Три причини да се откажем от ръчната скоростна кутия

Съвсем скоро механичните скорости ще изчезнат, твърдят експерти
24 сеп 2021 23:40, Нели Христова
118
Три причини да се откажем от ръчната скоростна кутия
Снимка: Pixabay

В някои държави по света автомобилистите, избиращи автоматичната скоростна кутия за своите коли са мнозинство, но в други е точно обратното. Има и страни, в които двата типа трансмисии са разделени по равно, но това не пречи на експертите да твърдят, че съвсем скоро механичните скорости ще изчезнат.

Едно от последните проучвания сред европейските потребители също показва подобна тенденция. Съотношението на участвалите в допитването шофьори е 63 срещу 37% в полза на привържениците на автоматичните скорости. Съответно, 54% посочват конкретно една от трите трансмисии - класически автомат, роботизирана или вариатор, а другите 9% отговарят, че биха избрали "каквото и да е скоростна кутия, стига да на е механична".

Това накара експерти да посочат трите причини, поради която механичните скорости вече се считат за анахронизъм:

1. На новите шофьори не им е удобно използването на механична скоростна кутия.

2. Производителите все по-трудно успяват да "впишат" този агрегат в съвременните екологични норми.

3. При механичните скорости не може да се използват асистенти на водача като адаптивен круиз-контрол и автопилот.

А кои са трите предимства на ръчната скоростна кутия, четете на сайта на Automedia.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
само ще вметна, в колко рали автомобила се използва автомат, никъде, е спирам да говоря
95
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре, нека почна и аз причина 1 - вазектомия2 - Имате едипов комплекс3 - Вие сте най-обикновен сояджия(гласоподавател за ДБ)
94
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз имам 7 или 8 коли - мешано, автомати и ръчки. Освен това камион и два мотора и един трактор на село. Поболял съм се с тия играчки, годишно плащам по 2 хил лв само данъци, да не говорим за застраховки, че е ужас. Не знам докога ще е така, като дойде кризата, трябва да ги развързвам за без пари, миличките ...
93
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Телефона мисли вместо теб, хладилника поръчва храната, колата сама те кара и накрая защо затъпяват?"Така е. Бор и Хайзенберг са били вилики учени, но един ден си купили хладилник и всичо приключило. Айнщайн не е имал достъп до смарт телефон и това му е позволило, да изобрети гравитацията или нещо подобно.
92
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Турбо дефанзивни панелкаджии ... НИкой няма да ви "отнеме" ръчката, бе не се притеснявайте толкова. Просто искат да ви пробутат по-скъпи коли и лобито не сработи.
91
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Равносметка: пазарна цена на колата 12 000 лева, ремонт на кутията 7000. Айде със здраве."Нерси - а на тебе, айде с болест.
90
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ха-хаНе знам пич - гледам ги в един сайт и колите с авмотаик са с по хулядарка-две по-скъпи, колкото са били и в началото. Е, не гледам 15 годиишни автомобили, а такива на по 6-7. Ама ти, ако живееш с фантазията, че ще караш кола по 20 години, да си жив и здрав.
89
5
 
0
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
Защо тогава употребяваните автомобили с автомати са по-евтини от аналогичните с ръчна?
88
2
 
7
 
! Отговори
най-великия шофер преди 2 години
яз съм най великия шофер на голфо у нашто село. и да ви кажем защо се отказах от ръчката и си драйфим само на автоматик. Първо: това с ръчната е мноого сложно. Аз не можем да помним такива работи. Много се обърквам с тези работи.Второ: Немам време да се учим как се кара с ръчни скорости. Книжката си я взех за един ден - извадих една хилядарка и на другия ден се качих на голфо и натиснах газта. Това с ръчни скорости нема как как стане.И трето: Аз съм модерен. Натискам газта и не мисля за нищо.
87
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой немъ да нъ пита ква скоростна кутия предпочитаме, до 2030 г. шъ ни натикат автоматиката и туй-то, освен ако..., мъ туй е тема за друг разговор!
86
5
 
5
 
! Отговори
спонсор на МВР преди 2 години
Автоматичните скорости са само за мързели.
85
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До НякойСтранно аз пък намерих ръчна за мондео 45кг, а автоматик 90 кг - 45 кг. разлика. И не виждам как по-високият разход с 1-1,2 л на автоматика, особено на градско, където се спира и тръгва често, го прави екологичен. Точно в града се виждат недостатъците на автоматика. А пък някой да си купи кола 150 коня и да говори за екология ....
84
3
 
4
 
! Отговори
Крали Марко преди 2 години
Имам едновременно и двата вида. Едната малолитражка за градско предимно. Другата за дълги разстояния. Понякога ги сменям в един и същ ден.Кефа им се и на двете. Не бих се лишил никога от ръчката , голям екстаз е ! И автоматика ме кефи 'тежък , комфортен Искам да карам през цялия си живот ръчка без да имам нищо против автоматика. В задръстванията ръчката не е ок. Но гледам да ги избягвам с обиколни маршрути. Затова пък удоволствието е незаменимо с моя малък стършел.
83
1
 
3
 
! Отговори
Ясно е! преди 2 години
Скоро ще дойде времето когато простолюдието ще кара само елекрички или такива с автоматични скоростни кутии хибриди- и все фрашкани с всякаква електроника компютри и ДжиПиЕси свързани с Биг Брадър чрез сателит, който ще решава вместо вас дали да се забиете в пропастта. И само богоизбраните ще карат нормални коли на безини с ръчна скоростна кутия и незакачени за Биг Брадър. И тези коли освен недостъпни и забранени за простлюдието ще струват цяло състояние.
82
2
 
16
 
! Отговори
Курти Куртев преди 2 години
Е, по *** причини няма!!! Новите шофьори искат с едната ръка да си чоплят носа, с другата да ровят в телефона... С коя да сменят скорости?! Производителите пък как ще имат интерес да слагат механична скоростна кутия при условие, че се ревизира на 150 - 200 000 км. и то за 28 - 35 лева пред алтернативата на чупливи автоматици, които при луд късмет се обслужват само със смяна на масло на 60 000 км. за 500 - 700 лева. Просто прекрасно!
81
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колата ми е ръчка. Бих карал с автоматична, но някак си не желая да се откажа от колата си, дори 100 причини да има за автоматика. :-)
80
1
 
13
 
! Отговори
... преди 2 години
По принцип европейците карат предимно нови коли и рядко в първите 5 години автоматичните кутии създават проблеми.Да му мислят българите, които купуват 2ра и 3та ръка коли и плащат ремонтите и обслужването на тази скоростна кутия.Както с всичко ново - прави се така, че да не издържа много за да върви пазара.
79
0
 
1
 
! Отговори
Оффф преди 2 години
Бе не са за мен тия автоматици. На два пъти щях да разбия главата на моята в предното стъкло че инстиктивно с левия крак натискам "съединителя". То си нейната кола, да си я кара.
78
0
 
11
 
! Отговори
Stoyanov преди 2 години
Само да вметна , познат си купи Шевролет Каптива 2012 автомат. Кара колата 4 месеца и се счупи кутията (масов проблем при Опел Антара, Шевролет Каптива и на други разни мултитроници). ...... Равносметка: пазарна цена на колата 12 000 лева, ремонт на кутията 7000. Айде със здраве.
77
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма причина да се купува ръчка, освен ако не става дума за стара кола, на която вероятно ще се наложи да се прави скъп ремонт. Хубаво е човек да може да сменя сам скорости, но това не го прави по-добър шофьор само по себе си. Колкото по-малко неща изискват допълнително внимание, толкова по-добре.