Меламин в наши вафли, изтеглят ги от пазара

Сигналът за съдържанието на отровното вещество във вафлите е подаден в петък следобед
4 апр 2009 15:02,
130
Меламин в наши вафли, изтеглят ги от пазара
Снимка: Булфото

Опасното вещество меламин е открито в популярна марка наши вафли.

Сигналът е подаден в РИОКОЗ в петък следобед, съобщи БНТ.

Източниците не са назовали марката на продукта, но са уточнили, че е на голям производител.

В момента започва изтеглянето на вафлите от търговската мрежа на страната.

„Вчера, в късния следобед, беше получен сигнал от Богомил Николов, изпълнителен директор на Асоциацията на производителите, който ни информира, че при техен регулярен мониторинг е открито веществото меламин във вафли, няколко пъти над пределно допустимата концентрация“, коментира д-р Теменуга Братанова от столичния РИОКОЗ.

По думите й, производителят не бил от столицата, а тяхната инспекцията контролирала само производителите на територията на София.

„Уведомени са колегите от съответната РИОКОЗ. Сигналът все още не е проверен и не могат да бъдат предоставени още данни“, каза още тя.

Dnes.bg припомня, че в Китай няколко деца починаха от заразено с меламин мляко. Около 300 000 малчугани пък се разболяха заради отровното вещество.

Китайски съд осъди двама души на смърт и един на доживотен затвор във връзка с тяхната роля в производството и продажбата на заразено с меламин мляко.

Китайската компания "Санлу“ и още 21 фирми и са добавяли веществото в адаптирани бебешки млека.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Кажете, нали вафла "Мура" не е вредна, му!
88
0
 
0
 
! Отговори
meto76.blog.bg преди 15 години
Може ли да ми обясни някой защо след като са окрили опастно вещество в хранителен продукт не казват, кой е производителя на вафлите.?????????????? Може би с надеждата да консумираме колко се може повече от тях. криворазбраното пазене на реномето на производителя.
87
1
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 15 години
Да си българин е много вредно!!!Думата ,,българин,, на всички езици означава-***,лош,нечистоплътен,мошеник,смръдль о и пърдящ пор!Радвам се че не съм българин! Българите са една дефектна и увредена нация,даже сте под нивото на ромите!
86
0
 
0
 
! Отговори
. преди 15 години
днес отидох до илиянци с 83 и по пътя що да видя: една полуразрушена заводска сграда, къде със счупени стъкла, къде даже без дограма, стени мухлясали и в окаяно състояние, ноооо два прозореца лъснаха остъклена с нова ПВЦ дограма. ето, това е България, това е емблематично за България: цялата Мара втасала...аман от отровни храни, аман от мръсотия и ***, колко кучешки акита има на квадратен метър, колко смард по улиците и кварталите и някой ше ми разправя за евроизбори. аз съм потресен, ококорен, опулен и облещен!
85
0
 
0
 
! Отговори
ушев-гвардия преди 15 години
*** - чули недочули и бързат да пишат кво да е само и само да имат някоя и друга новост- Днес БГ сте много загубена медия - хората ще ви го кажат
84
0
 
0
 
! Отговори
dran-nedoklan преди 15 години
...че на управляващите днес и на управляващите утре(а и вчера) изобщо не им пука кой ще живее по тези земи!!!!Като изпукаме ние ,ще дойдат други народи-нали направо си признаха ,че ще внесат малко от ония с дръпнатите очички...НЕ СТЕ ЗАБРАВИЛИ НАЛИ ,ТЪКМО ПРЕДИ ДА СЕ РАЗРАЗИ "ЕУФОРИЯТА"(оха,колко парички пак ще скътаме около нея,викат си политиците и банкерите)КРИЗАТА...ТА НЯМАЛО ,ВИКАХА РАБОТНА РЪКА И ХОДИХА ПО ЧУЖБИНСКО ДА НИ ВНАСЯТ РАБОТНА РЪКА,ДЕТО БИЛА ПО-РАБОТНА ОТ НАС И ПО-МАЛКО ЯДЯЛА,А И БЕЗ ПАРИ РАБОТЕЛА-ВАЖНОТО БИЛО ДА СЕ ДОКОПА ДО Е.СЪЮЗА.нЕ СТЕ ЗАБРАВИЛИ ,НАДЯВАМ СЕ ,ЧЕ НИ ПЛАШЕХА МИНАЛАТА ГОДИНА С ТОВА ПРЕДЛОЖЕНИЕ ,А МОЖЕ БИ НАПРАВО РЕШЕНИЕ ,ЩОТО МАСЛАРКАТА ХОДИ ДА СЕ МОТАЕ ИЗ АЗИТСКО.
83
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Нееееее, какво правите с тези новини, сега и бизнеса на зъболекарите ще срутите. Масови фалити на вафлопроизводители, оттам на зъболекари, диабетни клиники. Не задълбочавайте кризата!
82
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Муам фафли кат зъ последно!
81
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
О,до вафлите ли опряхе? Хе-хе-хе...Сякаш надениците,кренвиршите, каймите и т.н. продукти на проверените големи предприятия с документи за произход не са отровни, да бе да ! Бумкат в огромните месомелачки изрядното уж по документи месо заедно с кучета , с къщичките и синджирите им, бумкат и ирландско месо замразено месо .нищо,че е на ента години,бумкат и подправки, добавки,стабилизатори, Е-та и какво ли не,че и с добавка ДДС ! Така че ,яжте всичко,което ви е вкусно,пийте и си носете нови дрехи без да ви пука за някакъв си меланин във вафли ,защото не се знае колко още ще сте живи.
80
0
 
