Ценни антични монети задържани на "Калотина"

27 монети са сребърни, бронзови и медни и са от различни епохи
17 апр 2011 08:08,
17
Ценни антични монети задържани на "Калотина"
Снимка: Булфото

27 старинни монети са задържани от митничарите на ГКПП „Калотина“, съобщиха от Агенция „Митници”.

Първоначалните данни показват, че монетите са сребърни, бронзови и медни.

Част от тях са римски, други – византийски, а трети вероятно са от времето на древна Гърция. Различната датировка на монетите говорят, че става дума за сбор от открити на различни места културни ценности.

Трудно е да се определи пазарната стойност на задържаните монети, но според експертите със сигурност става дума за паметници на културата.

Монетите са открити при щателна проверка на лек автомобил с българска регистрация.

С колата, в посока Австри, пътували шофьор и четирима души – всички български граждани.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: монетиКалотина
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
2
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Бе много говорите мишоци полицейски. Каква е тази простотия? Къде, в коя държава някой е чул и видял монетите да са обявяват за ПАМЕТНИК НА КУЛТУРАТА?Нали сте много светнати бе минделяци, къде се е чуло и видяло тази простотия която става тука в България?Хората на вън ни се смеят на простотията. Монетите паметник на културата? На коя култура бе ***? Монетите са били и ще останат средство за разплащане,на времето хората са работили и са плащали данъци на тези същите монети.
16
0
 
2
 
! Отговори
23 преди 12 години
do 22, страшно много неща се похабиха с тези кирки, но ако знаеш приятелю, точно там има артефакти за целия свят, с багери да копат, не могат да изкарат всичко...Не жали римските ***, под тех са тракийските и старкотракийските пластове...
15
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На разкопките на Рациария, до с. Арчар, Видинско, иманярите копаеха с кирки и лопати посред бял ден. Не "професионални" иманяри, а безработни от селата. Като намерят нещо отиват до прекупвача, който стои в джипа наоколо и го предават. Оня отваря каталог с цените. Плаща се веднага в кеш и то честно. Един ми се похвали, че намерил ценна монета и взел хиляда и кусур лева. Няма лошо в това сиромахът да спечели някой лав, но колко ли неща са похабили с тия кирки и лопати?
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всъщност грешката е моя, защото не уточних, че става въпрос за Интерпол. Но това не променя фактът, че се изнася националното богатство на страната.
13
3
 
4
 
! Отговори
до 5 ! преди 12 години
Като казвам, че полицията е отчела, разбирай, че това са данни на Интрпол. Никой не ти е споменал нашата полиция. И странно колко много хора тук са в защита на иманярите. За мен това са престъпници.
12
3
 
5
 
! Отговори
mm преди 12 години
Абе то че никой не е умрял за 20 монети, това е факт. Порблема при иманярите е че разрушават исторически паметници, защото археологията не се изерпва само с артефактите, археолозите не са като Индиана Джоунс да взривяват храмове и гробници, за да вземат златния идол. Затова имаме бели петна в историята защото на иманярите им харесва да взривяват наляво надясно и да копат с кирките където не им е работа.
11
3
 
7
 
! Отговори
Ninio преди 12 години
Легализирането на иманярството ще доведе много плюсове за държавата отколкото минуси!Нормалните държави с историческо наследство богато като нашето като Англия например там си е държавна политика!Пък и повече данъци в държавата !Монетите и на времето са си имали собственици,каните,вазите и ритоните също!Защо сега да си нямат!При наличието на толкова неща които събират прах по музеите какво са 40-50 антични монети нищо!От продажбата им може само да се спечели ,а държавата най-много!
10
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не е истина колко хора натиснаха минус на коментара ми,че иманярството е престъпно и спрямо нас, и спрямо историята....Тъжно е да си даваш сметка,колко много хора са сложили собственото си забогатяване и интереси над тези на народа и страната си.Кътайте ги тези предмети,радвайте им се само вие,трупайте пари от тях...Хората правили тези предмети са били духовно извисени,нещо,което вие никога няма да бъдете....
9
2
 
11
 
! Отговори
yachtsalesbg преди 12 години
до 7...може да си колекционер и специалист, дори най-големия експерт по стари монети, но си *** ***...кой е казал, че сниманите монети са хванатите на калтина, виждал ли си в сайта дори една актуална снимка...така че дали са фалшиви няма как да знаеш
8
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако си колекционер е необяснимо защо така афетирано говориш на хора,които са против иманярството....Явно одобряваш нелегалният бизнес с антики...и си вътре в него....А да обиждаш вербално из нета е меко казано грозно....Както вече казах,в този бизнес са хора ампутирани от съвест....
7
4
 
11
 
! Отговори
! преди 12 години
до 6 : А не може ли да съм колекционер,да ми е хоби...какво е това ченгесарско мислене...ПРОМИТ МОЗЪК !!!!
6
9
 
8
 
! Отговори
До:4 преди 12 години
4-А някой говори ли специано за монетите на снимката?...Аз твоя коментар като гледам,явно и ти си в "бизнеса",а който е в този бизнес е ампутиран от съвест...
5
2
 
9
 
! Отговори
! преди 12 години
...полицията отчитала...!!?? ВСИЧКО ТОВА СА ЛЪЖИ ЗА ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРИЦА , КОИТО СИ НЯМАТ ПРЕДСТАВА ЗА НЕЩАТА И ВЯРВАТ НА ВСИЧКО,КОЕТО ПРОЧЕТАТ ВЪВ ВЕСТНИКА !!!! НЕ БЪДЕТЕ НАИВНИ !!!
4
10
 
8
 
! Отговори
! преди 12 години
...монетите на снимката са фалшиви !!! ...айде сега продължавайте да се правите на интересни !!!
3
2
 
7
 
! Отговори
е преди 12 години
Страхувам се да не сгреша, но мисля, че беше 1993 - 4-та година, когато полицията отчиташе, че са изнесени антики на стойност поне два пъти по-големи от външният дълг на страната. Тогава беше около $ 10 милиарда. А до днес?
2
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Никой не спря иманярите 20 години!..Толкова ценни предмети са изгубени за страната ни.Ще плащаме за да ги гледаме по музеи на чужди страни,а попадналите в частни сбирки няма никога да видим.Разпиляно национално богатство и история...Престъпно нехайство!
1
4
 
10
 
! Отговори
yachtsalesbg преди 12 години
сега ги накажете със строго мъмрене и ги пуснете, те никога вече няма да повторят направеното