Пресякоха нелегалното разпространение на книги в нета

При спецакцията са задържани шестима
22 юни 2010 13:17,
95
Пресякоха нелегалното разпространение на книги в нета
Снимка: БГНЕС

Служители на ГДБОП пресякоха нелегално разпространение на книги в интернет, съобщиха от МВР.

Операцията на служителите от сектор “Компютърни престъпления и интелектуална собственост” в ГДБОП е проведена под прякото ръководство на Софийската районна прокуратура. Срещу шестчленна група е образувано дознание.

Акцията е реализирана след разследване по сигнали на ощетени – Асоциацията “Българска книга”, Съюзът на преводачите в България и редица издателски къщи.

В хода на разследването е разкрита шестчленна престъпна група, която действала при строго изградена йерархия и функции от различни градове в България.

При предприетите действия на покрив на обществена сграда в София антимафиотите открили сървъра, на който е поддържан сайтът. Сървърът бил поставен в специална кутия и по този начин достъпът до него бил затруднен. 

Разследващите установили, че “виртуалната библиотека”, от която са теглени пиратските литературни произведения, е укрита в помещение на печатница в София. В хода на претърсванията са иззети сървъри и компютърни системи с пиратско съдържание. 

Всеки месец престъпната група добавяла над 600 нови заглавия на книги от български и чуждестранни автори, речници, учебници и други.

По данни на спецполицаите чрез нелегалния сайт, който е действал повече от две години, са нанесени щети на българската култура и книгоиздателска дейност за милиони левове.

Само преди месец служителите на ГДБОП предотвратиха незаконно разпространение на книги без съгласието на правоносителите в Русе. Тогава бе задържан 26-годишен, който чрез сайт продавал срещу SMS на цена от 4,80 лева сканиран вариант на произведенията. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
МВР, МВР - вие сте ***!!!!
57
0
 
18
 
! Отговори
Тодор преди 13 години
Смърт на четящите които зне азбуката в затвору .Койту мое да чите да съ обеси.Концлагери за сите грамотну и булгария. Никога не съм имал високо мнение за бг журналистите но чак толкова ниско не съм имал до сега.
56
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Винаги съм знаел, че всички журналисти са платени драскачи. Сега го доказахте. Съмнявам се че някой от вас някога е посещавал този сайт. В него не е имало и грам печалба. Всичко се е правило с цел да се създаде огромна библиотека и да се накарат хората които имат желание да четат. Но както винаги в държавата се правят поръчкови акции, които се отразяват от поръчкови драскачи.
55
0
 
15
 
! Отговори
Konstantin преди 13 години
Само с писане не става. Аз нямам нищо против да излезем и да пушим по цигара пред министерски съвет. Ама да не си помислите , че ще протестираме, не! сакън, само ще пушим по цигара, ***!
54
0
 
16
 
! Отговори
neizvesteh преди 13 години
Тази "новина" е с най-много коментари "Премахнат поради нарушение на правилата на сайта" мноооого странно
53
0
 
16
 
! Отговори
pi4a s reza4kata преди 13 години
Доколкото разбрах, имало оплакване от разспространителите на въздух в българия (пиша неслучайно с малка буква!) - затова веднага да се затворят всички, които дишат безплатно въздуха в тая "държава" (пак ползвам знаци неслучайно!) - ми тъй де, как така без пари - гиди престъпен народ!
52
0
 
18
 
! Отговори
Другаря преди 13 години
Затвориха онлайн библиотека. Да се готвят книжните библиотеки и читалищата. Как така ще си вземате книги от библиотеките и ще четете безплатно без да плащате на издателите, а да не забравяме и 20% ДДС на държавата. Като си помисля че и аз съм гласувал за тоя пожарникар с дървена глава - ръката ще си отрежа дето пусна бюлетината. Почвам да се питам не са ли същите кухи кьор фишеци и останалите показни акции дето ни ги навират в очите.
51
0
 
19
 
! Отговори
Hippaforalkus преди 13 години
Естествено, че ги е страх... Не ги ли гледаш какви са мижитурки? Да не би да им стиска, колкото на Бареков, дето преди години *** Борисов с въпроси и затова беше уволнен в последствие? Те го вадят голям само пред потребителите, ама пред господарите от БСП, ГЕРБ и ДПС имат не камъни между краката, както се представят тук, ами са гладички, като кукла Кен... Смешници. Сега ще ме баннат пак заради мнението ми. Политически ***...
50
0
 
17
 
! Отговори
Жоро преди 13 години
Ей, "журналисти" от dnes.bg, няма ли да направите едно разследване, колко са законни действията на ГДБОП? Само един член от ЗАСП трябва да цитирате. Толкова ли е трудно?Или ви е страх?
49
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
От днес ще престана да посещавам dnes.bg, много се изложиха...
48
0
 
20
 
! Отговори
:) преди 13 години
Ето новия адрес chitanka.gdbop/author/_q-o_mode-simple_sortby-last.html ;-)Да ни е приятно четенето.
47
0
 
19
 
! Отговори
Браво бре преди 13 години
Явно свършиха престъпниците в българия да ударим сега хоарата които четът... Браво ГДБОП изловихте най-големите престъпници !!!
46
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Цензурата на коментарите под тази статия е отговор и на въпроса, доколко са свободни българските медии. Поръчкова журналистика, ГДБОП по поръчка... средновековното мракобесие се забръща...
45
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Какво точно означава "щети на българската култура"? Как по-точно мога да ощетя св.св. Кирил и Методий, Паисий Хилендарски и Христо Ботев? А след като го сторя, как мога да ги обезщетя?
44
0
 
16
 
! Отговори
анонимъс ар легион преди 13 години
аре да ръшнем и тука форума с тоя линк
43
0
 
18
 
! Отговори
с преди 13 години
днес.бг, защо не се засрамите малко от написаното от вас , че то няма почти нито една вярна дима
42
0
 
16
 
! Отговори
нона преди 13 години
и аз се чудех какво става ..... КОНТРОЛ :)
41
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Махнахте всички коментари аа?чувал съм че истината боляла, но чак толкова ли.. :)
40
0
 
14
 
! Отговори
nona преди 13 години
daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
39
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Днес.бг Колко ви платиха за тази статия ??