Меламин в наши вафли, изтеглят ги от пазара

Сигналът за съдържанието на отровното вещество във вафлите е подаден в петък следобед
4 апр 2009 15:02,
130
Меламин в наши вафли, изтеглят ги от пазара
Снимка: Булфото

Опасното вещество меламин е открито в популярна марка наши вафли.

Сигналът е подаден в РИОКОЗ в петък следобед, съобщи БНТ.

Източниците не са назовали марката на продукта, но са уточнили, че е на голям производител.

В момента започва изтеглянето на вафлите от търговската мрежа на страната.

„Вчера, в късния следобед, беше получен сигнал от Богомил Николов, изпълнителен директор на Асоциацията на производителите, който ни информира, че при техен регулярен мониторинг е открито веществото меламин във вафли, няколко пъти над пределно допустимата концентрация“, коментира д-р Теменуга Братанова от столичния РИОКОЗ.

По думите й, производителят не бил от столицата, а тяхната инспекцията контролирала само производителите на територията на София.

„Уведомени са колегите от съответната РИОКОЗ. Сигналът все още не е проверен и не могат да бъдат предоставени още данни“, каза още тя.

Dnes.bg припомня, че в Китай няколко деца починаха от заразено с меламин мляко. Около 300 000 малчугани пък се разболяха заради отровното вещество.

Китайски съд осъди двама души на смърт и един на доживотен затвор във връзка с тяхната роля в производството и продажбата на заразено с меламин мляко.

Китайската компания "Санлу“ и още 21 фирми и са добавяли веществото в адаптирани бебешки млека.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
0
 
0
 
! Отговори
ИЗТЕГЛЯНЕ ! преди 15 години
Цитат :"В момента започва изтеглянето на вафлите от търговската мрежа на страната. "СПОКОЙНО ЩЕ Я РАЗБЕРЕТЕ ВАФЛАТА!
108
0
 
0
 
! Отговори
В баничники има СИРЕ преди 15 години
СПРЕТЕ ВСИЧКИ БАНИЧКИ - след като ще спирате вафлите ... спрехте СИРЕНЕТО ... спрете и баничките и стойте гладни !!!!!!!!!!!!!!!!!!
107
0
 
0
 
! Отговори
80 преди 15 години
#80 аман от кризисен PR!От: ЗапознатУважаеми читатели, искам да Ви обясня някои неща, касаещи ингредиентите в хранителните продукти: млечни, захарни, месни и други.СУХО МЛЯКО: сухо мляко в момента се внася само от ЕС по 2 много прости причини, първата е, че цената му в момента в ЕС е изравнена с цената на другите три големи страни износителки: Нова Зеландия, САЩ и Аржентина около 1.60 EUR/kg. Входното мито в ЕС на кг. е 1.188 EUR/kg., така че сухо мляко от Китай, където откриха меламин в България няма.РАСТИТЕЛНА МАЗНИНА: Най-евтината растителна мазнина за индустриални цели на пазара е палмовата, нехидрогенирана - какво означва това? - палмовата мазнина е с точка на топене около 39 градуса, а млечната 34, т.е. е необходима вторична обработка за да бъде с точка на топене близка до млечната - това е и така наречения процес хидрогениране. Вредните транс изомери се получават в момента на хидрогениране, но с технологиите в днешни дни се произвежда растителна мазнина с 3 пъти по-малко транс изомери от млечната. Да не говорим за наситените мазнини, които в млечната мазнина са 2 пъти повече. Да не говорим за холестерола, който в млечната мазнина е 100 пъти повече. Така, че Вие предценете, коя мазнина е по-вредна?Този път БРАВО на новинарските агенции, че не обявяват кой е производителя преди да се докаже наличието на меламин в лаборатории. Тази информация ми прилича на кризисен PR на някой голям производител срещу конкурентите си. Самият аз съм убеден, че меламин извън границите на допустимото в България няма, защото знам какво се влага в продуктите. И стига вече атака срещу производителите в България - млеко, месо-преработватели, захарни и други заводи, това е атака срещу икономикта на страната. А продуктите, които се произвеждат са такива, които Вие търсите - сирене от 3 лева от сурово мляко няма!
106
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
"българските" производители правят сирене с вносни продукти - сухо мляко и маргарин.
105
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Тарикатите от "великата" фирма са не кои да е, а "Мура"... Току що говорих с един бивш съученик, който работи в РИОКОЗ... Всички там са под заплаха от съд и уволнение ако се разпеят, а този човек си сложи главата в торбата... Бойкот на вафлите Мура...(Не)уважаем пен-делчета от Днес . бг: Кога ще се научите как се правят новини? Нямата право да изказвате мнение (което го нарушавате най-нагло), но сте длъжни да предоставяте пълната релевентна информация по даден случай (което също не го правите)... Не ми е ясно висшестоящите ви толкова ли са *** че плащат заплата на жалки *** като вас?
104
0
 
