата заяви миналия месец, че е започнала повече от две дузини разследвания за катастрофи на превозни средства Tesla, а в понеделник заяви, че ще разследва и най-новата катастрофа на север от Хюстън.

Tesla, както и нейният изпълнителен директор милиардер, многократно са рекламирали безопасността на автомобилите на Tesla и функцията за автопилот. Мъск, който е активен в Twitter с близо 52 милиона последователи, публикува в събота следобед, малко преди инцидента, че Tesla с ангажиран автопилот има почти десет пъти по-малка вероятност да участва в инцидент, отколкото средностатистически автомобил.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
0
 
! Отговори
пари без стойност преди 3 години
Днес загубил 6 милиарда, утре ще спечели 15, вдругиден ще загуби 20 и така.Измислени цифри в дигиталния свят. Едно време султанът на Бруней беше най-богатият човек в света с около 6 милиарда и кралица Елизабет го посрещаше с червен килим, докато сега всичко е кухо.
41
1
 
6
 
! Отговори
1 преди 3 години
Тоя колко го бутат и лансират и пак си е едно нищо. Също като колите си.
40
0
 
7
 
! Отговори
perry преди 3 години
Как се губи нещо дето го нямяш? Стига глупости!
39
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Националната администрация за безопасност на движението по пътищата заяви миналия месец, че е започнала повече от две дузини разследвания за катастрофи на превозни средства Tesla, а в понеделник заяви, че ще разследва и най-новата катастрофа на север от Хюстън."Чудя се защо им отне години за да започнат разследване, след като от години е ясно, че Мъск продава катафалки и лъже като съдран за безопасността им.
38
2
 
2
 
! Отговори
Курти преди 3 години
Колата на Мъск обикаля около слънцето без нито една авария. Самоубийство е да си купиш Москвич.
37
1
 
22
 
! Отговори
ss преди 3 години
той не ги е имал тези пари за да ги изгуби, една субективна преценка на пазара за стойността на акциите на компанията му, ако тръгне да осребрява тоест да си разпродаде акциите за да си кешира парите ще изгуби още много милиарди... в света на финансите всичко е фалш днес си богат и успял утре си фалирал, въпрос на гледна точка и време....
36
0
 
6
 
! Отговори
ss преди 3 години
той не ги е имал тези пари за да ги изгуби, една субективна преценка на пазара за стойността на акциите на компанията му, ако тръгне да осребрява тоест да си разпродаде акциите за да си кешира парите ще изгуби още много милиарди... в света на финансите всичко е фалш днес си богат и успял утре си фалирал, въпрос на гледна точка и време....
35
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми те така купуват и продават акциите на Тесла - от инцидент на инцидент.
34
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
сега е момента да се купят акции на теслата
33
1
 
18
 
! Отговори
Финансист преди 3 години
До ЗагадкаКазва се нереализирана загуба и няма никаква стойност ако акции не се продадат. Той мускули преди 2 седмици по този начин беше загубил 12 милиарда. Финансите и българите са като огън и вода, хич не се разбират.
32
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До хаНяма такива електрокари, за които говориш. Дори най - добрите електрокари - Linde, поне веднъж седмично трябва да го заредиш. Ти за кви месец-два и дрънкаш тука. Ти в някоя спряла фирма ли работиш, къде? Хаха. Определението ти - месец - два. Знаеш ли колко е като времеви диапазон? *** недодялан. Ама още си новак и новак ще си останеш в троленето. Щото всички ще бъдете закрити. Включително и ти. Ай чао.
31
3
 
6
 
! Отговори
ABTOP преди 3 години
НЯКОЙ ОТ ВСИЧКИ МЪЧНОПИСАЧИ ИСКА ЛИ ДА НАПИШЕ НЕЩО СМИСЛЕНО, ИЛИ СЪМ СЕ ЗАБЛУДИЛ?
30
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
не купуват електрички ли... ела в някоя държава дето има богати хора да видиш. не го правят за гъзария а за да се имат за по добри от бедните дето бръмчат с дизелите. спасяват света разжираш ли. и си вярват. а може и да са прави като гледам снимката. тесла тостер им викам аз на тея брички. варбург с айпад. китайски.
29
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
български бизнес... не ме разсмивай сладур. има една шепа българи успяли да създадат нещо смислено и валюациите са в двуцифрени мелеони. сега си представи милиардите които летят напред назад всеки ден от европейските комисии само за щяло и нещяло. а тези с теслите колко повече толкова по добре. скоро ще останем само интелигентната част от човечеството.
28
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За сметка на това, колите му вършат много добра работа като мобилни крематориуми.
27
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А къде е българският Илон Мъск ? Няма такъв, защото заради репресията на шайката българският бизнес е потиснат и опрян в ъгъла. Всичко се краде и разрушава. Затова и затъваме и живеем все по-лошо и все по-бедно. Колко български марки автомобили има ? Нула. Защо ? Защото политиците ни не искат да създават, искат да рушат. За да се промени това трябва да гласуваме против статуквото, братя. Слави е човекът, който ще ни изведе от калта !
26
1
 
7
 
! Отговори
Не-пожарникар преди 3 години
ПОЖАРНИКАРЯ знае ли как да гаси колите с батерии при запалване, защото батерия не се гаси с вода.
25
1
 
24
 
! Отговори
Газдов преди 3 години
Давам ви пример, ако имате къща която е оценена на 10 млн. долара, нетно вие струвате 10 млн. долара, но в магазина няма да ви дадът хляб заради това, трябва да си изкарате 2 лв. и да платите. Ако пазара на имоти се срине и къщата падне на 5 млн. вие губите 5 млн. от вашата стойност, но не сте изгубили реални пари и потенциални. Пак трябва да си извадите 2 лв. за хляб.
24
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако всичко коли на пътя са безпилотни може и да стане , но няма как.
23
1
 
18
 
! Отговори
Газдов преди 3 години
Терминологията ви много куца, примерно Бернар Арно... който притежава 180 млрд. долара. Никой от тях не притежава тези пари, нетна стойност и да притежаваш реални пари е коренно различно нещо. Ако Мъск примерно притежаваше тези пари, промяна на пазара няма да се отрази по-никакъв начин, освен ако някой не влезе в тях и не му открадне 6 млрд. или не му ги източи от сметката. Това, че нечии активи се оценят на някаква сума не значи, че човека притежава тези пари.