0
 
! Отговори
Запознат преди 15 години
Уважаеми читатели, искам да Ви обясня някои неща, касаещи ингредиентите в хранителните продукти: млечни, захарни, месни и други.СУХО МЛЯКО: сухо мляко в момента се внася само от ЕС по 2 много прости причини, първата е, че цената му в момента в ЕС е изравнена с цената на другите три големи страни износителки: Нова Зеландия, САЩ и Аржентина около 1.60 EUR/kg. Входното мито в ЕС на кг. е 1.188 EUR/kg., така че сухо мляко от Китай, където откриха меламин в България няма.РАСТИТЕЛНА МАЗНИНА: Най-евтината растителна мазнина за индустриални цели на пазара е палмовата, нехидрогенирана - какво означва това? - палмовата мазнина е с точка на топене около 39 градуса, а млечната 34, т.е. е необходима вторична обработка за да бъде с точка на топене близка до млечната - това е и така наречения процес хидрогениране. Вредните транс изомери се получават в момента на хидрогениране, но с технологиите в днешни дни се произвежда растителна мазнина с 3 пъти по-малко транс изомери от млечната. Да не говорим за наситените мазнини, които в млечната мазнина са 2 пъти повече. Да не говорим за холестерола, който в млечната мазнина е 100 пъти повече. Така, че Вие предценете, коя мазнина е по-вредна?Този път БРАВО на новинарските агенции, че не обявяват кой е производителя преди да се докаже наличието на меламин в лаборатории. Тази информация ми прилича на кризисен PR на някой голям производител срещу конкурентите си. Самият аз съм убеден, че меламин извън границите на допустимото в България няма, защото знам какво се влага в продуктите. И стига вече атака срещу производителите в България - млеко, месо-преработватели, захарни и други заводи, това е атака срещу икономикта на страната. А продуктите, които се произвеждат са такива, които Вие търсите - сирене от 3 лева от сурово мляко няма!
79
0
 
0
 
! Отговори
a преди 15 години
Е като не сте казали марката значи нищо не сте направил ***
78
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ZA BOGA SPRETE XAXAXxaxa
77
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
daite da se organizirame i da stavame teroristi. 6te trenirame v balkana i 6te likvidirame politici?
76
0
 
0
 
! Отговори
емо преди 15 години
Аз вафла няма да си купя от тази смешна държава. Така ще си патят честните потребители бе нещастници! В другите страни назоваха веднага името на гиганта "Нестле" като откриха малко количество над нормата на Меламин в сухо мляко. А вие тука пу.тьовци само половинчати информации давате и то при количество пъти над нормата! Според мен са п.едалите от Нестле!
75
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Нямат вина производителите. Те гледат наглите кражби вършени от политиците и те по този начин могат по този начин крадът. Мургина гушна 2 милиарда и нищо, мъж на министърка кара кола за 400 хиляди и нищо, батко татко крадоха много милиони и нищо. Що се сърдим на производителите. КАКЪВТО Е МОРАЛА НА ПОЛИТИЦИТЕ НИ ТАКЪВ И НА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НИ.
74
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
За толкова години криминален преход с какво ли не ни хранеха,какво ли не ни даваха за пиене,но ние,българите сме корави ***-не мрем!Та сега някакъв меламин,айде стига!
73
0
 
0
 
! Отговори
57 преди 15 години
ia6te i se neboite koito otselee da e jiv i zdrav koito ne bog da go prosti
72
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ААААА в каймата и хартия слагат за обем. Значи имайте впредвид че с боя, овкусители и вестници, чудеса стават.
71
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ето истината:1. Кренвирши: -куче, коте, кон4е, пиле, кражи4ка козичка, всичко де що има месо и кокали по него се извлачва до цеха, пуска се в един врял варел, после се мели мели на ситно, заедно и кости, зъби и козина и се пече както си требва. <<--- съвсем не си измислям, факт е това!2. Кайма: -сащите животни, само че им махат космите там и ги продават. А ако в някой склад се застои кайма, тя директно се пуска на безценица по кръчните и селата - напълно сериозно.3. един път щях да си счупя зъбите с един кренвирш в някакви парченца, очевидно с твърдост на зъби. 4. зеленчуци = вода + химияникой не те ебавва, всеки гледа само да напълни пазвата. Бай ***. тва е.
70
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Защо не казвате името на вафлите бе, шyшyмиги? Пак обслужвате нечии интереси!!!