0
 
! Отговори
Кое не е вредно! преди 15 години
Абе 102 - зах.изделия били вредни ...ти знаеш ли колко е вредно млякото, яйцата, сиренето, свинското месо, хляба ..... и ..... спирам !
103
0
 
0
 
! Отговори
БГ производител преди 15 години
Колко помия изляхте върху българските производители!Ами добре яжте и купумайте всечко вносно... ама кой ще ви дава заплати без БГ производства!Медиите съсипаха българските млечни продукти - сиренето и кашкавала - сякаш вносните не са същите!Сега спираме да ядем и вафли ....
102
0
 
0
 
! Отговори
vaflata преди 15 години
какво значение е фирмата производител. Препоръчвам Ви да прекратите употребата на всички вафли и др. захарни изделия. Вредни са!
101
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Кажете кои са вафлите.. как така не се коя е марката и кой е производителя.. това е излишен риск за хората, като не се знае точно. Някой да има телефони на РИОКОС или там тези които имат информация по въпроса.. ако откажат информация дали неможе да бъдат съдени за окриване на опасна информация, застрашаваща живота и здравете на хората?
100
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Всичко в тази държава изглежда безнадеждно
99
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 15 години
vaflite sa Moreni
98
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
vaflite sa mura.
97
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ВЛАСТИТЕ СА ДЛЪЖНИ ДА КАЖАТ В КОИ ТОЧНО ПРОДУКТИ Е ОТКРИТО такова "веществото меламин във вафли, няколко пъти над пределно допустимата концентрация". Трябва незабавно да изтеглят това от пазара и да кажат точно кой продукт. Задължително е това...
96
0
 
0
 
! Отговори
ягодка преди 15 години
е вече май сода каустик може да пием като вода,толкова експерименти правят с народа. това може би агитация към по здравословен начин на живот,не яжте сладки неща,да не трупате мазнини,не яжте хляб с оцветители,месо без месо,мляко с палмово масло и така нататък. какво да ядем и да пием? трева и листа от дървета.
95
0
 
1
 
! Отговори
Тодор Живков преди 15 години
Ще плачете за социализма,мишки нещастни....
94
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ха-ха-ха! Пуснахте новината в днес.бг ,шашнахте народа ,а току-що гледам има за успокоение новина,че "Без паника за неизвестните вафли с меламин, не са опасни".
93
0
 
1
 
! Отговори
Next преди 15 години
След като не се събщава марката и производителя, с цел да не се навреди на "реномето му", ефектът ще бъде смразяващ за всички производители на вафли. Просто хората ще спрат да ги купуват.
92
0
 
0
 
! Отговори
BG преди 15 години
ДОКАТО НЕ СЕ ОСТАНОВИ КОИ СА ВАФЛИТЕ НЯМА ДА ЯДЕМ НИКАКВИ И ОТ ТОВА ГУБЯТ ВСИЧКИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ А И СЛЕД ТОВА ПАК ЗЩОТО ПОСТЪПИХА НЕКОРЕКТНО !направих си трудъ да прочетъ коментарите в друг информациони медий най често срещано е оплакването от БОРОВЕЦслед всичко прочетено стигнах до извода най добре е да не ям нищо произведено в БГ защото мушениците ги интересува само печалбата плащат където трябва и правят каквото си искат ако ги хванат отново плащат и отново правят каквото си искат!
91
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ОТИВАМ ДО МАГАЗИНА- ОТ КОИТО ФАФЛИ ВЕЧЕ НЯМА- ТЕ ША СА.СЛЕД МАЛКО ША ОБАДЯ ;)
90
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Ей упорито племе това българите! Запънали се като магаре на мост и не искат да освобождават тази прекрасна педя земя! Ама няма страшно - намаляват прогресивно завалиите... Планът върви с пълна сила! Я и отровни вафлички сега сме им пуснали да хапват... То това като допълнение към кризата...