Любопитни факти за летящите обекти

Поводът е Световният ден на НЛО
2 юли 2015 12:41, Петя Славова
3
Любопитни факти за летящите обекти
Снимка: архив, Reuters

По случай днешния Световен ден на неидентифицираните летящи обекти (НЛО) и 115-годишнината от полета на първия цепелин на 2 юли 1900 г. в. "Дейли експрес" публикува няколко любопитни факта за летящите обекти, предаде БТА:

- Първото значимо съобщение за забелязан неидентифициран летящ обект е от 1947 г., въпреки че още преди Христа известният римски историк Тит Ливий е съобщил, че е видял "кораби в небето".

- Оригиналното предназначение на шпила на прочутия небостъргач "Емпайър стейт билдинг" в Ню Йорк е било да служи като пилон за скачване на цепелини и други въздухоплавателни съдове. 

- Рекордът за полет на хартиен самолет, изработен от лист с формат А4, е 69 метра.

- Във всеки един даден момент около 400 000 души летят със самолети.

- Първите летящи обекти - дело на човека, са били хвърчилата, непилотираните балони с горещ въздух и бамбукови хеликоптери, изработвани в Китай стотици години преди Христа.

- Дребните птици колибри правят 50 маха с криле в секунда, а при полет назад са в състояние да развият до 56 километра в час.

- Най-краткият комерсиален полет е между два острова от архипелага Оркни в Шотландия и продължава 47 секунди.

- Смята се, че през 400-ната година преди Христа древногръцкият философ Архит е направил механичен задвижван с пара гълъб, който е бил в състояние да прелети 200 метра.

- Най-бързият сервис в света е със скорост приблизително 263 километра в час, с която може да достигне Луната за 61 дни.

- Оригиналният полет на Уилбър Райт през 1903 г. е бил 37 метра - с близо 23 метра по-къс от разстоянието между крайните точки на крилата на "Боинг 747".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: НЛО
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Росен преди 8 години
Ако дам на някое дете на 13-14 години да напише подобна статия ще се справи в пъти по-добре! Не знам въобще кой е позволил публикуването на подобна статия... Смях!
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Написаните статистики нямат нищо общо с НЛО