"Схемите 4" лови измамници, укрили 5 млн. лв ДДС

Групата избягвала внасяне на данъци от търговия със зърно
Обновена: 16 ное 2011 11:59 | 16 ное 2011 11:58,
24
"Схемите 4" лови измамници, укрили 5 млн. лв ДДС
Снимка: Reuters

Престъпна група, извършвала данъчни измами и ощетила хазната с над 5 милиона лева, е задържана при операция с кодовото име "Схемите 4", съобщи МВР.

При спецакцията, проведена на територията на София, Добрич и Варна, са задържани петима души, които според разследващите са част от престъпна група за данъчни измами, занимаваща се с търговия на зърно.

Петимата изкупували пшеница, ечемик, рапица, слънчоглед, кориандър и др., без да издават документи за това и съответно без да внасят дължимите данъци.

За доказването на произхода на продукцията те използвали т. нар. "липсващи търговци" – фирми на името на хора с нисък социален статус, които нямали представа за декларираните сделки.

Техните дружества нямат и техническите възможности за производството и търговията с подобна продукция. Фирмите липсващи търговци пък балансирали своите покупки и продажби и на практика не внасяли дължимото ДДС.

Последното дружество по веригата, което извършвало доставки или се явявало износител за трети страни, внасяло искане за възстановяване на ДДС – данък, който на практика не бил внесен от предшестващите фирми във веригата. По този начин се избягвало установяването и плащането на дължим ДДС и корпоративен данък.

Само за периода от януари 2009 г. до март 2011 г. приблизителният размер на нанесените щети за републиканския бюджет е близо 5 111 000 лева, посочват от МВР.

Срещу един от участниците в групата е образувано дело за укриване на данъци. Той е бил пълномощник на едно от дружествата от престъпната схема и се е занимавал с намиране на "липсващи търговци" в Добрич.

На част от дружествата и на осем души, смятани за участници в схемата, се извършват ревизии и са наложени обезпечителни мерки. На едно от тях е запорирана селскостопанска продукция на стойност 500 000 лева.

Разследването по случая продължава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
0
 
! Отговори
! преди 12 години
Схемата работи най-добре в обратния ред с най-малко един терговец регистриран по желание и един достигнал оборота за регистрация, като и най- малко двамата нямат дълга история в оборота. За останалите които имат и са в схемата най малко икономическа и прокуратурата имат решаващо значение, защо ли защото са с 1 категория труд, и не им плащат 75 на 25, като имат в предвид дохода за 2 г. назад случайно. Колкото по рано се усетите, че без данци, осигуровки, доходи и пазарна икономика няма държава.
23
2
 
0
 
! Отговори
! преди 12 години
Явно крайния купувач му е паднал процента-лакумията е голяма, а най голяма е тази с протекциите! схемата е следната банка-малък бизнес-банка-среден бизнес-субсидия-едър бизнес-банка-липсващ търговец-ДДС, в едно звено покаже ли се липсващ търговец не трябва да се възстановява ДДС, а да се начисли на всички и да се събере докрай, не като здравното. Но явно някои хора е им изгодно да създават такива закони при забава да се търси лихва и срокове зад които седят тези не милиони, а милярди.
22
2
 
0
 
! Отговори
ЕМОС преди 12 години
Абе аз ли нещо не разбирам или някой лъже в статията.На мен са ми отказвали да ми връщат ДДС докато не представя документ,че доставчика на стоката от Гърция на моя продавач е внесъл ДДС,както и при директна покупка от Германия да предоставя справка,че е платено ДДС в Германия.А тука им върнали ДДС без да проверят предходния доставчик и никой нищо не знае
21
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Я бягай бе. 5 милиона. Като пръдня в ураган са в сравнение с камионите с пари, които завлякохте.
20
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кой не плаща е Червен (или Син, или Оранжев, но не Г..Б)!
19
2
 
1
 
! Отговори
зрънчо преди 12 години
те легалните го правят по-просто, изнасят зърното в неутрални води, теглят ДДСто и след това връщат корабите обратно и продават зърното пак с ДДС ама без документи и тн...
18
4
 
6
 
! Отговори
234 преди 12 години
Забелязахте ли как "бедните" зърнопроизводители стачкуваха с трактори за по 200 000евро и BMW X5 да води колоната. Пълен смях.
17
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Зърнопроизводителите, които са и търговци на зърно, заплашиха Дянков с протести, заради орязаните субсидии. Сега Дянков отвръща на удара.
16
3
 
2
 
! Отговори
до 12 преди 12 години
Абе ,тая държава ---Бг ,не беше ли държава в Африканската провинция...?Първо е била в Европа ,а после е преместена ---там !
15
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** *** ни управлява,ама ще спре все някога брашнения чувал да пуска и тогава?
14
4
 
7
 
! Отговори
ДО 8 преди 12 години
Преди Ковачки, е лицето И.Й.Костов с ----600 млн ---ама долара, не лева !
13
2
 
2
 
! Отговори
stoichko преди 12 години
на калпав *** постингите му виновни, а форумните писатели - досадници !
12
2
 
4
 
! Отговори
прасчо преди 12 години
Казва се Държава България...............
11
3
 
3
 
! Отговори
прасчо преди 12 години
Въпрос с повишена трудност за много лева....всички знаем как се казва героя,който взема от богатите и дава на бедните Робин Худ......А как се клазва героинята,която взема от бедните и средната класа и дава на много богатите а ?
10
5
 
10
 
! Отговори
GHG преди 12 години
Хайде да видим кой ще зарови и хвърли на полето 100 000-200 000 лева и да чака милостта на Бог и времето да си върне парите и да изхрани работниците и семейството си !!! . Аде бе държавници елате да сеете бе муруци ! ;-)
9
4
 
7
 
! Отговори
GHG преди 12 години
Мдааааа за пореден път се пускат кьор фишеци ! ;-) Държавата от година на година става все по-алчна и нагла. Какво имам предвид. Значи в 1000 лева земеделска продукция (говоря за зърнопроизводство) има поне 45% косвени данъци (ДДС, мита и акцизи) към тях прибавяме и преките данъци и сметката става поне 50 % за държавата, а ако прибавим и СО и ЗО сметката става направо "6". Ако някой в тази наша скопена държава мисли, че това е правилната сметка да хваща полето и да сее и сади каквото си иска.
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Задръжте престъпния групар Ковачки, който е ощетил хазната с много. много повече милиони.
7
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
тук идва и въпросът : трябва ли да има държавна субсидия точно за зърнопроизводителите ?
6
2
 
17
 
! Отговори
Салахадин преди 12 години
5 милиона не влизат в затвора,хайде на бас???
5
5
 
8
 
! Отговори
До 4 преди 12 години
Ако в плащал, явно не е плащал на този който трябва.Сега ревете че има висока престъпност, поради факта че ги хващат и научавате за тях.Едно време когато ги оставяха да си правят каквото си искат, дали е била по-малка престъпността????