България - беден пазар и евтина дрога

Нужна е превенция, наркоманите се увеличават, тревожи се Румен Петков
11
България - беден пазар и евтина дрога
Социалистът Румен Петков. Снимка: Булфото, архив

В последния доклад на Държавния департамент на САЩ по наркотиците България е спомената като страна със силно ангажирани национални престъпни групи в наркотрафика. Това стана ясно на конференция за противодействие на организираната престъпност и наркотрафика по Кокаиновия път към Европа, която се провежда в Рим.

В конференцията участва и Румен Петков, председател на Общото събрание на Международния институт за сигурност и сътрудничество със седалище в София, който пред агенция „Фокус“ каза, че България е окачествена като беден пазар, който е предназначен основно за евтина и синтетична дрога.

По думите му у нас има около 300 000 наркомани.

Това число през годините не се променя, но в същото време има  сериозно намаляване на броя на живеещите в България, което означава, че има увеличаване на употребата на наркотици, смята той.

Заради това според него се изискват изключително сериозни превантивни мерки.

„Констатираме опасни симптоми на бъдещо развитие на българския кокаинов пазар. Това прави задължително и своевременно обръщането на специално внимание на тази проблематика”, посочи Румен Петков.

В доклада на САЩ са посочени няколко смущаващите констатации - България е част от основно трасе за трафик на хероин от Югозападна Азия към Европа, в страната има ръст на трафика на кокаин от Латинска Америка, нараства производството на канабис за вътрешния пазар, появяват се нови лаборатории за синтетични наркотици.

Производството на синтетична дрога е много обезпокоително, и ако не бъде преустановено, вероятно България ще бъде върната в Американския списък на държавите - производители. През 2007 година България беше извадена от този списък.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
мм преди 10 години
тоа *** как стигна до извода,че ще се увеличи потреблението на кока... за коката трябват пари... пари имат само такива като него които са в управлението и близки кръгове до тях...иска да каже,че с приятелите си наблягат на коката ли...докато другите наркомани ползват разни *** синтетики щото нема лев :) + това от правителството никой не произвежда кока и няма файда...повече ще се радват на амфетите им да се продават на нашия пазар и да се изнасят навънка
10
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
bg DEMOKRACIAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
9
2
 
12
 
! Отговори
777 преди 10 години
Този Пеков, не се ли срещаше с братя Галеви на басейна Спартак (Алексей Петров), когато беше министър на вътрешните работи. Защо има такива безумия в тази страна ??? Всички журналисти ли са *** , амнезия ли имат . Не е нормално това !!!
8
1
 
5
 
! Отговори
schizz0 преди 10 години
До АА ... с тенденция към нарастване ...
7
1
 
9
 
! Отговори
АА преди 10 години
А ако вкараме и хората, които къркат(няма значение дали инцидентно или редовно) и хората на успокоителни и антидепресанти от аптеките плюс пушачите, наркозависимите стават към 4-5 милиона вероятно
6
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** народ слаба държава. На който държавата му е виновна да го духа.
5
1
 
14
 
! Отговори
1 преди 10 години
Пич ти мислиш,че като си игрив и крадлив,всичко ти е позволено ли?Какво направи като ЛЕЖА 5 мандата в НС????? Н И Щ О! Това направи ти нещастнико !
4
2
 
10
 
! Отговори
Не бе бате преди 10 години
Просто наркоманите остават тук заради евтината дрога, не се увеличават.
3
1
 
14
 
! Отговори
are преди 10 години
Колко ти киха куката ? А фонтанчо......
2
1
 
6
 
! Отговори
БГ преди 10 години
Ajde Ajde tia amerikanci da si gledat tam tehnite raboti che tam se konsumira vputi poveche droga i ne mogat da ya sprut ama nali se tryabva da zlepostavyat drugite durjavi tia bokluci amerikanski
1
1
 
21
 
! Отговори
Бай Иван преди 10 години
вместо да пиеш кафе с "братя" Галеви можеше да ги арестваш