Намериха ценни антики в селски двор

Културните ценности са иззети при спецакция във Видинско
9 фев 2011 23:03,
26

Снимка: МВР

Истински "музей" на открито, пълен с антики, датиращи (по предварителна информация) от I век от н.е., откриха антимафиоти при акция във Видинско.

По първоначални данни предметите са придобити при незаконни разкопки в античния град Рациария в землището на село Арчар, който е със статут на недвижима културна ценност.

Спецакцията е насочена срещу дилър на движими културни ценности. 43-годишният мъж с инициали Б. И. е известен сред местните като активен прекупвач на културни ценности по време на интензивните иманярски набези в Рациария, уточняват от МВР.

В хода на операцията са извършени претърсвания в два негови имота – жилище във Видин и къща с дворно място в село Рупци.

В апартамента антимафиотите открили богата, но нерегистрирана по законния ред колекция от около 90 изключително запазени керамични и стъклени съдове. Сред тях има амфори, ойнохое, кани, керамични лампи, балсамарии и фиали.

Сред керамиката експерти отличават два съда с червена декорация, известни като тера сигилата – термин за луксозна римска керамика.

Според първоначалните огледи керамиката е взета от некропол от Рациария.

В двора на къщата в с. Рупци антимафиотите се натъкнали на цял античен музей на открито, прикрит от чуждите погледи зад високата бетонна ограда на двора.

Сред "експонатите" с голяма художествена и културна стойност е цял римски саркофаг с много добре запазена орнаментика и ранноримски надпис.

В дворното място били разположени и 4 надгробни стели, 5 римски колони с коринтски и йонийски капители и 7 части от колони, амфора, два мраморни съда за вода, база за жертвеник с богати орнаменти, питос (огромна делва за съхраняване на зърно, в основата си вкопана в земята) и др.

Сред отритото с особена стойност се окроява и архитектурен детайл от украса на сграда, изобразяващ вълчицата-покровителка на Рим с Рем и Ромул.

Предстои да бъдат направени експерти, които да установят точния произход и стойността на иззетите антики. По случая е образувано досъдебно производство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Те всички блага отиват при тези които ни управляват.Кой мислите че е оставил нещата така нали всичко най-ценно отива при тях.Ако си мислите че скъпите антики се изнасят жестоко се лъжете.Дори от легални архелогически разкопки не се показва всичко а отива при тези които спонсорират музеите.............
25
0
 
1
 
! Отговори
Кой е виновен ? преди 13 години
Полицаите да си вършат работата! Затварят си очите и бездействат пред очевАдни факти!Включително и пред безобразното и варварско отношение към археологическите находки. Между другото,вчера бях на Женския пазар в София и буквално на всяка крачка мургавелки ми предлагаха "Цигари, цигари". Двама полицаи / патрули?/ си стояха най-спокойно на два метра от предлагащите контрабандната стока.
24
0
 
2
 
! Отговори
Чеп преди 13 години
Открили антимафиотите,какво са открили нищо,колко повече антики има из къщите на замогналите се от незаконните разкопки в Арчар последните 20-25 години.Чудеса са изкопавани в Рациария от иманярите даже пазени зорко от полицията.Не че полицаите не са се нагушили, но няма как да си признаят.А този пострадалия просто не е кихнал колкото трябва .......
23
0
 
14
 
! Отговори
елена преди 13 години
ами хубаво направил човека . Събрал съхранил и опазил . То ако остане на държавата няма да ги видим . Познавам много хора които събират и съхраняват подобни предмети . Защо не може всеки да пази ценности от поколения ,да ги излага и показва . То мезейте у нас не се обновяват а в нашия град сбирката нее затворена от години.
22
1
 
18
 
! Отговори
men преди 13 години
Истината е че държавата ни не е дъртжава, самата тя унищожава всичкото ни културно наследсво, ако митничари конфискуват нещо то изчезва и не се знае после къде е потънало, станахме за смях с опитите да взривим мавзолея на Георги Димитров вместо да се запази като културно-историческо наследсво като в Германия как са запазили всичко от Хитлер цели концлагери си стоят като културно наследсво и държавата събира пари от посещения на туристи защо и България не прави така а няма никакви традиции
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
do 11: "Ваня ти от арчар ли си?"
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз пък съм учуден че в Арчар(Рациария) все още има какво да се намери.
19
0
 
26
 
! Отговори
ПОЗОР! преди 13 години
Направо държавата ни трябва да бъде осъдена за престъпно отношение към старините. Те не са само наши, а на цялото цивилизовано човечество. Не е възможно изнасянето и унищожаването на толкова много и изключително ценни находки, не само от античния град Рациария, без ЗНАНИЕТО И УЧАСТИЕТО на държавните органи, задължени да опазват това богатство. Не заслужаваме да го имаме!
18
0
 
9
 
! Отговори
dan4o преди 13 години
krasota :)
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Предстои да бъдат направени експерти....Сега като ги направят след 30-тина години ще мога да се произнесат
16
8
 
