Фирма доставчик благодарила с почивка на арестуваната кметица

Децата от район "Централен" в Пловдив похапвали грозде за 7,50 лв. на кг
Обновена: 10 юли 2014 16:48 | 10 юли 2014 16:45, Красимир Ангелов
99
Фирма доставчик благодарила с почивка на арестуваната кметица
Райна Петрова. Снимка: Община Пловдив - район "Централен"

Шефката на фирма доставчик на храни за детските ясли и млечни кухни в Пловдив е подарила ваучери за екскурзия в Тайланд на кметицата на район "Централен" Райна Петрова. Ваучерите са на стойност 10 000 лева и са оползотворени от Петрова и нейната дъщеря, съобщава БТА, позовавайки се на Окръжна прокуратура - Пловдив.

Райна Петрова е арестувана за 24 часа при съвместна операция на Окръжната прокуратура и ДАНС в сряда, съобщи говорителят на Окръжна прокуратура Галина Андреева.

Районната кметица е обвинена в длъжностно престъпление и търговия с влияние във връзка с договори за доставка на хранителни продукти в детските градини, яслите и млечните кухни на територията на район "Централен". От действията й са могли да настъпят немаловажни вредни последици и да възникне опасност за здравето на децата, уточни прокурор Андреева.

Договорът за доставка на храни за детските ясли и кухните е на стойност 376 000 лева. Той не е сключен от районната кметица Петрова, но според прокуратурата по него тя е упражнила търговия с влияние. Ваучерите за почивка пък били подарени за благодарност от фирмата доставчик.

Другият договор е за доставка на храни за детските градини и е на стойност 1,354 млн. лева. По него са доставяни скъпи хранителни продукти на многократно завишени цени. Гроздето например е  договорено да се доставя на цена от 7,50 лева за килограм, отчитат от прокуратурата.

Освен това директори на детски градини в Пловдив многократно са пускали сигнали до кметицата на район "Централен", че получават гранясала риба и продукти с изтекъл срок на годност, които може да са опасни за здравето на децата. Сигналите обаче са били оставяни без движение, казаха от прокуратурата.

Петрова е с мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 5 000 лв. Окръжната прокуратура е внесла в съда искане за отстраняване на обвиняемата от поста районен кмет.

Още по темата
Най-тежкото предвидено от закона наказание за престъпленията, за които са повдигнати обвинения по делото, е лишаване от свобода от една до осем години, като е предвидена и възможност за лишаване от право да се заема определена държавна или обществена длъжност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
2
 
0
 
! Отговори
Четящ внимателно преди 9 години
3) ДАНС (Държавна Агенция Национална Сигурност) задържа кмет ?!?!?4) 4-ти абзац от статията, изречения 1 и 2:...Договорът за доставка на храни за детските ясли и кухните е на стойност 376 000 лева. Той "НЕ" е сключен от районната кметица Петрова, но според прокуратурата по него тя е упражнила търговия с влияние.....
81
1
 
3
 
! Отговори
е най-после преди 9 години
внучката ми гладуваше в детска градина от район централен и ме караше да се обадим в полицията да арестуват кмета -е браво на детето било е близо до истината,а на прокуратурата браво,но трябва да продължат и да не допускат да бъдат използвани от политиците
80
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДАНС и Прокуратурата се активизираха много. Точно преди изборите
79
2
 
18
 
! Отговори
Стан преди 9 години
Следващия ваучер ще е за санаториума в сливен
78
3
 
4
 
! Отговори
всичко преди 9 години
Хубаво, жената се продала... Арест, съд, присъда добре. САМО НЕ МИ Е ЯСНО какво дири там данс???????? Къде в случая има опасност за нац.сигурност? Това дснс е толкова неаделватно, че няма накъде. Дали могат да кажат колко акции имат по същество? Тръгнали да ми арестуват за грозде и вафли, тикви. Що не направиха акция да стопират бомбата на летището? А оня чичак с една пушка ги утепа. Не, това не се издържа...
77
1
 
8
 
! Отговори
drun drun преди 9 години
с корупция на високите етажи не се занимава полиция и милиция...друго е важното - коя е фирмата и фирмите, които са доставяли за децата грозде по 7,50 и други неща на високи цени?Да ги знаем и да им обърнем гръб.Завинаги.
76
3
 
4
 
! Отговори
DIDI преди 9 години
о кога ДАНС ще се използва за щяло и нещяло? Това ужким трябва да е контраразузнаването, а всъщност изпълнява някакви дребни задачки, обикновено с политически оттенък.Не ме разбирайте погрешно - добре, че са я хванали кметицата, но не можеше ли родната милиция и прокуратурата да си свършат работата, вместо да се праща ДАНС?! Също предстои да видим качеството на събраните доказателства и дали всъщност ще има ефективна присъда различна от подписка или административно наказание.
75
1
 
9
 
! Отговори
здр преди 9 години
Щом бащите на тровените деца се правят на умряла лисица,хак им е.Аз досега да съм я оскубала тая кукумявка,да трови деца.Абе съдете я,бе!
74
1
 
3
 
! Отговори
sergei gei преди 9 години
ne samo ta trabva da bade proverena a vsicnki zamesnik kmetove zashoto i na drygi mesta ima sashite problemi
73
2
 
8
 
! Отговори
кака мара преди 9 години
тия журналисти не са добре!в цяла България е така.Една фирма зарежда всички детски градини в дадена община или област,защото е фаворит на този и онзи,а цените са като за лукс заведение.закони трябват!партиен секретар и военна хунта!
72
2
 
11
 
! Отговори
Путев преди 9 години
Герго Гергов, кмета на Видин от БСП все още не е арестуван, а миналата Неделя по НОВА ТВ даваха как прави абсолютно същата далавера, само че вместо ваучери за почивка си беше взел БМВ Х6 на половин цена.
71
2
 
12
 
! Отговори
kiro преди 9 години
TAZI DARZHAVA NIAMA DA SE OPRAVI NIKOGA DA ZNAETE!
70
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То това добре, ама да беше само тя. Това е навсякъде. Все повече се отчайвам и свиквам с мисълта, че скоро няма да се оправим :( Къде е съвестта ви бе *** гнусни?! Продадохте душите си, продадохте майка си и баща си!От Бога страх нямате!
69
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
колко още такива мошенници и мошеннички има в държавата за арестуване
68
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ot Tailand...E e, hubava rabota! Nemojaha li da hvarlqt vinata varhu nqkoq romka, vmesto da arestuvat taq inteligentna gospoja koqto ne barka v koshovete i nese zanimava s kokoshkarski mu raboti?
67
9
 
4
 
! Отговори
антикомунист преди 9 години
Галъп: ГЕРБ води с 5% пред БСП при избори за НС73% от българите смятат, че България върви към по-лошоТова е цялата работа. БСП са в пълна паника!
66
2
 
32
 
! Отговори
възмутен преди 9 години
тая за 10 бона ще ни отрови децата бе .... мършата му с ***
65
16
 
10
 
! Отговори
МОНИК ХОХЕГЕРОВ преди 9 години
Евтина партенка на БСП като виждат че губят изборте.
64
2
 
5
 
! Отговори
ГАРАНТИРАНО ОТ БСП преди 9 години
Бисер Минчев главен ревизор на НКЖИ: За 6-те месеца - 318 кражби за 878 хил. лв от жп мрежата.
63
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това не е ноина, това сигорно е ежедневна игра: аз на теб ти на мен,а народа да духа супата.