5
 
! Отговори
дгдс преди 13 години
ДА ВИ ИЗЯСНЯ ЛИЧНО ГЕРБ ПРИЕ ЗАКОН ЧЕ С ОБИКНОВЕН ХВЪРЧАЩ ЛИСТ ЗА ПОКУПКО ПРОДАЖБА МОЖЕШ ДА ДОКАЖЕШ СОБСТВЕНОСТ ,НИЩО НЕ СА РАЗКРИЛИ НИКАКВИ АНТИМАФИОТИ ВСИЧКО Е СОБСТВЕНОСТ НА ТОЗИ ТОИ ИМА ДОКУМЕНТИ ЗА ВСИЧКО .ГЕРБ Е ЕДИН *** КАТО ВСИЧКИ КОИТО УПРАВЛЯВАХА 22 ГОДИНИ ПРАХ В ОЧУТЕ НИКОГО НЕ СА ОСЪДИЛИ ОТ ВСИЧКИ ЗАЛОВЕНИ????
15
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ХАХАХАХА Този е сериозна конкуренция на изторическия музей :)
14
0
 
38
 
! Отговори
жоро преди 13 години
тука има нещо сбъркано. как е закарал толкова камънак и огромни 5 колони и никой не е видял? а мене за неотлепен стикер на винетка ме глобяват...
13
13
 
18
 
! Отговори
кулио преди 13 години
до тук ни докара Станишев....
12
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
С алчни и глупави управници само това може да се случи. От нещо прекрасно и доходоносно да остане разорана грозна картина.
11
1
 
27
 
! Отговори
Ваня преди 13 години
Рациария отдавна е под прицела на иманяри. Посред бял ден там се копае. От пътя се виждат хора,коли,камиони,трактори.Само управниците не знаят. Аз лично съм се обаждала в полицията,но резултат -никакъв. Всичко е разкопано. Дори и брега на Дунав. Ако имате път към Видин,огледайте се и ще видите какви къщи има в Арчар.А там живеят по-вече безработни ,,братя,, .
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сред отритото с особена стойност се окроява и архитектурен детайл от украса на сграда, изобразяващ вълчицата-покровителка на Рим с Рем и РомулEdno ot dokazatelstvava za Bylgarskiqt proizhod na Rim. 6a6nah se kato vidqh snimkata. Tepyrva ima i o6te stranni ne6ta da ilizat na bql svqt,
9
1
 
22
 
! Отговори
Свидетел съм! преди 13 години
Още едно доказателство за това, как държавата ни нехае за културните ни ценности. Ходих до Арчар и видях потресаващи гледки - места, в които са "рабитили" с багери, разни бродещи *** със самоделни металотърсачи (всъщност, съвсем не самоделни - някой професионал ги е правил) и с кирки. Огромно количество чирепи от керамика, съсипана от простите иманяри.А полицията и местната власт дремят!Трябва да бъдат наказани всички по веригата, като се почне от главата! А колко ли е заминало зад граница?
8
4
 
10
 
! Отговори
До всички демократи преди 13 години
Съдът реши барбекюто на Доган да се премахне Петчленен състав на ВАС е потвърдил заповедта за премахване на незаконен строеж на ул. "Стар Беловодски път" 46 в София.Това съобщиха от ДНСК, цитирани от БТА. Незаконният строеж стана известен като "барбекюто на Доган". Решението на съда е окончателно и по изпълнението на заповедта за премахването на строежа ще бъдат предприети действия, съобразно Административно-процесуалния кодекс.От строителния контрол уточняват, че според процедурата собственикът има срок, в който сам да премахне незаконната постройка. Имотът се води на фирма "Делта Епсилон" АД, а предназначението му е хотел. На практика обаче там от години живее лидерът на ДПС, отбелязва БГНЕС.Още през август 2009 г. ДНСК образува административно производство за премахване на незаконните постройки в рамките на имота. Проверка на строителните инспектори потвърди изводите на администрацията на софийския район "Витоша" от юни 2008 г., че барбекюто с навес в двора и контролно-пропускателният пункт на обекта са изградени без разрешение, а оградата е по-висока от разрешеното.P.S.С тази статия поздравявам най-върлият форумен фен на комунизма - "куку малоуното" :))) Той имаше два редовни въпроса, когато се спореше, че Бойко не изпълнява предизборните си обещания. Те бяха:"Абе, какво става с Мургина?" и "Да бе, видяхме как Бойко бутна на Доган барбекюто". Е, куку, както виждаш Бойко не е Съсел Гейов и си държи на думата, а ти гледай да не зададеш третият си въпрос "Абе, вие да не вземете да изберете БОЙКО И ВТОРИ МАНДАТ" :))))
7
2
 
28
 
! Отговори
СЛАВ преди 13 години
В Рациария(Арчар) имаше запазени постройки(една с купол) и всичко това беше сринато и изорано с БУЛДОЗЕРИ, като предварително подкупваха полицаите в района. Бил съм свидетел как на центъра на селото е продава СРЕБЪРЕН ШЛЕМ, както и златен венец - уникални и изключително ценни находки. Всичките най-различни видове монети и други накити въобще не ги броя. Прекарвал съм летата си до 14 годишна възраст в Арчар като дете. И това не беше отдавна. Сега съм на 21. ПЪЛНО БЕЗХАБЕРИЕ.